21.Leden 2009,23:12

Místo důchodu dostanou lidé robotický obleček

Robotický obleček

Robotický obleček foto: Profimedia

Důchodovývěk se neustále zvyšuje, a tak by se zanedlouho mohlo stát, že sestarší pracující občané zaslouženého odpočinku ani nedočkají. Svérázněse s tímto problémem rozhodli bojovat japonští vynálezci. Vyrobilispeciální robotické tělo, které si starší jedinci jednoduše navléknouna sebe jako oblečení.

21. 1. 2009 16:43

Robotickétělo by mělo podle jeho tvůrců ulevit bolavým a starým kloubům. Nejen vJaponsku by tak důchodci mohli obdělávat pole a pracovat i ve velicevysokém věku.

Robotický obleček:. Robotický oblečekfoto: Profimedia

Tvůrcipředpovídají, že robotické tělo by se mělo na trhu objevit do dvou let.Největší problém ale bude pořizovací cena zařízení. Robotické tělo bymělo vyjít v přepočtu na 255 000 Kč, což odpovídá ceně novéhoautomobilu.

Využití by svalnaté tělo Terminátora mohlo mítsamozřejmě také v lékařství. Ochrnutí pacienti by se tak mohli opětběžně pohybovat. Minulý rok například Honda představila robotické nohy,které by měly usnadnit chození.

Mechanické chodítko, které nadnáší lidskou váhu a snižuje tlak na kolena.:. Mechanické chodítko od Hondy nadnáší lidskou váhu a snižuje tlak na kolena.foto: ČTK/AP

Zařízení,které nyní testují dělníci v automobilce, mohou podle Ašihary používatnapříklad lidé, kteří jsou nuceni stát v dlouhých frontách nebo se živíroznáškami. Chodítko je opatřeno počítačem, motorkem, bateriemi asenzory, které snímají pohyb uživatele.

Druhý největší japonskývýrobce aut ještě nestanovil cenu nového výrobku, ani nemá úplně jasnoo jeho výrobě. Očekává se ale, že o mechanické chodítko bude v Japonskuvelký zájem, protože japonská společnost je jednou z nejrychlejistárnoucích na světě.

Nemocné srdce vyměníme za robotické

Již nyní existují robotické náhražky lidských orgánů, jako je například umělé srdce, které vyrobili francouzští vědci.

Schéma robotického srdce:. Schéma robotického srdce. Foto: Archiv

Přístrojz polymerů a přídavku organické tkáně reguluje tlak a tep pomocíněkolika elektronických senzorů. Pořizovací cena umělého srdce je 150000 euro.

Při jeho stavbě se hodily znalosti z kosmického aleteckého průmyslu. Do těl prvních deseti pacientů, kteří by jinakzemřeli, se má dostat do dvou let.