Kouzelné zrcadlo

05.Červen 2007

Zrcadlo zná každý. Užitečná věc, která nám umožní podívat se na věc trochu z jiného pohledu. S tím kouskem skla se setkáváme každý den. Pravda, kouzelné zrzadlo, který by nám leccos prozradilo, by se také hodilo, jenže neexistuje. A nebo ano? Já takové zrcadlo používám. Nevěříte? Učím se používat toto neviditelné zrcadlo, abych viděl sebe sama zvenčí. On totiž takový pohled zvenčí na naše já je zcela jiný, než ten vnitřní. Často si ani neuvědomujeme, jaké je naše všední jednání s kolegy, přátely nebo s nezmámými lidmi. Chcete poznat  své vnější já? Poproste Vašeho známého nebo kolegu, ať Vás při různých příležitostech tajně natáčí kamerou. A pak se na sebe podívejte jako ve filmu. Trošku rozdílný pohled, nemyslíte? 

Pozorně sleduji lidi ve svém okolí, jejich chování, jejich mluvu. A když se mně na tom něco nelíbí, srovnám si to se svým já. Hups, takto se chovám přece taky! Já to považuji za samozřejmé, ale okolí za ne příliš šťastné. A právě tento pohle zvenčí, tento pohled do neviditelného zrcadla, mně umožní srovnávat mé vnější s vnitřním já. Jedno ze zrcadel je obzvláště užitečné: Oplácejte stejné stejným. Ať protivník vidí, jak on sám působí na druhé. Zlatá slova Davida Grubera. A fungují. Pokud použijeme kdekoliv toto zrcadlo, náš protivník se může změnit.   

Až se naučíme dokonale používat toto neviditelné zrcadlo, změníme své já. Budeme lepšími partnery, lepšími manžely, lepšími otci. Lepšími kolegy a kamarády.  A to díky kouzelnému zrcadlu. Jen se rozhlédněte kolem sebe. Je čas se podívat do zrcadla, nemyslíte?

napsal/a: Hayward 20:08 Link


Komentáře

« Domů | Přidej komentář