08.Leden 2009,10:55

Záhadná únava z nevhodného jídla

Americká kuchyně nejsou fast foody ...

Jídlo ve fast foodech má dost často velmi vysoký glykemický index. foto: http://www.panix.com

Cítítese unavení a nevíte proč? Než začnete polykat vitamíny s ženšenem neboběhat po lékařích, zkuste se zamyslet nad svým jídelníčkem. Příčinoupotíží může být právě on.

8. 1. 2009 09:20

Ane jen tehdy, když si dopřáváme příliš mnoho těžkých a tučných jídel.Nebo když naopak držíme přehnaně drastické diety. Stejně problematické,ale mnohem záludnější, jsou potraviny s vysokým glykemickým indexem(GI). Tedy takové, které nám prudce zvednou hladinu krevního cukru,odborně řečeno glykemii.

Nízké krevní cukry odstartují hlad

Čímvyšší je totiž GI potravin, tím dříve a více člověk jí. Souvisí to sfungováním inzulínu. Pokud má potravina vysoký GI, vyplaví slinivkavelké množství inzulínu, aby tělo uložilo krevní cukr do buněk a jehohladina v krvi klesla. Účinky inzulínu se však nezastaví na optimálníhladině. Fungují s určitou setrvačností.

Vysoký GI totižnevyvolá jen prudký a výrazný vzestup cukrů, ale i jejich následnýprudký pokles. Když cukr v krvi klesne nízko, dostaneme hlad. Čím většía prudší pokles, tím větší hlad.

Přílišný pád cukru, tedyhypoglykémii, může navíc provázet i nervozita, podrážděnost nebobolesti hlavy, u dramatických případů pak tělesná slabost, pocení a vkrajním případě ztráta vědomí. O důvod víc spravit si včas náladu, a snimi i glykémii, jídlem!

„Rychlejší a silnější nástup hladu jejedním z důvodů, proč příliš časté a velké výkyvy hladiny krevníhocukru zvyšují riziko obezity,“ říká Pavel Suchánek, odborník z Fórazdravé výživy.

„Výrazně prudké vzestupy glykemie navíc uspousty lidí podporují tendenci organismu ukládat energii do zásob veformě tuku. A s přibývajícími kily se rozhodně necítíme svěžejší.“

V bludném kruhu

Pokudjíme často a hodně potraviny s vysokým GI, nabouráváme si taképravidelný režim svého stravování. Ten je pro nás důležitý. Když sijídlo rozložíme pravidelně do celého dne, obvykle nepociťujeme hlad, ikdyž jsme objektivně spořádali méně kalorií.

S nabouranýmrežimem stravování snáz podlehneme nočním nájezdům na ledničku. Pokudse v noci nacpeme, hůř spíme a ráno se probouzíme unavení. Tělo jezahlcené zplodinami látkové výměny, které nestihlo vyloučit.

Navícnemáme hlad a tedy chuť snídat. „Začínat však den bez snídaně jenejhorší, protože deficit jídla budeme později dohánět s o to většímnasazením,“ zdůrazňuje Pavel Suchánek.

A tak bychom mohlipokračovat. Připomíná to kroužení v bludném kruhu. Nebo spíš jízducholerika, který náruživě šlape na plyn svého vozu, aby za chvílistejně usilovně brzdil. Po takové jízdě se cítí víc unavený, nežčlověk, který jezdí rozvážně, měkce a plynule. Cholerik má i většíspotřebu paliva, nebo chcete-li kalorií. A jeho vůz, který v tomtopříměru symbolizuje tělesnou schránku, bývá v horším stavu.

Nejvíc energie padne na trávení

Cobychom tedy měli dělat, abychom se po jídle necítili unavení, alenaopak svěží? Nepřejídat se a znát alespoň přibližně GI potravin.

Glykemickými bombami jsou:

  • cornflakes, popcorn, burisony a rýžové chlebíčky; 
  • výrobky z bílé a rýžové mouky (rohlíky, bagety, vánočky);
  • pečené brambory, některé druhy rýže a sladké snídaňové cereálie;
  • kukuřice, dýně aj.

NízkýGI mají luštěniny a houby, mléko i mléčné výrobky a naprostá většinazeleniny. Ten, kdo se nedokáže zříct křupavé bagety, může snížit jejíGI tím, že si ji namaže rostlinným tukem. Cereálie je lepší jístcelozrnné, bez zbytečně přidaného cukru a míchat je do jogurtu. To saméplatí pro kukuřičné lupínky. K předvařené rýži si můžeme dát maso shoubovou omáčkou.

Potraviny s nízkým nebo nižším GI nás zasytína delší dobu. A čím méně toho spořádáme, tím lépe se budeme cítit. Nazpracování potravy v trávicím systému padne totiž nejvíc naší tělesnéenergie. Dokonce víc než na velké fyzické výkony.
Není náhodné, žejedním z receptů na dlouhověkost bývá střídmá strava. Podle znalců jeto nejrozumnější způsob, jak ušetřit životní energii, zůstat v dobrékondici a cítit se svěží.

Nezjednodušovat!

Nemůžeme však všechno zjednodušovat jen na jídelníček. Stejně důležitý je i odpočinek, zejména dostatek spánku.

„Nevyspalí,utahaní lidé mají větší sklon zahánět únavu jídlem, zejména sladkým apřejídat se,“ říká Pavel Suchánek. „Že se tím neosvěží, je evidentní.Stejně jako to, že se s pocitem únavy nebo vyčerpání nebudou hrnout doaktivního pohybu, sportování a cvičení.

Ty jsou ale klíčové pro odreagování psychického napětí a pro udržení rozumné váhy, dobré kondice i vitality.“

Příklady potravin s hodně vysokým a hodně nízkým glykemickým indexem /GI/, tedy 70 a výš nebo 30 a níž
Pivo                                      110
Zelenina kořenová a saláty       
10
Glukóza                              
 100Houby            10
Rýžová mouka                       
 95Paprika        10
Brambory pečené v troubě  95Rajčata a lilky      10
Smažené hranolky                  
 95Česnek     10
Burizony                                
 95Cibule       10
Bramborová kaše                    
 90Zelí a brokolice  10
Předvařená rýže                      
 90Ořechy vlašské      15
Med                                       
 90Burské oříšky                          
 20
Vařená mrkev                          
 85Sója (vařená)     20
Corn flakes  85Fruktóza        20
Popcorn (bez cukru)  85Meruňky čerstvé   20
Mouka pšeničná  85Třešně         22
Bageta  85Loupaný hrách                         
 22
Chipsy                                     
 80Švestka, grepfruit   22
Tykev        
 75Čokoláda hořká 70 %    22
Meloun vodní                             
 70Čočka zelená   22
Sladké snídaňové obilniny  70
Cizrna                                     
 30
Čokoládová tyčinky (Mars)  70Čočka hnědá     30
Cukr - Sacharóza 70
Fazole zelené, bílé     30
Brukev     70Jablko       30
Kukuřice     70Broskev     30
Předvaření neslepitelná rýže   70Marmeláda bez cukru    30
Coca cola   70Mléko (polotučné)    30
Nudle, ravioli           70Jogurty     30-35
 Zdroj Fórum zdravé výživy
 
vložil: Guidance
Permalink ¤ Zdraví, vztahy, sex ¤


0 Komentáře: