Pověsti České   06.Listopad 2006


O Libuši
Kněžna Libuše často musela řešit spory mezi svým lidem. Jednoho dne k ní přišli dva sousedé, kteří se přeli o meze a pole. Libuše oba sousedy vyslechla a rozhodla ve prospěch mladšího z nich. Starší soused se posléze rozčílil nejen na to, že soud prohrál, ale i na to, že mu vládne žena. Libuše tedy po poradě se svými sestrami v tajemné zahradě prohlásila před celým lidem, který nechala svolat, že si vezme za muže toho, kterého jí oni sami vyberou. Kněžna poslala na pomoc poslům svého koně, který měl vejvodu najít. Tento kůň dovedl posly do vesnice, kde našli malého chlapce a optali se jej na Přemysla. Podle chlapcovy rady se vydali na pole, kde poslové Přemyslovi vysvětlili důvod jejich návštěvy. Po jídle oblékli Přemysla do královského rouna a odjeli směrem k hradu, odkud je Libuše již netrpělivě vyhlížela. Zanedlouho dorazili k hradu. Když je kněžna zahlédla, rozeběhla se jim naproti. Ruku v ruce pak odešli vládnout.

Takže u této pověsti mě zaujalo, že vlastne v podstatě všechno může být pravda. Jestli mám ale vyjádřit svůj názor na to mi přijde nereálné tak by to bylo hlavně to, že By Libuše jen tak řekla ať jí vyberou muže jakého uznají za vhodné. Nemyslím si, že by si tak moudrá žena jen tak nechala mluvit do svého rozhodování. Je sice pravda, že starší soused mohl mít svůj názor, že žena nemůže vládnout. Není to ale přece důvod k tomu aby se provdala za muže. Možná mu chťěla vahovět, možná ne. Nevím.
Poté mě také přijde divné, že poslové našli jen obyčejného Přemysla a né nějakého bahatého dědice trůnu. :) napsal/a: Narcisa 22:56 | Link


Komentáře

« Domů | Přidej komentář