11.Listopad 2008,23:51

Prokurátoři v USA chtějí pro údajného osmiletého vraha trest smrti

Nejvyšší soud v roce 2005 rozhodl, že poprava lidí, kterým bylo v době spáchání zločinu méně než 18, je nepřípustná. foto: Profimedia

Osmiletýchlapec, který údajně minulou středu zastřelil v malém městě St. Johnsv Arizoně svého 29letého otce Vincenta Romera a jeho o deset letstaršího známého Timothy Romanse, stanul v pondělí před soudem v rámcipředběžného slyšení. Byl obviněn z dvojnásobné vraždy a umístěn dodětského nápravného zařízení. Skupina prokurátorů z Texasu, Oklahomy aFloridy chce pomoci arizonským kolegům prosadit v jeho případě trestsmrti.

11. 11. 2008 15:57 - 11. 11. 2008 20:29 Aktualizováno - PHOENIX

"Trestsmrti je mezní odstrašující prostředek a my chceme zastavit trend, kdyděti vraždí dospělé," cituje list American Chronicle nejmenovanéhomluvčího skupiny prokurátorů.

Poprava osob, které zločinspáchaly před svými 18. narozeninami, je na základě rozhodnutíNejvyššího soudu USA z roku 2005 nepřípustná.

Právníci, kteřípodle American Chronicle odmítají zveřejnit svá jména, jsoupřesvědčeni, že pokud by byl trest smrti vynesen nad prvním dětskýmvrahem, ostatní by to odradilo.

V Arizoně chtějí kluka soudit jako dospělého

Skupinaprokurátorů jde tak ještě dál než žalobci a policisté v Arizoně. Ti jenchtějí, aby byl souzen jako dospělý. "Chceme toto dítě stíhat, jaknejvíce nám to zákon umožní,“ uvedl žalobce Criss Candelaria. "Děti vtomto věku jsou vzácně předány dospělému soudu, ale tento případ jeodlišný, protože jde o dvojnásobné zabití,“ vysvětlil, co žalobu vede ktomuto rozhodnutí.

Policistům se chlapec při výslechu přiznal,ovšem v pondělí úmysl popřel. jeho obhájci přiznání znevažují, protoženebylo učiněno v přítomnosti matky nebo právního zástupce a chlapecnebyl patřičně poučen o svých právech tak, aby jim skutečně porozuměl .

Soudceale už v pátek nařídil vyšetření, zda chlapec může stát před soudem prodospělé. "Podle arizonských zákonů se může ukázat, že nezletilý nemůžestanout před soudem, protože nerozumí proceduře,“ dodal chlapcůvobhájce.

Chlapec vypálil na každého muže čtyři rány

Vyšetřovatelése pokoušejí zjistit, co vedlo chlapce k tomu, že oba muže zastřelil.Nešlo prý o nešťastnou náhodu. Oba muže zastřelil malorážkou zblízka,otce v přední části domu, první rána směřovala na hlavu, druhá doramene. Pak šel do prvního patra a zabil podnájemníka. Na každou oběťvystřelil čtyřikrát, přičemž musel pušku pokaždé znovu nabít. To vedevyšetřovatele k tomu, že jednal úmyslně. Pak šel chlapec k sousedům ařekl jim, že je přesvědčen, že jeho otec je po smrti.

"Je mujen osm let. Nemůže se jeden den rozhodnout, že zastřelí svého otce ajeho kamaráda bez důvodu. Něco ho muselo k tomu vést,“ uvedl velitelmístní policie Roy Melnick. Zkoumá se proto, zda chlapec nebyl týrán,ale zatím se to nepotvrdilo.

Chlapec měl vlastní zbraň

Podlemacechy Tiffany Romerové, kterou si zastřelený otec vzal v září, mělchlapec svou vlastní pušku. Jeho otec byl vášnivý lovec a část bralsvého syna střílet psouny. Kněz John Paul Sauter, který pár oddával,vypověděl policii, že s ním oba probírali, zda by chlapec měl mítvlastní zbraň. Otec chtěl, aby se nebál zbraní a věděl, jak s nimizacházet.

Římskokatolický kněz John Paul Sauter, na kterého se zabitý obrátil, zda by měl jeho syn vlastnit zbraň. :. Římskokatolický kněz John Paul Sauter, na kterého se zabitý obrátil, zda by měl jeho syn vlastnit zbraň. foto: ČTK/AP

Chlapec nikdy nepřekročil zákon a neprojevovaly se u něj sklony k násilí nebo nevypočitatelné chování.

 
vložil: Guidance
Permalink ¤ Právo ¤


0 Komentáře: