13.Říjen 2009, napsal Mc.Wiikyy_Dao v 16:56

HIP HOP-Co to je???

Zatímcovětšina lidí si pod pojmem Hip Hop představí pouze hudební styl, tentopojem vymezuje mnohem širší rámec. Jde totiž o kulturu se vším všudy.

Hip Hop - elementy

Hlavnímiaspekty, neboli takzvanými elementy hip hopové kultury jsou MCing(rappování), DJing (všichni snad víme, kdo je DJ), graffiti abreakdance. Často se diskutuje o tom, co by mohl být pátý element,přičemž nejčastěji bývá do této skupiny zařazen beatboxing.

Hip Hop a MC battle

Pokud jste viděli třeba snímek 8 mile,je vám jasné o čem mluvím. Jde o souboje MC´s, kteří bojují tím, že sekaždý pokouší shodit toho druhého jak z hlediska jeho básnickýchschopností, tak tématu či osobních vlastností a kvalit. To vše musízvládnout plynule a v co nejoriginálnějších rýmech a metaforách.Vítězem je ten, který si více nakloní dav. Existují i battle DJ´s,Breakařů či Beatboxerů.

Hip Hop a Breakdance

Tanečnícise v angličtině označují také jako B-boys, nebo B-girls. Jde o velmidynamický tanec, který vznikl doslova v ulicích měst. Dalo by se říci,že je velmi podobný Capoeiře. Z Breakdance se odvíjí přímo Hip Hopjakožto taneční styl, nicméně neobsahuje všechny jeho pohyby. Narozdílod ostatních tanečních stylů má úplně minimální omezení, co se týkápozic či kroků.

Hip Hop, Graffiti a vzhled

Prvníformy graffity byly jen rychlé tahy fixem či sprejem, takové podpisy -tagy. Z těch se postupem času staly obrovské obrazy s kompletnímibarevnými efekty, stínováním atd.

Hip Hop, Graffiti a legalita

Graffitibylo dlouho spojováno s něčím nelegálním, většinou gangy, násilím,drogami a pouličním zločinem. Ve většině míst je stále vytvářenígraffiti bez povolení nelegální a bývá často pokutováno.

Hip hop

Ilustrace breakdance e Breakdance na živo

Hip hop je styl populární hudby. Je tvořen ze dvou hlavních elementů, jimiž jsou DJing a rap.Hudba, označovaná jako hip-hop, vzniká spojením rytmů mixovaných DJem averšů, které do nich vkládá rapper (též označovaný jako MC). K jižzmíněné hudbě, ať už reprodukované (DJing), nebo zpěvu (rap), patřígrafický projev známý jako graffiti, akrobacie či tanec označovaný pojmem break dance. Za pátý element je považován beatboxing.

Historie

Hiphopová kultura vznikla na počátku 70. let 20. století v USA v černošských ghetech jako spojení jamajských a amerických vlivů. První zmínky o hiphopové kultuře pochází z Bronxu, v New Yorku. Další důležitou základnou bylo Los Angeles. Rozvíjel se zde směr, který oslovil mnoho mladých lidí, zejména černých lidí, byl breakbeat. Tento styl hudby využívá tzv. zlomové okamžiky (proto break). Zakladatelem tohoto směru byl jamajský DJ Kool Herc, který se v roce 1967 přestěhoval z Jamajky do New Yorku.Přinesl sebou jamajský způsob zpěvu tehdy známého jako toasting, kterýlze charakterizovat jako recitování improvizovaných veršů do rytmu reggae.

Mezi první z hiphopových skladeb řadíme Rappers Delightod od dnes již zaniklé skupiny Sugar Hill Gang.Skladba šla tak na odbyt, že výsledná cifra se zastavila na čísle 2miliony. Komerce nenechala dlouho na sebe čekat a dostavili se dnesopět neúčinkující, ale dříve zbožňovaní Run D.M.C.Run D.M.C. se proslavili nejen svoji hudbou, ale jejich oblečení oddříve jen sportovní značky Adidas v kombinaci se zlatými řetězy ajinými módními doplňky stanovilo styl pro následné hiphopové generace azavdalo vzor oděvním firmám, které se bleskurychle této vlny chytly asvezly se na vlně hiphopu. Prodejností předčili i Sugar Hill Gang,neboť jejich alb bylo prodáno na 3 miliony kusů.

Tento směr začalprostupovat mnoha pouličními gangy, které mezi sebou vedli bitvy o svápostavení. Časem přešel jejich boj na parket, kdo ovládne parketu,zvítězí. Díky rivalitě těchto gangů vychází většina tanečních prvků zbojových umění a technik. Někdy se stávalo, že takový souboj (battle)se zvrhl ve skutečný boj. Proto získávala hiphopová kultura nevalnou pověst. V dnešní době u nás existuje mnoho tanečních skupin zabývajících se touto taneční kulturou.

DJ-ing

První DJovéna "block parties" (neformální událost, kdy se sejdou sousedé apřátelé, poslouchají hudbu a tancují) začali izolovat bicí z různýchpísní a vkládat je do svých písní, tím začala být jejich představenímnohem zajímavější, zábavnější a dalo se na jejich písně lépe tancovat.Tato technika hraní se pak stala běžnou pro Jamajku a do New Yorkuji začali přinášet právě tito přistěhovalci z Jamajky. Zvláště se o topak postaral kmotr hip hopu DJ Kool Herc. Průkopníkem DJingu byl Kool DJ Herc, který na parties v Bronxuz hudby pouštěl a spojoval pouze rytmické části. Jeho následovníci styldále obohatili vynálezem scratchingu (který zahrnuje zastavování běžícídesky, její zrychlování a jiné podobné kousky). DJ tradičně používá dvagramofony a z na nich hrajících stop kreativně komponuje nové zvuky. DJpotřebuje dva gramofony,tzv. slipmaty - speciální podložky na plotnách gramofonu, aby po nichdesky pěkně klouzaly, speciální gramofonové jehly, mixer, sluchátka asestavu reproduktorů a zesilovačů podle prostředí, kde a pro koho crew hraje.

Rapování (MC-ing)Glis:)

Role "Emcee" (MC) se zrodila po spojení DJea hudby, kde MCs začali mluvit mezi písně. Nejdříve pouze nabádali ktomu, aby ostatní lidé tančili a také vkládali do hudby vtipnéanekdoty. Nakonec se tato jejich činnost stala více stylizovaná azačala být známa jako rapování. Dříve byl rap doménou hlavně černochů a latinoameričanů, ale postupem času do hip-hopu pronikají i běloši, z nichž nejznámější je Eminem nebo Beastie Boys.:(beastie boys...byly první!!dle meho nazoru:)

Druhy rapu

  • Gangsta rapje druh "rapu", který byl populární hlavně v 90. letech minuléhostoletí. Jeho součástí bývají tvrdé a násilné texty, které jsou častomířené proti policii. Tvůrci jsou nebo byli často v rozporu se zákonem.Později někteří zbohatli natolik, že se mohli živit pouze rapem anepotřebovali dělat pouliční businnes (drogové dealery,…) a stali se znich slavní "rapeři" jako třeba Dr. Dre, Snoop Dogg a skupina N.W.A
  • Pop rapje další prvek v hip hopu. Beaty a rýmy při silné melodii hooks,obvyklá struktura pop-songu. Je méně agresivní narozdíl od jiných druhůrapu. K nejznámějším představitelům patří Nelly, MC Hammer, Vanilla Ice.
  • Latin rap není stejnorodý hudební styl, ale spíše doba, která pokrývá celou hiphopovou muziku zaznamenanou latinsky (jako latinský a španělský hip hop). K nejznámějším představitelům patří Fat Joe, Cypress Hill.
  • Freestyle rapje přísná řeč. Rap, který je v momentě hotový, žádný text předtím seneskládá. "Raper" popisuje svoji situaci a různé okolnosti, které sedějí okolo něj. Freestyle Battles jsou soutěže, kde rapeři soutěží mezi sebou formou Freestyle rapu a zároveň se přitom uráží.
BREAK Dence

Kolébkou break dance (jak již název sám vypovídá, nejedná se o nic jednoduchého) je Amerika. Konkrétně se píše rok 1969 a rádiím vládne hit Jamese Browna(interpert se známou písní "I feel good") Get on the good foot. Celédesetiletí se break dance vyvíjel samostatně a až na počátku letosmdesátých došlo k jeho zařazení mezi hiphopovou kulturu. Break danceje akrobatický Hiphopový tanec. Na počátku breakingu tanečnícipoužívali zejména Toprock, Uprock a Footwork. Hlavně Uprock je velmioblíbený pro svůj původ v bojových uměních. Dnes se hlavně používajíPower moves(točení), které jsou fyzicky náročnější, ale zato veliceefektní. Poslední dobou se začínají využívat prvky z brazilské bojové techniky zvané Capoeiraa to hlavně Freeze a některé velmi efektní akrobatické skoky. Dnes užnezbývá než kroutit hlavou nad tím, co převádějí tanečníci Break Dancena tanečních parketech.

Prvky break dance

Power Moves
Kprovedení triku je potřebný nejen švih, ale důležitá je i stabilita,rotace a jak název napovídá, tak i síla. K jednomu z nejtěžších prvkůtéto skupiny patří vrtulník.
Freezy
Zastavení se v určité taneční pozici a vydržení v ní jak to jen nejdéle jde. Vždy se jedná ale o pozici více než drastickou.
Footwork
Na stabilitu ne příliš náročná práce nohou v podřepu. Je ovšem vyžadována rychlost, propracovanost a souslednost pohybů.
Toprock
Důležitásoučást break dance. Díky toprocku lze provázat jednotlivé power moves,freezy a ostatní, a tudíž tanec dostane ucelenou podobu.
Lock-in
Technika,která nepochybně patří k breakingu technika. Je to technika na noháchvyužívající rychlé kulaté pohyby zakončené stop timem, popingem nebopózou. Je to technika s velikým prostorem pro improvizaci.
Uprock
Jsou kroky používané při náznaku souboje. Tanečníci se však navzájem nedostanou do přímého kontaktu.
Hip hop v Česku

Hiphop do ČR pronikl hlavně po stránce výtvarné, mladí lidé začali porevoluci jezdit do Berlína, který byl jedním z nejpomalovanějších městna světě, kde spatřili fenomén grafitti. Hiphopovými průkopníky se v České republice stala skupina PSH a legendární Raper Orion. Mediálně známějšími se však stala až skupina Chaozz, která se se svými písněmi (Policiééé, Z Prdele klika a Vodopády) dostala až na první místa v komerčních hitparádách. Velmi významná je kompilace East Side Unia, na níž se sešel ten nejlepší východoevropský hip hop.

Český hip hop je kritizován za kopírování Americké produkce. Není divu, v USA hip hop vznikl a je tedy zde nejvyspělejší.

Prvnínekomerční hiphopovou deskou (pokud pomineme kompilace) je v roce 2001Repertoár od PSH. Ten odstartoval příliv nových hiphopových desek. Vtomtéž roce vyšla deska Syndrom Snopp-Syndrom Separace. O rok pozdějivydávají CD pražští Indy & Wich a rapper Phat.

V roce 2004 vychází CD kontroverzních Supercrooo(Phat&Hack), které hudební vydavatelství album nejprve odmítlavydat pro obscénnost. Právě Supercrooo,PSH a label P.A.trick recordords lze považovat za hybnou sílu českého hip hopu.

 
Komentáře (1):


V 14.02.2010 12:52:32, Verca.K.

Hmm..tk to cumim..HipHopem sem zila..Byl to muj zivot,ne jen hudba..Ale tolik jsem toho ani nevedela..Klobouk dolu,ses doooost dobrej znalec :-)..