Pověsti České   06.Listopad 2006


O Krokovi a jeho dcerách
Po Čechově smrti zvolil lid svým novým vojvodou Kroka, který sídlil na Budči. Krok byl velmi moudrý, všem radil a byl spravedlivý. Na Budči byla škola, kde se učilo bohoslužbě, kouzlům a věštbám, které se považovala za největší umění. Jednoho dne Krok poručil, aby ho tři dny nikdo nerušil, protože bude rozmlouvat s duchy. Po třech dnech zavolal Lecha a starosty obcí, jelikož mu duchové napověděli, aby nechal vystavět nové sídlo. Okamžitě tedy poslal posly, kteří mu vyhledali nové místo. Krokovi se toto místo velice líbilo, a tak nebyl žádný důvod, proč by se nezačalo se stavbou. Hrad pojmenoval Vyšehrad. Léta plynula a čas byl nemilosrdný. Krok po své smrti na světě zanechal tři dcery. Kazi znala všechny léčivé byliny a po smrti svého otce žila na jeho hradu v Budči, který přejmenovala na Kazin. Teta nechala vystavět Tětín a i když měla moudrá Libuše hrad Libušín, po smrti otce zůstala na Vyšehradě, odkud panovala moudře a spravedlivě.

Můj názor je, že Vojvoda Krok určiťe existoval ale příjde mi nemožné, že by na Budči byla škola kde by se učilo kouzlům a věštbám. Také si nemyslím, že by Krok uměl rozmlouvat s duchy a, že by mu mohli poradit aby vybudoval nové sídlo, Vyšehrad. MOhlo se mu sice líbit místo ale, že by duchové jen tak pro nic řekli aby budoval. To se mi nezdá.
Myslím, že pravda je, že Krok měl tři dcery Kazi, Tetu a Libuši. Pravda je i to, že Libuše byla z nich tří nejkrásnější a nejmoudřejší. Proto také Krok přenechal vládu jí. Určitě panovala spravedlivě a moudře. Myslím, že v té době nebyli králové takový jako dnes... Jelikož to byla citlivá mladá žena (myslím tehdy když nastoupila na trůn) nezáleželo jí tolik na hojnosti sebe ale starala se o lid. Aby bylo poddaným dobře, nic jim nechybělo, žili v hojnosti a byly celkově spokojený a šťastný. Podle mě se i dobře chovala k žebrákům a lidem, kteří neměli peníze. napsal/a: Narcisa 22:46 | Link


Komentáře

« Domů | Přidej komentář