11.Listopad 2008,11:18

USA ztratily v Grónsku jadernou bombu, nikdy se nenašla

Po havárii bombardéru B-52 se našly jen tři bomby.

Po havárii bombardéru B-52 se našly jen tři bomby. foto: Profimedia

Přizřícení amerického bombardéru před 40 lety v severním Grónsku seztratila jedna ze čtyř jaderných bomb, které měl letoun na palubě.Uvedla to v pondělí večer stanice BBC. USA vždy tvrdily, že se našlyvšechny čtyři bomby.

11. 11. 2008 11:01 - LONDÝN

Strategickýbombardér B-52 se podle všeho kvůli technické poruše zřítil v lednu1968 u americké letecké základny v Thule. Pentagon se domníval, že Sovětský svaz by vpřípadě nukleárního konfliktu mohl na základnu udeřit jako první. Vroce 1960 proto Američané začali neustále nad Thulou kroužit a jejíbombardéry byly připravené okamžitě směřovat k Moskvě.

Grónskopatří k Dánsku, kterému byl transport jaderných zbraní přes jeho územítajen. Jedna z misí z počátku roku 1968 však měla potíž a stroj senedaleko základny zřítil. Následovaly měsíce hledání i nejnepatrnějšíchúlomků trosek, přičemž bylo posbíráno na dvě miliardy litrů ledu, znichž mnohé obsahovaly radioaktivní látky. Explodovaly některé výbušnékomponenty bomb, nikoliv ale jaderná zařízení.

Našlo se jen propálené místo v ledu

USAvždy tvrdily, že se našly všechny čtyři bomby. To ale vyvrací americkédokumenty, které byly na žádost BBC odtajněny na základě zákona osvobodnému přístupu k informacím. Jeden takový z konce ledna zmiňujezačernalé místo ve znovu zamrzlém ledu se stopami po padáčku."Domněnka, že něco jako primární nebo sekundární (části bomby), led propálilo," píše s v něm.

Dodubna se rozhodlo o vyslání ponorky Star III, aby pátrala po ztracenébombě se sériovým číslem 78252. Další dokument doplňuje: "Skutečnost,že tato operace zahrnuje pátrání po ztracené zbrani nebo její části,znamená důvěrný postup NOFORN (z angl. Nesmí být prozrazeno žádné cizízemi).

Pátrání ztěžovaly technicképroblémy, s blížící se zimou oblast zamrzala a Američany pomalupostihla hrůza. Kromě toho, že bomba obsahovala nebezpečný uran aplutonium, prozrazovala také nový design a technické specifikacevyvinutých bomb.

Nakonec bylo odpátrání upuštěno. Dokumenty naznačují nemožnost prohledat celou oblast,na níž byly trosky roztroušeny. Tři atomové bomby se podařilo najít.Američtí odborníci nakonec usoudili, že radioaktivita zejména ze čtvrtébomby se v tak ohromném množství vody rozpustila a že žádné nebezpečínehrozí.

Ani americká ani dánská stranase k odhalení BBC zatím nevyjádřila. Stanice nicméně zkontaktovalaněkteré lidi, kteří se na pátrání podíleli. Jeden z nich, bývalýdesignér bomb v laboratořích v Los Alamos William Chambers řekl, že"panovalo zklamání z toho, co by se dalo nazvat neúspěch získat zpětvšechny komponenty. Bylo by obtížné pro kohokoliv utajované částiobjevit, jestliže jsme to nedokázali my."