Záhadná únava z nevhodného jídla
Jídlo ve fast foodech má dost často velmi vysoký glykemický index. foto: http://www.panix.com
Cítítese unavení a nevíte proč? Než začnete polykat vitamíny s ženšenem neboběhat po lékařích, zkuste se zamyslet nad svým jídelníčkem. Příčinoupotíží může být právě on.
Ane jen tehdy, když si dopřáváme příliš mnoho těžkých a tučných jídel.Nebo když naopak držíme přehnaně drastické diety. Stejně problematické,ale mnohem záludnější, jsou potraviny s vysokým glykemickým indexem(GI). Tedy takové, které nám prudce zvednou hladinu krevního cukru,odborně řečeno glykemii.
Nízké krevní cukry odstartují hlad
Čímvyšší je totiž GI potravin, tím dříve a více člověk jí. Souvisí to sfungováním inzulínu. Pokud má potravina vysoký GI, vyplaví slinivkavelké množství inzulínu, aby tělo uložilo krevní cukr do buněk a jehohladina v krvi klesla. Účinky inzulínu se však nezastaví na optimálníhladině. Fungují s určitou setrvačností.
Vysoký GI totižnevyvolá jen prudký a výrazný vzestup cukrů, ale i jejich následnýprudký pokles. Když cukr v krvi klesne nízko, dostaneme hlad. Čím většía prudší pokles, tím větší hlad.
Přílišný pád cukru, tedyhypoglykémii, může navíc provázet i nervozita, podrážděnost nebobolesti hlavy, u dramatických případů pak tělesná slabost, pocení a vkrajním případě ztráta vědomí. O důvod víc spravit si včas náladu, a snimi i glykémii, jídlem!
„Rychlejší a silnější nástup hladu jejedním z důvodů, proč příliš časté a velké výkyvy hladiny krevníhocukru zvyšují riziko obezity,“ říká Pavel Suchánek, odborník z Fórazdravé výživy.
„Výrazně prudké vzestupy glykemie navíc uspousty lidí podporují tendenci organismu ukládat energii do zásob veformě tuku. A s přibývajícími kily se rozhodně necítíme svěžejší.“
V bludném kruhu
Pokudjíme často a hodně potraviny s vysokým GI, nabouráváme si taképravidelný režim svého stravování. Ten je pro nás důležitý. Když sijídlo rozložíme pravidelně do celého dne, obvykle nepociťujeme hlad, ikdyž jsme objektivně spořádali méně kalorií.
S nabouranýmrežimem stravování snáz podlehneme nočním nájezdům na ledničku. Pokudse v noci nacpeme, hůř spíme a ráno se probouzíme unavení. Tělo jezahlcené zplodinami látkové výměny, které nestihlo vyloučit.
Navícnemáme hlad a tedy chuť snídat. „Začínat však den bez snídaně jenejhorší, protože deficit jídla budeme později dohánět s o to většímnasazením,“ zdůrazňuje Pavel Suchánek.
A tak bychom mohlipokračovat. Připomíná to kroužení v bludném kruhu. Nebo spíš jízducholerika, který náruživě šlape na plyn svého vozu, aby za chvílistejně usilovně brzdil. Po takové jízdě se cítí víc unavený, nežčlověk, který jezdí rozvážně, měkce a plynule. Cholerik má i většíspotřebu paliva, nebo chcete-li kalorií. A jeho vůz, který v tomtopříměru symbolizuje tělesnou schránku, bývá v horším stavu.
Nejvíc energie padne na trávení
Cobychom tedy měli dělat, abychom se po jídle necítili unavení, alenaopak svěží? Nepřejídat se a znát alespoň přibližně GI potravin.
Glykemickými bombami jsou:
- cornflakes, popcorn, burisony a rýžové chlebíčky;
- výrobky z bílé a rýžové mouky (rohlíky, bagety, vánočky);
- pečené brambory, některé druhy rýže a sladké snídaňové cereálie;
- kukuřice, dýně aj.
NízkýGI mají luštěniny a houby, mléko i mléčné výrobky a naprostá většinazeleniny. Ten, kdo se nedokáže zříct křupavé bagety, může snížit jejíGI tím, že si ji namaže rostlinným tukem. Cereálie je lepší jístcelozrnné, bez zbytečně přidaného cukru a míchat je do jogurtu. To saméplatí pro kukuřičné lupínky. K předvařené rýži si můžeme dát maso shoubovou omáčkou.
Potraviny s nízkým nebo nižším GI nás zasytína delší dobu. A čím méně toho spořádáme, tím lépe se budeme cítit. Nazpracování potravy v trávicím systému padne totiž nejvíc naší tělesnéenergie. Dokonce víc než na velké fyzické výkony.
Není náhodné, žejedním z receptů na dlouhověkost bývá střídmá strava. Podle znalců jeto nejrozumnější způsob, jak ušetřit životní energii, zůstat v dobrékondici a cítit se svěží.
Nezjednodušovat!
Nemůžeme však všechno zjednodušovat jen na jídelníček. Stejně důležitý je i odpočinek, zejména dostatek spánku.
„Nevyspalí,utahaní lidé mají větší sklon zahánět únavu jídlem, zejména sladkým apřejídat se,“ říká Pavel Suchánek. „Že se tím neosvěží, je evidentní.Stejně jako to, že se s pocitem únavy nebo vyčerpání nebudou hrnout doaktivního pohybu, sportování a cvičení.
Ty jsou ale klíčové pro odreagování psychického napětí a pro udržení rozumné váhy, dobré kondice i vitality.“
Příklady potravin s hodně vysokým a hodně nízkým glykemickým indexem /GI/, tedy 70 a výš nebo 30 a níž | |||
Pivo | 110 | Zelenina kořenová a saláty | 10 |
Glukóza | 100 | Houby | 10 |
Rýžová mouka | 95 | Paprika | 10 |
Brambory pečené v troubě | 95 | Rajčata a lilky | 10 |
Smažené hranolky | 95 | Česnek | 10 |
Burizony | 95 | Cibule | 10 |
Bramborová kaše | 90 | Zelí a brokolice | 10 |
Předvařená rýže | 90 | Ořechy vlašské | 15 |
Med | 90 | Burské oříšky | 20 |
Vařená mrkev | 85 | Sója (vařená) | 20 |
Corn flakes | 85 | Fruktóza | 20 |
Popcorn (bez cukru) | 85 | Meruňky čerstvé | 20 |
Mouka pšeničná | 85 | Třešně | 22 |
Bageta | 85 | Loupaný hrách | 22 |
Chipsy | 80 | Švestka, grepfruit | 22 |
Tykev | 75 | Čokoláda hořká 70 % | 22 |
Meloun vodní | 70 | Čočka zelená | 22 |
Sladké snídaňové obilniny | 70 | Cizrna | 30 |
Čokoládová tyčinky (Mars) | 70 | Čočka hnědá | 30 |
Cukr - Sacharóza | 70 | Fazole zelené, bílé | 30 |
Brukev | 70 | Jablko | 30 |
Kukuřice | 70 | Broskev | 30 |
Předvaření neslepitelná rýže | 70 | Marmeláda bez cukru | 30 |
Coca cola | 70 | Mléko (polotučné) | 30 |
Nudle, ravioli | 70 | Jogurty | 30-35 |
Petr Veselý,Právo