22.Leden 2007,18:05
×××××××××
Klesající počet spermií, zvýšená neplodnost, abnormality pohlavních orgánů u malých dětí. To vše dává studie Greenpeace do souvislosti s působením nebezpečných chemikálií, které se vyskytují v parfémech, kobercích, elektronice, oblečení a v mnoha dalších výrobcích denní potřeby.
×××××××××

2.5. 2006 19:10
Množství spermií, které dokáže mužský organismus produkovat, se za posledních 50 let snížilo o plných 50%, neplodnost u párů v průmyslových zemích se od šedesátých let více než zdvojnásobila, zatímco rakovina varlat u mužů se stává čím dál tím běžnější nemocí. Poměr narozených chlapců a dívek se v některých oblastech dramaticky změnil a ve stále větší míře jsou zaznamenávány poruchy rozmnožovacího ústrojí u malých chlapců.
×××××××××

"Stále větší počet vědeckých důkazů ukazuje na souvislost mezi poruchami rozmnožovacího systému a vystavením člověka syntetickým chemikáliím, a to je velmi znepokojivé. Greenpeace žádá, aby jakákoliv chemická látka, která může člověka takovýmto způsobem poškodit a ke které existuje bezpečnější náhrada, byla stažena z trhu," řekl Dr.David Santillo, jeden z autorů studie "Fragile: Our reproductive health and chemical exposure".
×××××××××

Předpokládá se, že mnoho poruch má svůj původ již ve vývojovém stádiu dítěte uvnitř těla matky, či těsně po narození. Testy současně ukázaly, že běžně užívané látky, které mohou ovlivnit plodnost, začínají působit již v okamžiku početí. Mezi tyto látky patří alkylfenoly, ftaláty, bromované zpomalovače hoření, organické sloučeniny cínu, bisfenol-A a syntetická pižma. U většiny chemických látek na trhu nebyla nikdy testována jejich bezpečnost ve vztahu k lidskému zdraví a životnímu prostředí. Přesto se mnoho z nich naprosto běžně používá k výrobě zboží, jež denně nacházíme na pultech našich obchodů a jsme jimi obklopeni v našich domácnostech.
×××××××××

Novinky
 
vložil: Guidance
Permalink ¤


0 Komentáře: