04.Březen 2008,00:29

myslim, ze existuji spolecensky mnohem negativnejsi efekty brani drog nez smrt jedince. No jeden clovek sice predcasne odejde z tohoto sveta, coz je treba proti zamerum Svetove zdravotnicke organizace, ale to vas treba nezajima, co tomu predchazelo?

Jako streetworker muzu rict, ze spoustal lidi bere drogy (a tim myslim fet.. pervitin a heroin), protoze je k tomu stejne dolaci podminky ve spolecnosti. A je sice uzasny, jaxe tady kazdej ohani toxikologii pricemz nevi ze jedna cista tableta extaze je podobne skodliva jako jedno 12ti stupnovy pivo - a nebo ze jeden joint marihuany obsahuje 4x vetsi mnozstvi rakovinotvornych latek, ale narovinu : kolik lidi si da denne jednoho jointa a kolik lidi 1 cigaretu? A co teprve 20 cigaret? Nebo vic?

Je celkem smesny se divat na statistiky umrti na predavkovani nelegalnima drogama, kdyz par let stary statistiky CR jasne hovori o tom, ze nejcastejc se tady umira na rakovinu zazivaciho traktu (priciny: tmavy maso, chlast, hodne koreni, mozna i upravovana strava)? Jestli si dobre vzpominam, tak je predcasny umrti zpusobeny kourenim cigaret az na DRUHYM nebo TRETIM miste v teto smutne statistice. A ani nahodou v TOP 10 statistickych smrti v CR rozhodne nebylo predavkovani nelegalnima drogama.

Tak proc to tak kdekoho rozptyluje, kdyz se nekdo predavkuje? Nejsem v zadnym pripade sympatizujici clovek s ideologi, jejiz ikona pronesla tetno vyrok: "Jedna smrt je tragedie, milion smrti je statistika" - ale neco na tom bude.

Maly shrnuti pro ty, co neradi ctou dlouhy texty: nepropaguju (nelegalni) drogy ani nezlehcuju jejich nebezpecnost z medicinskyho hlediska, ale casto je mnohem zavaznejsim problemem socialni dopad na spolecnost, v niz se jejich uzivatele pohybuji ...

 
vložil: Guidance
Permalink ¤ Drogy, závislosti ¤


0 Komentáře: