15.Srpen 2008,11:51

Optimistou snadno a rychle

Psychologové již dříve zjistili, že úsměv je nejen projevem dobré nálady, ale dokáže ji i sám vyvolat. foto: Profimedia

Optimismusje in. Trendem zůstává americké „keep smiling“ nebo snad počeštělé „hoďse do pohody“, jak je komu libo. Ať už chcete být trendy nebo vásprostě jen otravuje vaše vlastní nabručenost, máme pro vás pár malýchdoporučení k převýchově vlastního škarohlídského já.

14. 8. 2008 11:40

Obklopte se příjemnými lidmi

Těmi,s nimiž je vám skutečně dobře. Právě máte za sebou kávu s přítelkyní.Cítíte se vycucnutá jak citrón, protože jste musela vstřebat porcijejího nepovedeného manželství kořeněného nedůtklivým šéfem?

Není-likamarádka zrovna v životní krizi a servíruje-li vám své životní trablepravidelně místo zákusku, raději kontakt s ní omezte na minimum. Naopakse držte těch, jejichž společnost vás „nabíjí“. Zdá se vám to sobecké?Je jen na vás, jak využijete svůj volný čas.

Omezte denní příděl světových katastrof

Dennítisk a televizní (případně internetové) zpravodajství si dávkujte jen vmnožství nezbytně nutném pro váš všeobecný přehled. Každodenní porcevykolejených vlaků, týraných dětí a vojenských invazí vás brzypřesvědčí, že svět je skutečně odporné místo k životu. Vězte, že jednoz nepsaných pravidel dobrého novináře zní: nejlepší zprávy jsou špatnézprávy. Chceme je, hltáme je a proto nám je s radostí servírují.

Usmívejte se

Psychologovéjiž dříve zjistili, že úsměv je nejen projevem dobré nálady, ale dokážeji i sám vyvolat. Všimněte si, jak málo se lidi kolem vás usmívají. Apřitom je to tak jednoduché, koutky malinko od sebe... A hned je tolepší.

Věnujte se činnostem, které vám přinášejí radost

Alespoňpár minut denně „obětujte“ svým koníčkům. Dělejte něco, v čem se cítítejistí, v čem jste úspěšní. Často máme tendenci pachtit se stále dokolas něčím, co se nám nedaří. Výsledkem je jen pocit, že naše práce za nicnestojí, naše sebevědomí klesá. Dovolte si luxus úspěchu. Že nemátečas? Ale máte, stačí jen malinko chtít.

Nesrovnávejte se s ostatními

Vašematka má stále naklizený byt a u vás doma je trvalý „provozní“nepořádek. Kolegyně každé pondělí donese do práce kus vlastnoručněupečené bábovky a vám z formy vždy vypadne jen jakási sražená hrouda.

Sousedkas ňadry dmoucími, vosím pasem a nohama až na zem vždy přitáhne pohledvašeho muže, kdežto vy jste ta holka do nepohody s trošku větším zadkema plochým hrudníkem. Nechte to plavat a těšte se z vlastníjedinečnosti. Občas se zkuste zamyslet nad tím, proč vás vaši blízcímají rádi. Dovolte si trochu sebestřednosti a pochvalte se za své dobrévlastnosti.

Zachovejte si nadhled.

Chcete začít vrčetna manžela kvůli ulepeným kapkám džusu na kuchyňské podlaze (opět)? Aco z toho budete mít? Utírat to nepůjde, protože neví, kam jsteschovala hadr na podlahu (opět). A budete zbytečně otrávení oba (opět).Je lepší sem tam zavřít obě oči a hlavu si zatěžovat jen skutečnýmiproblémy. Máte jich snad málo?

Nezapomínejte na Nietzscheho.Tvrdil, že „co tě nezabije, to tě posílí“. Každého z nás v životěpotkávají menší či větší průšvihy. Jde jen o to, jak se k nim dokážemepostavit.

Pořiďte si veselé rodiče.

Geneticky zakódovanýoptimismus je skvělý základ. A to, co není v genech, doladí uvolněnáatmosféra domova. Bohužel, tomuhle pravidlu už nikdo z nás nemůževyhovět. Pokuste se tedy alespoň pořídit veselé rodiče svým dětem.

Autorka je psycholožkou

 
vložil: Guidance
Permalink ¤ Sociologie, psychologie ¤


0 Komentáře: