26.Prosinec 2008,12:21

Sledování fotbalu mužům skýtá stejné potěšení jako orgasmus

Při sledování vstřelení gólu na hřišti nebo u televize se mužský mozek aktivuje stejně jako při orgasmu. foto: Giampiero Sposito, Reuters

Skotštíneurologové znají odpověď na otázku, proč někteří muži dávají přednostfotbalu před čímkoliv včetně sexu. Mužskému mozku sledování tohotosportu poskytuje stejné potěšení jako orgasmus. Navíc se na gauči upiva pánové oproti souloži příliš nenadřou.

18. 12. 2008 08:36 - GLASGOW

Vědciz Glasgow zjistili, že při vstřelení gólu oblíbeného týmu se v mozkufanoušků aktivuje stejná oblast, která se zapíná při sexu a prožíváníorgasmu. Když gól do sítě soupeře nedorazí během hry, aktivují se jinéčásti mozku.

„Naším hlavním cílem bylo prozkoumat vášeň, jižmají někteří lidé zaměřenou na sport, a zachytit přímé a intenzivnípocity štěstí, které fanoušci zažívají ve chvíli, kdy je vstřelen gól,“tvrdí neurolog John McLean z glasgowské Jižní všeobecné nemocnice.

Mozek je nejaktivnější při gólu

„Naševýsledky ukazují, že část mozku související s intenzivním potěšením,jež souvisí se sexuálním vzrušením, je nejaktivnější ve chvíli, kdy jevstřelen gól. Zda je to stejně mocný stimul jako sex, přesně nevím,možná u některých lidí ano. Těžko by šlo pracovat s lidmi a zkoumat jepomocí skeneru při sexu,“ dodal McLean.

Nejvyšší aktivituvykazoval mozek během vstřelení gólu v oblasti ACC – v předním patrovémhrbolku mozkové kůry. Tam přitom vědci v minulosti lokalizovaliaktivitu při intenzivní rozkoši. Studie byla publikována v odbornémčasopise Psychiatry Research Neuroimaging.

 
vložil: Guidance
Permalink ¤ Společnost, lidé ¤


0 Komentáře: