08.Leden 2009,14:43

Senátem prošly vyšší tresty a trestní odpovědnost od 14 let

Jednací sál Senátu. Ilustrační foto. foto: Lukáš Táborský, Právo

Senátořive čtvrtek podle očekávání schválili návrh nového Trestního zákoníku.Pokud zákon podepíše prezident, posunula by se od příštího roku hranicetrestní odpovědnosti z 15 na 14 let. Pro normu hlasovalo 74 ze 76přítomných senátorů, proti byla jen komunistka Marta Bayerová a senátorODS Jiří Pospíšil se hlasování zdržel.

8. 1. 2009 07:17 - 8. 1. 2009 12:29 Aktualizováno - PRAHA

Senátořinávrh ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila schválili bezpozměňovacích návrhů v podobě, v jaké jej horní komoře předložiliposlanci. Ministerstvo spravedlnosti totiž již dopředu avizovalo, žepřipraví novelu, která sporné body včetně věkové hranice opraví.

"Dokonce, řekněme, května bude na půdě parlamentu novela, buď poslaneckáanebo vládní, která otevře otázku věkové hranice 14 a 15 let jak usexu, tak u trestní odpovědnosti," řekl ministr.

Zákon zavádí i nové trestné činy

Novýkodex má nahradit nynější normu z roku 1961. Zákon například zpřísňujetresty za nejtěžší zločiny a zavádí i nové trestné činy. Zákoník taképočítá se vznikem speciálních ústavů pro sexuální devianty apsychopaty, které je třeba izolovat od společnosti.

Protisnížení věkové hranice se dlouhodobě vyslovovala zejména KDU-ČSL. „Jsmepřesvědčeni, že toto ustanovení by mělo být korigováno tak, že bude i vbudoucnu zachována trestní odpovědnost od 15 let,“ uvedl v předvečerschvalování šéf jejích senátorů Rostislav Slavotínek. Lidovci svoupodporu podmiňovali právě slibem ministra k předložení novely.

Místopředsedaústavně-právního výboru Miroslav Antl (za ČSSD) označil Trestní zákoníkza moderní předlohu. Ke snížení věkové hranice uvedl, že podle jehonázoru by mohla zůstat na 14 letech. „Ale nedělá mi problém, aby se vdalší novele vrátila na 15 let,“ řekl.

 
vložil: Guidance
Permalink ¤ Právo ¤


0 Komentáře: