18.Leden 2009,12:13

Po odchodu etiopských vojáků ovládli Mogadišo islámští radikálové

Islámský radikál střeží stadión v somálském Mogadišu

Islámský radikál střeží stadión v somálském Mogadišu foto: Ismail Taxta , Reuters

Hlavnísomálské město Mogadišo z větší části ovládají islámští radikálové. Poodchodu posledních etiopských vojáků obsadili čtyři z šesti jejichzákladen. Prozatímní vláda kontroluje zbylé dvě. Islámské radikály zvětší části Somálska před dvěma lety vytlačila právě intervenujícíetiopská vojska.

16. 1. 2009 02:15 - MOGADIŠU

Zaetiopské síly se ale nenašla náhrada, i když je měly nahradit mírovésbory  Africké unie, nepodařilo se však naplnit jejich počet. Hlídajíprezidentský palác, ale čtyři základny opuštěné etiopskými vojáky užudržet síly AU nedokázaly.

Islámští radikálové využili mocenskéhovakua po stažení etiopských vojáků. Prozatímní somálská vláda je slabáa dále ji oslabují vzájemné mocenské spory. I islamisté jsou rozdělenido několika frakcí.

Etiopie intervenovala, když islámštíradikálové ovládali na konci roku 2006 většinu somálského území kroměseveru země. Jednala na žádost somálské prozatímní vlády. Obávala se ovlastní bezpečnost. Do bojů se zapojily i americké letouny, protože nasomálském území údajně působila al-Kajdá.

V bojích meziislámskými radikály a prozatímní somálskou vládou zahynulo 16 000 lidí.Milión lidí uprchlo ze svých domovů. Somálsko je už dvě desítky let bezcentrální vlády.

Islámští radikálové střeží stadión v somálském Mogadišu.:.Islámští radikálové střeží stadión v somálském Mogadišu.foto: Reuters/Ismail Taxta

 
vložil: Guidance
Permalink ¤ Politika, ekonomie, moc ¤


0 Komentáře: