Pár mých článků z novin

02.Říjen 2008

Kostelní věže vestředu města

 

Klášters kostelem Nalezení sv. kříže a kapucínská hrobka řádu menších bratříkapucínů v Brně

 

Po horkých dnech v prvnípolovině září přišlo skokové ochlazení. Podobně působilo i naše setkánís otcem kapucínů Pavlem, které nám umožnili manželé Severinovi, výtečnírestaurátoři památek v městě Brně.  Za dveřmi přijímací místnosti se městský ruchproměnil jen v drobné ševelení a hovor se odvíjel jemně, tenounce, jakocesta nastoupená řádem čistoty a pokání. Po oficiálním přivítání a představenířádu jsme měli možnost shlédnou zázemí s krásou klášterních zahradou,přenádherným pohledem na Petrov a načrtnutou vizí okrášlení tak hodnotnýchměstských prostor. Nyní však již slova otce Pavla, který nás provázel:   

Bratři Kapucíni jsou třetíratolest řádu, jehož počátky jsou přímo spjaty s italským světcem sv.Františkem z Assisi. Ke dvěma dalším řádovým větvím patří  konventuálové (minorité) a observenti(františkáni). Řád se inspiruje a vrací k prvotním zásadám evangelijníhoživota. Kapucíni se s přímluvou vévodkyně Kateřiny Cybo z Camerinadočkali své zakládající buly „Religionis zelus“ 3. července 1528.  Řád byl životaschopný a v roce 1535působili kapucíni již v 60ti konventech po celé Itálii. Do Čech bylikapucíni povoláni arcibiskupem Zbyňkem Berkou z Lipé a Dubé.

Klášter na Kapucínském náměstístojí už zhruba 350 let. Není ale prvním klášterem tohoto řádu v Brně.Původní klášter byl vystavěn v letech 1604-1606 před Měnínskou branou (vněhradeb), ale za války se Švédy nařídil velitel brněnských vojsk Louis Raduit deSouchez stržení všech staveb před hradbami. Řád byl dočasně přemístěn do měšťanskéhodomu u Biskupského dvora. Kázání probíhala v kostele sv. Mikuláše, kterýstával na náměstí Svobody (dnes na dlažbě vyznačený tenkou linkou obrysy stavbya v budoucnu předlážděním ještě větší zviditelnění). Současná polohaklášter byla zbudována v letech 1648-1651. Stavbu financoval Pavel-Kyštof  Lichtenstein-Castelcorne adobrovolní dárci. Ke klášteru je připojeno Trenckovo křídlo. Baron Trenk totižodkázal klášteru 4000 zlatých za což bylo křídlo vystavěno a po dárcipojmenováno. Z počátku sloužilo ke komerčním účelům. Bratři jejpronajímali k bydlení a v době panování Josefa II sloužila přístavbajako sídlo Moravského provinciátu. Dnešní klášter obývají kapucíni celou dobuod výstavby s výjimkou let (1950 až 1990), kdy klášter sloužil jakodepozitář brněnského muzea minerálů. V letech 1992-1998 prošel kláštercitlivou rekonstrukcí a plně se obnovil Řád Menších bratří kapucínů.

Kostel Nalezení sv. Kříže patřík pozoruhodným sakrálním stavbám na Moravě.Vysvěcen byl v roce 1656.Úpravou prošel v druhé půli 18tého století. Bylo zde umístěno pětpískovcových soch znázorňujících františkánské světce. Na vstupní průčelíkostela je mozaika s výjevem kázání sv. Františka ptáčkům od JiříhoŠindlera. Interiér kostela je bohatě vyzdoben. Impozantní hlavní oltářs obrazem Nalezení sv. Kříže autora Joachima Sandrarta, obrazy na bočnícholtářích ze začátku 18tého století vytvořil brněnský malíř Josef Rottr.Propracovány jsou i relikviáře s ostatky světců.

V podzemí kostela se nacházíproslulá Kapucínská hrobka. Jsou v ní uchována mumifikovaná tělanebožtíků, kteří zde byli pochováváni až do 80. let 18. století. Nejstarší těloje z roku 1658 apatřilo Jakubovi Kunešovi z Rosenthalu. Baron Trenck tu také našel místoposledního odpočinku. Jeho tělo je vystaveno v kovové rakvis proskleným víkem. Zajímavostí je i cenný rakvový relikviář s tělemmučednice sv. Klementiny. Pochováno tu bylo na 150 bratří kapucínů a dodnešních dob se zachovalo 24 jejich těl. Přirozenou mumifikaci umožňujezvláštní systém ventilace a geologické složení horniny v podloží kostela.

Za zmínku jistě stojí i klášterníknihovna z konce 18. století. Udivuje velikostí, uměleckou výzdobou iknižním fondem. Knihovnu potkal podobný osud jako celý klášter. V 50.letech minulého století byl fond této knihovny spravován Zemskou univerzitníknihovnou a v letech 1959-1965 byly knihy deponovány v Moravském muzeu.Vzácná knihovna byla řádu vrácena v roce 1993. V současnosti knihovnavlastní na 8000 svazků z toho 6500 starých. Je zde zachováváno unikátnímikroklima potřebné k uchování starých knih.

Ke klášteru patří i 5 terasklášterních zahrad. První tři jsou určeny výhradně bratrům. První terasa sloužíjako rosarium na druhé se nachází kašna a lavičky pro odpočívající bratry a natřetí terase je jen udržovaný trávník. Čtvrtou terasu klášter pronajal městu zasymbolickou korunu a pátou městu věnoval. Díky tomuto vstřícnému kroku kapucínůdnes můžou Brňané i hosté-návštěvníci pohodlně projít kolem Petrova iz východní strany. V klášterních zahradách je nezvyklé ticho na to,že si musíme uvědomit blízkost vlakového nádraží a množství hromadné dopravyjezdící po Nádražní ulici a po výpadovce Nové sady. Však si toto svoje soukromíbratři pečlivě udržují. Klášter s kostelem a Kapucínská hrobka tvoříunikátní spojení minulosti se současností díky citlivému přístupu bratřík místu. Děkujeme za tu chvíli rozjímání a doporučujeme všem občasnézastavení a nadechnutí.

MartinaLišková redakce

 
autor Matrulka v 09:55, |

Komentáře (0):