Pověsti České   06.Listopad 2006


O Křesomyslu a Horymírovi
Po Přemyslově smrti se na Českém trůnu vystřídalo mnoho mužů. Za vlády Křesomysla si lidé více hleděli hledání drahých kovů v hlubinách země než polí. Rýžovníci dychtiví po zbohatnutí si nechávali posílat pro chléb do pražského kraje. To se ale mnohým vladykům nelíbilo, a tak se odebrali k vojvodovi na Vyšehrad, jenž měl v čele Horymíra. Žádali Horymíra, aby si jeho lid více vážil chleba nežli stříbra a ostatních drahých kovů. Jenže kníže měl před očima vidinu po zbohatnutí, a tak vladykové odešli s nepořízenou. Když se lid dozvěděl, co se dělo na Vyšehradě, byl odhodlán pro pomstu, zejména pro Horymíra. Ihned se ho vydali hledat, ale jeden hodný člověk Horymíra předem varoval a horníci ho v Neumětelých nenašli. Horymír tehdy přísahal pomstu. Za několik dní shromáždil své sousedy a společně zaútočili na bezbranné horníky. Po tom, co se Vyšehrad dozvěděl o boji mezi Horymírem a horníky, byl Horymír obviněn a poslán do vězení. Sice se snažil hájit, ale nikdo už na něj nebral ohled. Zanedlouho měl být sťat svým mečem. Jeho poslední přáním bylo naposledy se projet na svém koni Šemíkovi. Když Křesomysl viděl Horymíra na koni, nechal si ho zavolat, aby ho osvobodil. Šemík se ale při skoku těžce zranil a Horymír za ním z Vyšehradu pospíchal. Šemík zakrátko zemřel. Horymír ho pochoval před svá vrata.

Po přečtení pověsti mi bylo trochu smutno. Chudák Šemík, stejně bych tady ale jednu věc o které si myslím, že není pravda našla.... Příjde mi velice divné, že by jenom normální kůn přeskočil hradby.. podle mého vysoké tak dva metry :( Je to nepravděpodobné.
Možná to nebyl normální kůň, nýbrž kůň obdařený nadpřirozenýmy schopnostmy. Třeba byl jeho osud zachránit Horymíra před rozezlenými horníky. Stejně si ale myslím, že si Šemík pro svého pána nezasloužil umřít. Horymír si mohl, za to, že ho horníci neměli rádi sám. Kdyby nebyl tak zaslepený zlatem, drahým kamením, stříbrem a jinými cennými kovy. horníci by na něj nebyli tak naštvaní a myslím, že by ho nikdy neodsoudili, neobvinili a neposlali do vězení. Mohl si více vážit chleba a potravin, co nám zem a příroda dává a bylo by vše v pohodě. napsal/a: Narcisa 23:07 | Link


Komentáře

« Domů | Přidej komentář