Trávící soustava 1 12.Březen 2007
TRÁVICÍ SOUSTAVA
funkce: 1. příjem potravy a odstraňování nestravitelných odpadních látek
2. mechanické a chemické zpracování potravy
3. vstřebávání živin
trávicí trubice se skládá z:   ústní dutina – hltan – jícen – žaludek – tenké střevo – tlusté střevo – trávicí žlázy – konečník – řitní otvor
stěny trávicí trubice mají tyto části:1. sliznice
2. podslizniční vazivo
3. svalová vrstva
4. vazivový obal
ad 1. sliznice- funkce – vystýlá trávicí trubici
-  produkuje určité látky (žlázový epitel)
-  resorbuje určité látky (epitelové resorbční buňky)
-         žlázové buňky – roztroušeny v epitelu nebo se sdružují a vchlipují do hlubších vrtev a tvoří trubičky nebo váčky – vznikají žlázy bez vývodu nebo žlázy s vnitřní sekrecí
-         produkty žláz – sekrety, odpadní produkty - exkrety
ad 2. podslizniční vazivo
-         řídké s cévními kmeny
-         připojuje sliznici ke svalové vrstvě
ad 3. svalová vrstva
-         tvořena hladkou svalovinou – výjimka začátek trávicí trubice (až po střední část jícnu) a dolní konec konečníku
-         2 vrstvy: - vnitřní – uspořádána kruhovitě
-  vnější – uspořádána podélně
-         stahy vytváří peristaltické pohyby – potrava je jimi v trubici posouvána
ad 4. řídký vazivový obal – zevní povrch trávicí trubice
trávení – mechanické zpracování + rozštěpení makromolekulárních látek účinkem enzymů na malé molekuly (aminokyseliny, monosacharidy) tak, aby mohly projít stěnami trávicí trubice a být zužitkovány
vstřebávání (resorpce) – prostupování malých molekul skrze membrány střevních buněk do krve nebo lymfy
DUTINA ÚSTNÍ (cavum oris) - ohraničena patrem, rty a tvářemi,  spodinu tvoří jazyk připojený svaly k dolní čelisti
-         funkce: příjem potravy, promísení se slinami, mechanické a chemické zpracování
Zuby (dentes) - řezáky, špičáky, třenové zuby, stoličky
-         stavba: korunka – vyčnívá z dásně
                  krček
                  kořeny
-         zasazeny v čelisti v zubních jamkách (alveolách), ke kosti připevněny vazivem – ozubicí (peridontium) – vyplňuje štěrbinu mezi kořenem a zubní jamkou
-         povrch zubu: zubní sklovina (email)
-         vnitřek zubu – vyplněn dentinem (zubovinou) – tvořen odontoblasty – buňky, které vysílají do dentinu cytoplazmatické výběžky
-         uvnitř dentinu – dutinka dřeňová – vyplněná zubní dření (pulpa) = vazivová tkáň s nervy a cévami
-         v oblasti kořene – dentin kryt zubním cementem
děti – mléčný chrup – 20 zubů – chybí třenové (do 15 let nahrazen trvalým)
dospělí – trvalý chrup – 32 zubů
v polovině čelisti – 2 řezáky, 1 špičák, 2 třenové zuby, 3 stoličky
plak (zubní povlak) –obsahuje bakterie a organické kyseliny
zubní kámen – plak mineralizovaný vápenatými solemi
paradentóza – onemocnění dásní, krvácení, bolest, viklavost až ztráta zubů
zubní kaz – mikroorganismy rozkládají sacharidy na organické kyseliny, ty spolu s bakteriálními enzymy odvápňují sklovinu
prevence – důsledná hygiena
Slinné žlázy
-         3 páry – příušní, podčelistní, podjazykové
-         složení slin – 99 % voda, 1 % soli + bílkoviny (hlavně mucin)
-         některé významné látky obsažené ve slinách: mucin – vylučován v celém trávicím traktu, s vodou tvoří hlen – ochranná funkce,  ptyalin – enzym amyláza – štěpí a - glykosidické vazby (škrob na maltózu), lyzozym – ničí bakterie, choroboplodné zárodky
Řízení sekrece slin - pouze nervově, centrum pro vylučování v prodloužené míše
-         stimulace parasympatickými a sympatickými vegetativními nervy
-         vylučování řízeno reflexně
-         podměty z chuťových pohárků, mechanoreceptorů (+ podměty zrakové, čichové, sluchové – pokud souvisí s potravou) – nervová vlákna vedou signál do prodloužné míchy – sekrece slin
Jazyk (lingua) -   svalnatý orgán,  účastní se tvorby řeči, obrací a posouvá potravu, kořen jazyka připojen k jazylce, na hřbetu a bocích jazyka se nachází chuťové pohárky
HLTAN (pharynx) - společná část dýchací a trávicí sou stavy
        3 části:   1. nosohltan (nasopharynx)
-         2. ústní část hltanu – kříží se dýchací a polykací cesty
-         3. hrtanová část – neúplně uzavřená  hrtanovou příklopkou, která se při polykání sklání a brání vniknutí polykaného sousta do dýchací soustavy
JÍCEN (oesophagus) -   trubice – 32 cm dlouhá,  prochází mezihrudní přepážkou a bránicí , ústí do žaludku
-         horní část – příčně pruhované svalstvo
-         dolní část – hladké – vykonává peristaltické pohyby
Pohyb potravy
potrava žvýkána, míchána se slinami – vytvoří se sousto – polknuto do hltanu
-         polknutí – částečně ovládáno vůlí (posunování potravy do zadní části dutiny ústní
                       reflexně – podrážděním smyslových buněk v hltanu – řízeno prodlouženou míchou
-         proces polykání – hrtan se zvedne, hrtanová příklopka se uzavře, zastaví se dýchání – potrava putuje z hltanu do jícnu – peristaltické pohyby – do žaludku
-         pohyb potravy usnadňuje hlen vylučovaný sliznicí trávicí soustavy
Řízení činnosti hladkého svalstva trávicí trubice
-         nervy vegetativní nervové soustavy a tkáňovými hormony (= vznikají v buňkách některých částí trávicí trubice)
-         jsou také schopny vytvářet svalovou aktivitu nezávisle na nervovém působení
ŽALUDEK (ventriculus, gaster) -  svalový vak, pojme 1 – 2 l potravy
-         v levé brániční klenbě
-         ve sliznici žaludku – četné žaludeční žlázky
-         svalovina žaludku – 3 vrstvy – mohutné v oblasti vrátníkového oddílu - pyloru
-         funkce: shromáždění a zadržení potravy a její promíchání s žaludeční šťávou – chemicky
                   se změní na tráveninu – po malých dávkách vypouštěna k dalšímu zpracování do tenkého střeva
Žaludeční šťáva - čirá, nažloutlá, silně kyselá tekutina (pH = 1),
 produkt žaludečních žlázek – denně 1 – 2 l
-         složení: HCl, pepsinogen, hlen (mucin), voda, anorganické látky
Kyselina chlorovodíková
           vytváří silně kyselé prostředí pro působení enzymu pepsinu
-         usnadňuje trávení masa – vazivo bobtná, maso se rozpadá na jednotlivá vlákna
-         chrání některé vitamíny v potravě před znehodnocením (př. vitamín C)
-         ničí choroboplodné zárodky
Pepsinogen
-         neúčinná forma pepsinu, v kyselém prostředí se mění na účinný pepsin
-         pepsin – enzym, který štěpí bílkoviny na jednodušší látky (jen určité vazby), sráží mléko
-         pozn. u kojenců sráží mléko chymosin
Hlen
-         zásaditý, pokrývá v souvislé vrstvě sliznici
-         chrání před účinkem pepsinu + HCl
Řízení vyměšování žaludeční šťávy
-         nervově i látkově
-         zahájeno reflexně – drážděním chuťového čidla a čidel ve stěně žaludku
-         trvá tak dlouho, dokud se vytváří gastrointestinální hormony – př. gastrin (vznikají ve sliznici žaludku a tenkého střeva dokud neopustí žaludek všechna trávenina)
Plnění žaludku a jeho pohyby
-         tekutiny žaludkem protékají
-         při plnění hustší potravou – stěny ochablé
-         10 – 15 minut po jídle – stahy žaludeční svaloviny – peristaltika (příčné zaškrcování od česla až k vrátníku) – dochází k promíchání se žaludeční šťávou – vznik tráveniny (chymus)
-         za 3 – 4 hod stahy zesilují, vrátníkový svěrač ochabne – porce tráveniny vypuzeny do dvanáctníku
-         trávenina z cukrů zůstává v žaludku 2 hodiny, z bílkovin 4 hodiny, z tuků 6 hodin
-         rychlost vyprazdňování žaludku – přímo úměrná množství potravy
TENKÉ STŘEVO 4 – 5 m dlouhé, 3 – 3,5 cm široké
-         funkce: probíhá konečná fáze trávení – úplné rozštěpení živin na jednoduché látky a jejich vstřebávání
-         sliznice – tvoří četné řasy, je pokryta drobnými výběžky – klky
-         klky – obsahují pleteň krevních vlásečnic, mízní vlásečnici a snopečky hladkého svalstva
-  vysoké 0,5 – 1,5 mm
-  pokryté výstelkovými buňkami – zvětšují povrch sliznice až na 40 m2
-  při dráždění sliznice se smršťují a natahují
-         mezi klky – jednoduché trubicovité žlázky střevní – produkují střevní šťávu
-         v horní části střeva – buňky, které při styku s tráveninou produkují hormony – sekretin a pankreozymin – podněcují slinivku břišní k produkci šťávy
Části tenkého střeva:         1. dvanáctník (duodeum) – 25 – 30 cm, podkovovitě ohnutý, ústí zde žlučový vývod a vývod  slinivky břišní
2. lačník (jejenum)
3. kyčelník (ileum)
Pohyby tenkého střeva -     I. místní pohyby -  střídavé svírání a ochabování jednotlivých úseků střev
II. celkové pohyby – peristaltika - stahy, které jako vlny postupují po tenkém střevě a posouvají jeho obsah
Trávení v tenkém střevě
- žlázky sliznice produkují střevní šťávu
- do dvanáctníku přitéká šťáva ze slinivky břišní a žluč z jater
Slinivka břišní (pankreas) -  podlouhlá žláza uložená v ohbí dvanáctníku, skládá se z lalůčků – vyúsťují trubičkami do hlavního vývodu, mezi trubičkami – shluky drobných buněk – Langerhansovy ostrůvky – produkují inzulín
šťáva slinivky břišní -  první – obsahuje hydrogenuhličitan sodný - slouží k neutralizaci HCl z žaludku
        druhá – velký počet trávicích enzymů
-         trypsinogen – neúčinná forma trypsinu
-      aktivaci způsobuje enterokináza obsažená ve střevní šťávě a ve sliznici tenkého střeva
-      trypsin pokračuje v trávení bílkovin na peptidy
-         směs amyláz – štěpí škroby na jednoduché cukry
-         směs lipáz – rozkládají tuky
Játra (hepar) - největší žláza v těle – 1,5 kg
-         v pravé brániční klenbě, pravý (větší) a levý (menší) lalok
-         tvořeny jaterními lalůčky – mají tvar protáhlých vícebokých hranolů
-         každý lalůček – složen z jaterních buněk seřazených do dvou řad v trámečky
-         do štěrbiny mezi řady vyměšují buňky žluč – odtéká do jaterních žlučovodů – jaterní vývod (vystupuje z jater) – žlučovod – ústí do dvanáctníku
-         při ucpání žlučovodu – žluč se hromadí v krvi – vzniká žloutenka (žluté zbarvení kůže)
-         mezi jaterním vývodem a žlučovodem – spojka se žlučovým měchýřem – žlučníkem
Žlučník (vesica fellea)
-         7 – 10 cm dlouhý
-         leží na ploše jater
-         shromaždiště žluče, žluč se koncentruje – cholesterol se může vysrážet – vznikají kameny
- játra – dvojí krevní přítok – vrátnicová žíla – přivádí krev z žaludku, střev a sleziny
                                             -   jaterní tepna – zásobuje játra kyslíkem (vychází z aorty)
-         cévy opřádají lalůčky a jejich vlásečnice vnikají mezi trámce jaterních buněk
-         z jater odchází krev jaterní žilou do dolní duté žíly
Žluč -  žlutohnědá vazká tekutina, až 1 litr denně
-         obsahuje: voda, soli, žlučová barviva (bilirubin), soli žlučových kyselin a další látky
-         soli žlučových kyselin – snižují povrchové napětí – rozptylují tuky na jemné kapénky – emulzi – usnadňuje působení trávicích enzymů tuků a jejich vstřebávání
-         bilirubin – ve střevě odbourán bakteriemi – vzniká urobilinogen – způsobuje zabarvení stolice
Význam jater: - glukóza se v nich ukládá ve formě glykogenu,  vytváření glukózy z necukerných složek, uvolňování glukózy do krve – udržení homeostázy (5 mmol/l plazmy), tvorba tuků ze sacharidů, dusík je převáděn na močovinu, syntéza plazmatických bílkovin, zásobárna vitamínu B12 a vitamínů rozpustných v tucích (A, D, K), odbourávání hemoglobinu – železo se váže na feritin, syntéza látek pro srážlivost krve, tvorba velkého množství tepla, DETOXIKACE – přeměna látek pro organismus škodlivých
Onemocnění jater
-         virová hepatitida typu A – bolesti v břišní dutině, zvětšení jater, poruchy trávení, moč tmavě zbarvená od bilirubinu, zežloutnutí kůže, „nemoc špinavých rukou“
-         virová hepatitida typu B – podobný průběh, šíří se krví – „sérová hepatitida“
-         alkoholická hepatitida – nadměrné pití alkoholu, dochází k zánětu jaterních buněk, později zanikají, vytváří se nefunkční zjizvená tkáň – stádium cirhózy
střevní šťáva
-         obsahuje: enzymy štěpící bílkoviny, tuky a cukry
-         sekrece se zvyšuje po požití jídla
hlen
-         pokrývá střevní sliznici
-         chrání ji před mechanickými a chemickými vlivy
Přehled trávení jednotlivých živin
I. složené cukry (polysacharidy, škroby)
-         v ústech ptyalin rozkládá na dextriny a maltózu
-         v tenkém střevě – účinkem amyláz pankreatické a střevní šťávy na jednoduché cukry, hlavně glukózu
II. bílkoviny
-         v žaludku – hydrolýza pepsinem na albumózy a peptony
-         v tenkém střevě se albumózy a peptony štěpí trypsinem na peptidy
-         enzymy střevní šťávy přeměňují peptidy na jednotlivé aminokyseliny
-         podmínka strávení bílkovin – musí být před požitím denaturovány – př. vařením
III. tuky
-         v tenkém střevě – žluč nerozpustné tuky emulguje –zvětší se plocha vystavená účinkům lipáz
-          účinkem lipáz se štěpí na glycerol a mastné kyseliny
Vstřebávání látek z tenkého střeva
-         hlavní místo - tenké střevo
-         vstřebané látky jsou odváděny krví a mízou
-         vstřebávání zajišťuje:
1. pasivní transport – prostou difúzí (látka proniká z místa větší koncentrace do míst  s menší koncentrace) nebo difúzí za účasti přenašeče
-  nespotřebovává se E, př. voda, vitamíny rozpustné ve vodě atd.
2. aktivní transport – rychlejší než difúze, látka přenášena přenašečem bez ohledu na koncentraci, děj aktivní – spotřebovává se E z ATP, př. cukry, aminokyseliny, tuky atd.
-         většina látek je nejprve vrátnicovým oběhem odváděna do jater – tam jsou zpracovány, příp. uloženy do zásoby
-         tuky se po vstřebání sloučí – vytvoří kapénky – odváděny mízou do krve
TLUSTÉ STŘEVO (intestinum crassum) - 1,5 m dlouhé, 5 – 7 cm široké
-         stavba: - slepé střevo – na jeho spodině – červovitý výběžek – apendix
-  vzestupný tračník
-  příčný tračník
-  sestupný tračník
-  esovitá klička
-  konečník
-         sliznice nemá klky, neprodukuje žádné enzymy, obsahuje žlázové buňky – produkují hlen
-         střevo se plní za 4 – 8 hodin
-         shromažďuje se zde nestrávené a nestravitelné zbytky, dochází ke vstřebávání solí a vody
-         zahušťuje se obsah střeva
-         probíhají zde kvasné a hnilobné procesy – vznikají plyny (metan, amoniak, sulfan, oxid uhličitý) –příčina plynatosti
-         kvasné bakterie – zkvašují sacharidy + částečně celulózu
-         hnilobné bakterie – rozkládají aminokyseliny
-         činností Escherichia coli – vytváří se vitamíny – B12, K – jsou vstřebávány tlustým střevem
-         za 18 – 20 hodin po přijetí potravy – z nestrávených zbytků – stolice – zabarvená produkty rozpadu žlučových barviv
-         vyprázdnění stolice z konečníku – reflexní děj – nahromaděním vzniká tlak v konečníku – defekační reflex proběhne pouze, pokud to vůlí povolíme –svalstvo konečníku se smrští – uvolní se vnitřní a vnější svěrač – konečník se vyprázdní
-         ústředí řízení defekace – v křížové a prodloužené míše
-         vnitřní svěrač = hladký sval – nelze ovládat vůlí
-         vnější svěrač  - příčně pruhovaný – lze ovládat vůlí – lze zadržovat stolici
Zácpa – vzniká při požívání potravy chudé na nestravitelné složky – buničinu a nedostatek
             vody
Průjem – zrychlený průchod střevního obsahu, příčina: porucha trávení, požití potravin na
               které je střevo citlivé
 napsal/a: Narcisa 23:45 |
	
 Link 


 
 
 
  
 