11.Leden 2009,21:17

Za češtinu na úřadech budou možná na Slovensku pokuty

foto: NOVINKY/Ondřej Lazar Krynek

Slovenskéministerstvo kultury navrhlo pokuty za nesprávné používání slovenštiny.Zároveň prosazuje novelu zákona o státním jazyku, která už neuznává aničeštinu jako řeč srozumitelnou pro Slováky.

13. 12. 2008 10:13 - BRATISLAVA

„Novela neomezuje používání češtiny v úředním styku,“ hájí návrh ministr kultury Marek Maďarič (Smer).

Jenžeobčanský aktivista Ondrej Dostál upozornil, že vypuštění dosavadníhoplatného ustanovení o srozumitelnosti češtiny ze zákona znamená, žeČech už nebude moci v případě schválení novely na slovenských úřadechčeštinu oficiálně používat. „Pokud bude mluvit česky, poruší zákon. Atak mu hrozí pokuta,“ varoval Dostál.

Maďarič po námitkách dalnajevo, že vypuštění zmíněného ustanovení týkajícího se češtiny prýještě zváží. Novela stanoví závazná pravidla písemného a ústníhopoužívání slovenštiny v médiích, na úřadech, ale např. i na pamětníchdeskách.

Pokuty za nespisovný jazyk

Za nespisovnáslova a za používání cizích slov hrozí pokuty od 100 do 5 tisíc eur –víc než možný finanční postih za alkohol za volantem. „Zákon má chránitSlováky, kteří neovládají cizí jazyky. Setkávají se s letáky čipamětními deskami v angličtině či maďarštině a nerozumějí, co je tamnapsáno,“ zdůvodňuje novelu Maďarič.

Návrh má jít do parlamentu s tím, že novela by měla platit od července příštího roku.

 
vložil: Guidance
Permalink ¤ Politika, ekonomie, moc ¤


1 Komentáře:


  • 11.01.2009 21:29:03, cool_moravak

    to je k smichu.dalsi bariera mezi CZ a SK ..super.. hlavne,ze vysilame ńektere reportaze ve slovenstine, markiza vysila filmy s ceskym dabingem . K SMICHU TOHLE ! i na skolach se uci v CR slovensky (VS) a dokonce jsou nekde i slovenske studijni materialy. a ten kec,ze haji nebohe TUPE a NEGRAMOTNE slovaky,aby vubec neco prelozili (byt uz je to cestina),tak s tim me polozil na lopatky uplne :D

    ------------------------------------------
    http://web.libimseti.cz/cool_moravak