30.Listopad 2008,04:43

Češi patří ve vztahu k informacím na internetu k největším důvěřivcům

Více než polovina Čechů pokládá informace nalezené na internetu za důvěryhodné. foto: Microsoft

Češtíuživatelé patří celosvětově k největším důvěřivcům vůči informacímzveřejňovaným na internetu. Většině informací na internetu věří 52procent Čechů, z poloviny je internet důvěryhodný pro 38 procenttuzemských uživatelů. Vyplývá to z průzkumu Centra pro digitálníbudoucnost při Škole komunikace v americkém Annenbergu provedeném ve 13zemích.

28. 11. 2008 04:36 - PRAHA

Většině obsahu na počítačové síti rovněž důvěřuje 47 procent Američanůa stejný podíl obyvatel Nového Zélandu. Naopak k nejméně důvěřivýmpatří obyvatelé Macaa, kde dvě procenta lidí nevěří na webu vůbecničemu.

Češi spolu s Číňany nejvíce stahují online videa adívají se na ně. Občas tak činí 59 procent uživatelů z obou zemí. Lidéz Česka a Číny zároveň patří k největším stahovačům online her. Dvěpětiny Čechů, tedy nejvíce ze všech sledovaných národů, se pak někdy nainternetu dívá na erotické stránky.

Tuzemští uživatelé spolu s Izraelci nejvíce poslouchají online rádia. Alespoň jednou týdně poslouchá přes internet rozhlas čtvrtina lidí z těchto zemí. Mezi Američany, Kanaďany a Čechy je rovněž nejvíce těch, kteří si myslí, že kvůli internetu tráví méně času se svou rodinou.

Za Českou republiku poprvé vydávanou studii pod názvem "World Internet Project" zpracovala Fakulta sociálních studií brněnské Masarykovy univerzity.