20.Říjen 2008,17:08

Umírání by mohly zpříjemnit halucinogenní drogy

Lysohlávky

Umírající by při eutanazii mohl sáhnout například po lysohlávkách. foto: www.water-bongs-glass-pipes.com

Houbičkylysohlávky nebo třeba tabletku drogy extáze budou možná lékaři jednoupředepisovat umírajícím, kteří se rozhodnou pro eutanazii. Podle vědcůby v zemích, v nichž se umělé ukončení života stane běžnou záležitostí,měli mít umírající možnost vybrat si i styl svého odchodu.

20. 10. 2008 11:00 - LONDÝN

Snápadem "zpříjemnění" procesu umírání prostřednictvím podávání drogvystoupil na mezinárodní konferenci v Londýně profesor Robin Mackenzie,expert na lékařské právo a etiku při University of Kent. Setkánísvětových odborníků uspořádala australská organizace Exit Internationalobhajující dobrovolnou eutanazii.

V současnosti probíhá řadastudií zkoumajících účinky drog, jako je extáze či psilocybin zlysohlávek, při usnadňování procesu umírání u nevyléčitelně nemocných srakovinou v poslední fázi choroby.

„Máme technologii na to,jak zlepšit zážitek z umírání. S metodami skenování mozku můžeme měřitvliv jednotlivých technik, jako je meditace či drogy, které by námmohly umožnit řídit naše umírání, stejně jako si můžeme vybrat způsobpohřbu,“ prohlásil Mackenzie.

Extáze je zajímavá předevšímproto, že poskytuje pocit duševní pohody a vřelosti vůči rodině apřátelům. Stejně jako tato droga i psilocybin jsou nadále vědeckytestovány pro své účinky v potlačování úzkostí při umírání. Výzkumem sezabývá pracoviště v Los Angeles i Španělsku.

 
vložil: Guidance
Permalink ¤ Drogy, závislosti ¤


0 Komentáře: