1. Nacismus,nacionalismus a fašismus


Nacismus- nacionalismus,fašismus: Nacionálni socialismus se objevil ve 20.letech
minulého století v Německu jako odrůda italského fašismu.Fašismus lze stručně
vymezit jako nacionalistické,autoritářské a neliberální revoluční hnutí opírající se o odmítnutí
marxismu.Fašismus se zaměřoval na lidské emoce,zlobu a flustraci.Fašistická i nacistická teorie klade velký důraz na vymezení pojmů národu a státu a jejich vzájemného vztahu.
V Chartě práce z roku 1927 se uvádí – Italský národ je mravní,politická a hospodářská jednota,jež se plně uskutečňuje ve fašistickým státě.Podle Mussoliniho je podstata státu vyjádřena heslem:vše pro stát,nic proti státu,nic mimo stát.Italský fašismus chápe národ jako výtvor státu,což je jeden z hlavních rozdílů mezi oběma ideologiemi.

Nacismus v zásadě kopíroval postoje italského fašismu ve vztahu ke komunismu,marxismu,nacionalismu,jako odrůda fašismu je nacismus vnímán především pro jeho šíření rasismu a antisemitismu.Toto se velmi projevuje ve vztahu státu a národa.Na rozdíl od italského fašismu je pro nacismus fundamentálním národ,nikoli stát.Národ tu představuje přirozené společenství rasově i duševně stejnorodých lidí.Je to vědomé a osudové společenství vznikle stejným původem a spojené stejným světovým názorem…národ není jen společenství reči,ale příbuzenstvím.Podle nacistické teorie není příslušnost k národu založena na vůli jednotlivce,ale je dána přírodou.Příslušnost ke státu je potom dána příslušností k národnímu společenství,které má být jakým si organickým celkem nadřazeným jednotlivců,kteří jakožto od přírody nesvobodní,z něho čerpají svá práva.Říkalo se,že Němcem není možno stát,Němcem se lze pouze narodit.
Podstatou nacismu jsou tedy:fašistická víra,že národní jednoty a národních cílů lze nejlépe dosáhnout v totalitním státě řízeném státostranou na tzv. führerprincipu,a rasistické přesvědčení o nadřazenosti árijské rasy,z něhož vyplívá,že jiné rasy lze plným právem zcela zlikvidovat.


Adolf Hitler



Neofašismus a neonacismus jsou fenomény poválečné společnosti,které se v průběhu druhé poloviny 20.století staly nepopíratelnou součástí politické scény mnoho vyspělých zemích.Pojmy neofašismus,resp. Neonacismus lze použít k vyčlenění a označení těch politických hnutí a ideologií,které navazují na meziválečný fašismus resp. nacismus,přejímají jeho společenské i politické hodnoty a snaží se o jeho obnovu.
Neonacisté jsou pravicoví extrémisté,bylo by však chyba označovat všechny pravicové extremisty za neonacisty,neboť neonacismus je další formou pravicového extremismu,kde z averze povstává nenávist,kde se hájí násilí v boji proti demokracii a voleným vládám a kde touží po diktatuře jednoho vůdce.Neonacismus tedy patří do množiny pravicového extremismu,kde zaujímá zřejmě první místo z hlediska svého sklonu k militarismu.

Nacionalismus,nacismus a neonacismus,fašismus a neofašismus,pravicový radikalismus patří a patřily mezi ‚ústřední témata politologů,historiků a v té době i široké veřejnosti.Politologové tyto pojmy zkoumají z hlediska vědeckého a analytického,historici v nich spatřují produkty vývoje lidské civilizace.Novináře lákají šokující události,násilí,nebezpečí,a tak kritizují nejen politické vedení,jež by především mělo čelit problému,pravicového extremismu.Veřejnost se staví k této otázce lhostejné,odmítavě či přívětivě,jen v průběhu času mění početní zastoupení jednotlivých postojů.






2. Rasismus


Spočívá v přesvědčení o nerovnosti lidských plemen,vniklém záměnou rasy za národní etnikum nebo kulturním společenstvím v domněnce,že méněcenné rasy hubí vyšší svou mravní zkažeností.Politická ideologie,která se snaží legitimizovat biologické rozdíly mezi lidmi,tyto nerovnosti přenáší do společenské oblasti.Neodborně vzato se lidé dělí na vyšší a nižší.Diskriminace se projevuje v několika oblastech.např.-právní nerovnost před zákonem (Norimberské rasové zákony),ekonomické menší platy za stejnou práci,společenské předsudky a kulturní nepřítomnost práva vzdělání v mateřském jazyce.
Boj proti rasizmu- Oficiálně byl rasismus odsouzen až r 1951 – byl vydán dokument UNESCO, který potvrzoval,že všichni lidé patří k druhu homosapiens a pocházejí ze stejného předka.
21.3.1965 OSN vydala Úmluvu o odstranění všech forem rasové diskriminaci.Datum 21.3 se od té doby každoročně připomíná jako „Den boje proti rasismu“












3. Xenofobie

Je doslovném překladu strach z cizinců.Užívá se většinou pro označení nesnášenlivosti k lidem z jiných zemí a rovněž nedostatku úcty k jejich tradici a kultuře.Stejně jako rasismus je xenofobie předsudek,který vytváří negativní názor bez jakékoliv předcházející znalosti.


4. Antisemitismus

Antisemitismus je zaujatost proti Židům,založená na jejich zkresleném obrazu,jako by byli zcela odlišní.Tak to se projevil Adolf Hitler po nástupu k moci,kdy během druhé světové války bylo v koncentračních táborech „Holocaust“ - tedy vyvražděno 6 miliónů Židů.


Koncentrační tábor















Závěrem bych chtěl napsat historii skinheadského hnutí,aby lidé věděli,že skutečný skinhead není rasista ani fašista,protože sám se považuji za skinheada.

5. Historie skinheads

Skinheadská subkultura vznikla na konci 60. let v Anglii. V první polovině 60. let to byli tzv. MODS (modernisté). Nakrátko ostříhaní, oblečení do konzervativních obleků a téměř přepjatě upravení, Vyznačovali se divokou jízdou na skútrech, užíváním euforických drog a posloucháním černé soulové hudby. Tato skupina ovšem brzy zaniká a ožívá ke konci desetiletí v poněkud pozměněné podobě. Už to nejsou ti jemní chlapci, ale změnili svůj vzhled na poměrně drsný, přesto stále uhlazený. Nosily těžké pracovní boty, pracovní košile, džiny a samozřejmě krátké vlasy. Byli to HARD MODS. Svou hudbu si zakládají také na soulu, ale už také i na rytmice reggae a ska. V těchto letech v Anglii vznikají první vlny přistěhovalců z karibské oblasti. Část mladých přistěhovalců vytvořila skupinu nazývanou RUDE BOYS, charakterizovanou typickým oblečením, argotem a neúctou k autoritám. MODS byli těmito skupinami fascinováni a měli před nimi respekt.
Na první pohled dvě nesmiřitelné kultury - jamajští imigranti a bílá dělnická mládež - tak zrodily na svém dotyku subkultura, která přetrvává dodnes - SKINHEADS. Subkulturou se Skinheads nazývají, protože v době vzniku neměli charakter politického hnutí. Jednalo se o dobový sociální protest dělnické mládeže. Skinheads (nazýváni také Boot Boys) se vyznačovali módou MODS, hrdostí na svůj dělnický původ, patriotismem a hlavně se začali distancovat od Hippies a drog. 0blíbenou hudbou zůstalo ska a reggae. Svou módou, proletářským šovinismem, patriotismem, zápalem pro pivo, boxem a fotbalem se podle některých autorů pokusili symbolicky znovuvytvořit tradiční Anglickou dělnickou komunitu. Skinheads v té době neměli rasistický ani xenofóbní charakter (narozdíl od některých větví kultury v současnosti), jejich "problematičnost" spočívala pouze v agresivitě, častými výtržnostmi a rvačkami páchanými ve spojitosti s fotbalovými zápasy. Některé party Skinheads se ve svých násilnostech zaměřovali i na homosexuály a Pákistánce, jimž dávali za vinu nezaměstnanost rodilých Britů. Hnutí počátkem 70. let upadá. K oživení došlo až ke konci desetiletí ve spojení s explozí hnutí PUNK.
Tehdy poklesla britská ekonomika na nejnižší bod od druhé světové války, což přineslo řadu sociálních problémů. Jako reakce na ně vzniká provokativní punková subkultura spojená s novým hudebním stylem. Současně znovu ožívá polozapomenutý kult Skinheads. Oproti původnímu apolitickému pojetí subkultury se část hnutí začíná radikalizovat doprava. Dochází k tomu ve spojitosti se zvyšující se nezaměstnaností, postihující především málo kvalifikované mladé muže. Podstatné bylo, že fyzicky zdatných a pravicově zaměřených Skinheads si všimla některá seskupení hlasící se ke krajní pravici. Snad největší roli ve vývoji politicky zaměřených Skinheads sehrál jistý Ian Stuart Donaldson. Tento talentovaný hudebník založil v roce 1977 kapelu nesoucí název Skrewdriver, která do obecného podvědomí vypouštěla jeho svéráznou pravicovou filosofii o násilí, přežití a rebelství. Dva roky na to zformoval malou politickou skupinu White Nois, která brzy upoutala pozornost neonacistické organizace British National Front. V roce 1981 se Donaldsonova politická skupina přejmenovala na Blood & Honour Club (krev a čest). Kolem roku 1982 se celá řada kapel začíná vracet ke klasické hudební formě tzv. Oi! hudbě. Postupně vzniká celá scéna založená na hardrockové verzi jednoduchých rytmických písní se sborovými refrény a patriotickými texty. Část skupin v čele se Skrewdriverem začíná zakládat tzv. White Power Music - extrémně pravicová, rasistická a xenofóbní odnož rockové scény. S vlnou nacionalistických nálad začal stoupat počet trestných činů, zaměřených proti cizincům, přičemž většina pocházela z řad takto degenerovaných Skinheads. Ultrapravicová větev hnutí na sebe rychle začíná strhávat pozornost médií a společnost začíná Skinheads odsuzovat. Avšak od tohoto směru se stále distancují stále existující nepolitičtí Skinheads. Uvnitř britské hudební scény se v této souvislosti počíná formovat protirasistická levicově orientovaná fronta rockových hudebníků.
V této době (první polovina 80. let) se skinheadské hnutí dostává na kontinent a rychle tu zdomácňuje. Dominantním se bohužel stává právě fašizující směr (který se v Německu vlivem tradic dostává na neonacistické pozice). Obdobná je i situace v Itálii, Španělsku, Belgii, Francii a Skandinávii. Důležitou úlohu při formování evropských neonacistů má již zmíněná organizace Blood & Honour. Od roku 1987 se totiž otevřeně deklaruje jako nacionálně socialistická; v jejím londýnském sídle se scházejí špičky tohoto hnutí, včetně německého ultrapravicového teroristy Manfreda Roedera.
Vzniká silné celoevropské společenství, postavené na propojení myšlenkových východisek (neonacismus, neofašismus), subkulturního stylu (jednotná image, symbolika, agresivita) a hudby (white music). V krátké době se hnutí šíří do USA, kde má v některých oblastech ultrapravicové rasistické smýšlení silné kořeny. Američtí WP (White Power) Skinheads jsou reprezentováni například organizací Hammer Skins, úzce propojenou na Ku-Klux-Klan, American Nazi Party nebo W.A.R. (White Aryan Rasistance). Nejmilitantněší z nich mluví o nutném vypuknutí tzv. Racial Holly War (svatá rasová válka) nebo "Bílé revoluci" - rozhodující boj přežití bílého plemene. U nás do střední a východní Evropy se hnutí začíná šířit koncem 80. let a velký rozmach zažívá po změně režimů. V tehdejším Československu má veliký vliv hudební skupina Orlík, která v krátké době vydala dvě desky (Miloš Frýba For President a Demise!) a dostala tak Skinheads do povědomí mládeže. Tato kapela se pokoušela organizovat naše Skinheads na bázi nacionálního cítění s důrazem na husitské tradice - tzv. KALIŠNÍCI. Avšak i u nás se v polovině 90. let většina Skinheads přiklonila k rasistické, autoritářské až fašistické nebo nacionálně sociální scéně. Proto kapela Orlík v roce 1991 "podala" Demisi! Skinheads k nám proniklo spíše z německé části Evropy než z Anglie, proto tradiční nepolitické a nefašistické hnutí v našem regionu téměř neznáme, ale i to se pomalu mění.
V obecnější poloze můžeme hovořit o xenofobii. Racionalizačním mechanizmem bývá nejčastěji obviňování přistěhovalců ze zhoršování situace na trhu pracovních míst. Nemajetní, často málo vzdělaní a jazykově nevybavení přistěhovalci (ale i trvaleji usazené etnické minority - menšiny) se často ocitají v "záchytné sociální síti" a část jejich existenčních nákladů přebírá stát. To je pak další argument pro tvrzení o !parazitním způsobu života" přistěhovalců a jejich negativním vlivu na životní úroveň majoritní (většinové) společnosti. Těmto Skinheads, kteří mají se svými kořeny jen pramálo společného říkáme BONEHEADS!!!
Jako reakce na vzrůstající vliv fašistického tábora vznikla v New Yorku v roce 1986 tzv. S.H.A.R.P. Skinheads, kteří programově bojují proti rozmachu fašismu a rasismu uvnitř hnutí. S.H.A.R.P. (Skinheads Against Racial Prejudic) zaznamenávají rychlý přírůstek příznivců a začínají vytvářet protiklad WP Boneheadů. Obě skupiny svádějí v řadě amerických měst ostré pouliční boje, údajně i za použití střelných zbraní.
Myšlenka Sharp Skinheadů brzy přechází i do Evropy. Nejvíce se blíží tradičním Skinheads a začínají představovat jednu z nejsilnějších větví Skinheads. Jsou proti jakémukoliv útisku menšin a proto jsou i programátory myšlenky "Skins and Punk Unity!" - to jest mírového stavu s Punks. Fašizující Boneheads totiž vedou s punkery nevyhlášenou válku. Obě větve Skinheadů mají společný pouze patriotismus, hrdost na dělnický původ, kult síly a mužnosti a odpor k drogám. Shodné je i oblečení, stoupenci různých skupin se v podstatě liší jenom nášivkami nebo odznaky. Rovněž hudební výraz Oi! má své příznivce na obou stranách. Propastně se však liší po textové stránce. Skupina S.H.A.R.P. existuje několikátým rokem i u nás - své stoupence má v Praze, Brně, Hradci Králové, Liberci, Teplicích a na dalších místech.
Mohl bych se zde zmínit i o tzv. Redskins, ale to už podle mě nemá se Skinheads absolutně nic společného... ...jsou to jen další pomatenci s ještě víc pomatenýma marxistickýma myšlenkama...
Tradiční Skinheads se převážně oblíkají do značek jako je Lonsdale, Fred Perry, Ben Sherman, Poslouchají ska, reggae, Oi!

Rekapitulace větví Skinheads:

1. Ultrapravicoví Boneheads
Jedná se o nejmilitantnější a nejnebezpečnější odnož hnutí. Její příslušníci vyznávají fašismus, nacismus, tvrdý rasismus a antisemitismus. Skupiny a organizace řadící se k tomuto směru se zpravidla vyznačují přísnou organizační strukturou, často i na mezinárodní úrovni. Některá z těchto sdružení mají paravojenských nebo teroristických jednotek. Bojový výcvik je pro ně samozřejmostí. Ultrapravičáci se poznají podle vytetovaných symbolů nacismu nebo symbolů WP (keltský kříž, svastika, runa Odal atp.). Příslušníci mají úplně vyholené hlavy a nosí vojenské oblečení. V bývalé NDR se tito skini nazývali NAZI-SKINS. Pod stejným názvem vystupují v současnosti i u nás. Druhou odnoží jsou tzv. WHITE POWER SKINS. Její příslušníci bojují za etnicky bílou čistou rasu. Jsou velmi nepřátelští k cizincům a židům. Na bundách nosí emblém hnutí White Power. V Německu si říkají FASCHO-SKINS. Tento název se používá i u nás.

2. Skinheads proti rasismu a fašismu
Tento směr navazuje na původní hnutí Skinheads z konce šedesátých let. Patří k němu tyto skupiny. SHARP - Skinheads Against Racial Prejudice (Skinheads proti rasovým předsudkům) se nejvíce podobají "tradičním" Skinheadům spolu s Oi!Skinheads. Mají v oblibě hudební styl SKS, nosí typické oblečení. Od ostatních Skinů se někdy liší účesem (delší vlasy vzadu na krku). Sami se definují jako nepolitičtí, ale v případě potřeby jsou připraveni použít násilí proti ultrapravicovým Boneheadům. Redskini (Rudí skini) se politicky řadí k autonomní (anarchistické) levé scéně. Vzhledem se neliší od ostatních Skinů, kromě červených bomberů a červených tkaniček do bot (ultrapravičáci nosí bílé tkaničky).

3. Ostatní
Kromě výše uvedených směrů existuje několik skupin, které nelze zařadit ani k jednomu z nich. Za zmínku stojí následující skupiny: Ženy a dívky, které se hlásí k hnutí Boneheads, respektive k jeho pravicovým a ultrapravicovým směrům si říkají RENEES. Názvem HOOLIGANS se označují fotbaloví fanoušci, kteří nevypadají jako typičtí Skinheads. Dávají přednost pohodlnému sportovnímu oblečení (UMBRO). Se Skiny se stýkají na fotbalových zápasech a na různých oslavách. Další skupinu můžeme nazvat SYMPATIZANTI. Podporují především pravicové a ultrapravicové Boneheady. Nikdy nevypadají jako skini, nosí pouze části jejich typického oblečení. Udržují-li kontakty se Skiny déle, většinou přejímají jejich politické názory a útočnost skupiny.
A jak rozeznat Skinheada od Boneheada?? Náckové na sobě nosí nášivky nebo trička se svastikou (hákový kříž, popřípadě tříramenný) ap. a čísla 14/18/88 ... 14 = 14 slov, která znamenají: "Musíme dbát o ochranu a budoucnost bílých dětí" Číslo 18 znamená postavení písmen v abecedě - 1 = A a 8 = H - tak dostaneme Adolf Hitler. Stejně tak 88 = HH - Heil Hitler. Pravého Skinheada poznáte většinou podle nášivek s antifašistickou tématikou a podle čísla 69 (Spirit Of 69), které značí vznik původních Skinheads.






napsal/a: Kadence 00:08 Link


Komentáře

« Domů | Přidej komentář