31.Říjen 2008,13:39

Ženy jsou za volantem ohleduplnější a řídí bezpečněji než muži

Ženy ročně způsobí pouhých 16 procent všech nehod. foto: Profimedia

Uždávno odzvonilo době, kdy ženy byly považovány za mnohem horší řidičkynež muži. Podle nejnovějšího průzkumu se naopak ukazuje, že se ženy zavolantem chovají bezpečněji a ohleduplněji, což potvrzují i statistiky,podle nichž řidičky ročně způsobí pouhých 16 procent ze všech nehod.

30. 10. 2008 11:00

"Posměšky,že ženy neumí držet volant nebo zabrzdit, jsou v současné doběnemístné. Žena už dávno nepůsobí jako 'záložní řidičák'. Na silnicíchjsou samy za sebe, nikoli jako náhradní řidič," domnívá se dopravnípsycholožka Vlasta Rehnová.

Moderní ženy podle ní už ani přílišnestojí o to, aby se jim muži na vozovce "dvořili". "Zbavují se iluzí,že muži jsou gentlemani. Nechtějí však ani, aby se k nim muži chovalijinak," řekla Rehnová.

Roztěkanost, nedostatek sebevědomí a pocit strachu podle odbornice mnohdy odlišuje způsob řízení žen od mužů.

Ženy mají větší úctu k životu

"Ženyse trochu víc bojí. Méně se těší, že někam pojedou, že se dostanou dosložitého provozu. Hůře snášejí výjimečnosti na silnici. Jízdu vnímajíjako nutnost a jsou rády, když se v pořádku vrátí," vypočítáváodbornice specifika "ženského" řízení.

Strachu se řidička podlení může zbavit díky povzbuzování nebo pochvale. "To žena hodněpotřebuje. Musí se v provozu také 'otužovat'. Když ale zjistí, že tonezvládá, pak je lepší nejezdit," radí.

Podle Rehnové ženámpříliš nevadí, když jezdí pomaleji. "Úcta k životu je u žen vyšší.Nehraje tam takovou roli adrenalin. Víc prožívají pocit ohrožení. Jsoutaké velmi citlivé na svou první nehodu," tvrdí psycholožka.

Ženy způsobují méně nehod

Podleprůzkumu serveru zenaaauto.cz se české ženy, které tvoří přes 40procent držitelů řidičských průkazů, podílejí na celkovém počtu nehod16 procenty. Způsobují méně závažné havárie než muži. Například letoszavinily pouze devět procent nehod se smrtelným zraněním. Nejčastějšímprohřeškem žen řidiček je pak nedání přednosti v jízdě.

"Přestožesamy se snaží jezdit bezpečně, když si kupují auto, dbají spíše nadesign a bezpečnost je až na druhém místě. V ČR se zároveň v poslednídobě prosazuje tzv. americký model, kdy žena má k dispozici větší autopro rozvoz dětí a nákupy, zatímco muž se spokojí i s menším vozem.Spíše než motorická zdatnost vozu pak ženu zajímá počet airbagů," říkáKarolína Topolová ze společnosti AAA.

 
vložil: Guidance
Permalink ¤ Sociologie, psychologie ¤


0 Komentáře: