17.Listopad 2008,23:33

Z velké skupiny lidí vybíráme budoucího partnera podle vzhledu

Ve skupině lidí upoutávají nejprve přitažliví, až potom inteligentní a vtipní. foto: La Roche Posay, Novinky

Přihledání dlouhodobé známosti a randění ve dvou zaměřujeme možnápozornost na intelekt protějšku, ve velké skupině se však chováme vsouladu s živočišnými pudy – tedy volíme zásadně podle fyzickéatraktivity. Skotští vědci tvrdí, že ve větší skupině lidí, kde sečlověk snaží s někým seznámit, záleží na vzhledu víc než na osobnosti.

17. 11. 2008 09:15 - LONDÝN

Čímvětší je pak skupina potenciálních protějšků k výběru, tím více sevybírající jedinci řídí podle vzhledu a sexappealu. Mozek přestáváreagovat na rozumové podněty a posílí se základní instinkty.

Funguje to jako u opic a ptáků

Uopic a ptáků platí, že čím větší je skupina, tím větší šanci mánedominantní jedinec, že bude zvolen jako partner. Alison Lentonová zUniversity of Edinburgh se pak se svým týmem zaměřila na potvrzení čivyvrácení této teorie u lidí.

Lentonová sledovala randění typuspeed-dating, při němž se skupina lidí vzájemně střídá po pěti minutáchu stolečků tak, že se vždycky setká každý muž s každou ženou.

Napapírek si pak zaznamenávají, kdo ho zaujal a svůj zájem mohou na koncisetkání vyjevit. Když se potkají dvě shodné pozvánky, dochází keskutečnému rande. Skotský tým sledoval a vyhodnocoval 118 takovýchsetkání tvořených od sedmi do šestatřiceti jedinců.

Seznámili se jen ti nejpřitažlivější

Čímvětší skupina byla, tím více se pozitivní nabídky zaměřovaly pouze nanejatraktivnější jedince, tedy většinu pozitivního hodnocení dostalajen hrstka těch nejpřitažlivějších.

Lidé se tedy od zvířat lišítehdy, když se seznamují v malých skupinách a když si vyrazí na rande vpáru. Pak totiž najednou začnou více než atraktivitu hodnotit třebaprávě inteligenci.

„Čelí-li lidé velkému výběru, uchýlí senicméně k primitivnímu přístupu – volí výhradně podle vzhledu,“ tvrdíve své studii Lentonová z Edinburghu.

 
vložil: Guidance
Permalink ¤ Sociologie, psychologie ¤


0 Komentáře: