18.Leden 2009,12:14

Plyn do Evropy by měl opět proudit, Rusko a Ukrajina se domluvily

Ukrajinská premiérka Julija Tymošenková se v Moskvě dohodla se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem.

Ukrajinská premiérka Julija Tymošenková se v Moskvě dohodla se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. foto: ČTK/AP

Sporo dodávky plynu mezi Ruskem a Ukrajinou byl vyřešen. Oznámili to v nocina neděli ruský premiér Vladimir Putin a ukrajinská premiérka JulijaTymošenková po jednání v Moskvě. Smluvně by se úmluvy měly stvrdit dopondělí a neprodleně poté by se měly obnovit dodávky evropskýmodběratelům přes Ukrajinu.

18. 1. 2009 07:12 - 18. 1. 2009 11:41 Aktualizováno - MOSKVA

PřesUkrajinu obvykle proudí 80 procent ruského plynu představujícího asipětinu evropské spotřeby. Tyto dodávky zcela ustaly od 7. ledna.

Ještěpřed schůzkou premiérů si ruská média kladla otázku, zda se Tymošenkovépodaří dohodu s Moskvou prosadit v Kyjevě, kde často vede spory sprezidentem Viktorem Juščenkem. Předchozí dohoda s Evropskou unií zpočátku týdne nakonec k obnovení dodávek plyn nevedla.

"Vnejbližší době - a ukrajinská strana nás o tom ujistila - tranzit(plynu pro evropské spotřebitele) bude obnoven," řekl Putin na závěrkrátkého vystoupení s Tymošenkovou.

Podle ukrajinské premiérkyuž společnosti Gazprom a Naftogaz dostaly od šéfů vlád pokyn dopondělka vypracovat příslušné dokumenty stvrzujících dosaženou dohodu.

"Ihned po podpisu těchto dokumentů budou obnoveny všechny dodávky zemního plynu," řekla Tymošenková.

Spor byl urovnán

Šéfovévlád podle svých slov také urovnali rusko-ukrajinský spor, který stál uzrodu plynové krize. Moskva na Nový rok přerušila dodávky plynu Kyjevu,protože se s Ukrajinci neshodla na ceně plynu, a o týden později vinouvyhrocení sporu ustaly i dodávky do Evropy. Moskva obviňovala Kyjev, že"krade" plyn z tranzitu, Kyjev se hájil, že odebírá pouze technickýplyn, nutný k udržení plynovodů v chodu.

Podle Putina budeletos ukrajinským partnerům poskytnuta dvacetiprocentní sleva zapodmínky, že zůstane zachována cena tranzitních poplatků za přepravupřes Ukrajinu v loňské výši. Přechod na evropské ceny plynu a tranzitumá následovat od 1. ledna 2010.

Ukrajinciloni platili 179,50 dolaru za tisíc metrů krychlových plynu. Rusko všakpro letošní rok požadovalo jako tržní cenu 450 dolarů s tím, že běhemroku mohou ceny plynu klesnout. Tranzitní poplatky loni činily 1,7dolaru na tisíc metrů krychlových plynu a 100 kilometrů. Běhemvystoupení premiérů však žádná konkrétní čísla nezazněla.

Obapremiéři se ani nezmínili o údajném ukrajinském dluhu za předchozídodávky, který Rusko vyčíslovalo na 650 miliónů dolarů, ani o dalšímpřípadném problému, technickém plynu, který je potřebný v ukrajinskýchplynovodech k uvedení přepravy plynu do Evropy do chodu. Rusko dřívenavrhovalo, aby tento plyn pro Ukrajinu zakoupilo konsorcium západníchenergetických společností.

EK varuje před předčasným optimismem

Evropskákomise dnes přivítala čerstvou dohodu mezi Ruskem a Ukrajinou oobnovení dodávek plynu do Evropy. V dnes vydaném prohlášení ovšemvarovala před předčasným optimismem s tím, že skutečným vyřešenímsituace bude až moment, kdy plyn začne do Evropy skutečně proudit.

 
vložil: Guidance
Permalink ¤ Politika, ekonomie, moc ¤


0 Komentáře: