MATRIX existuje!

06.Červen 2007

Kdo by neznal kultovní film Matrix. Pěkná podívaná plná triků. Mladý Neo žije svým životem, o kterém si myslí, že je skutečný. Dokud se neobjeví parta kolem Morphea, která  Nea osvobodí z Matrixu a on zjistí, že vše byla jen fikce.

Taky jsem žil v Matrixu. V osmdesátých letech minulého století jsem si myslel, že Sovětský svaz má vždy jem mírové úmysly a že imperialisti v čele s USA jen zabíjejí lidi. Fronta na banány nebo maso byla běžnou věcí. Srpen 1968 byl vlastně přátelskou pomocí Sovětského svazu a únor 1948 byl tím správným krokem vpřed při budování světového míru.

Kdo se dostal za hranice na západ, zjistil, že vše je jinak. Poznal pravdu. Zjistil, že v zemích východního bloku funguje jakýsi Matrix, který udržuje lidi při té bídě v relativním klidu. A když se náhohou objevil někdo, kdo by vybočoval z řady, poslal  na něj bezpečnostní systém svého agenta Smithe - agenat StB. Pamatuji si na tu scénu, kdy Morpheus učil Nea dávat si pozor na agenty - po ulici šla pěkná blondýna, která byla ve skutečnosti agentem. Tenkrát to tu bylo taky tak. Šli jste po ulici a museli jste mlčet. Protože jste nikdy nevěděli, kdo z kolemjdoucích je agentem Smithem - spolupracovníkem StB. Náš Matrix byl naštěstí chatrný a proto zkolaboval.

Na Zemi však existuje jeden dokonalý Matrix. Je to Severní Korea. Ti lidé nemají ani ponětí o tom, co se děje venku. Myslí si, že bída je samozřejmá, auto je něco výjmečného a o cestování do ciziny ani nemluvě. Severokorejci nemají internet, radio pouze s jednou frekvencí, kde se naladí pouze státní rozhlas. Tito lidé na svého Nea teprve čekají.

Tak si říkám, zda to, co dnes čtu nebo poslouchám, je pravda. Co když je to zase jiný Matrix, který chce, abychom tu měli radar. Abychom si mysleli, že co tu dnes máme, je to pravé. Co když mě právě sleduje nějaký agent Smith. Moment, někdo zvoní.......  

napsal/a: Hayward 06:30 Link


Komentáře

« Domů | Přidej komentář