Vyživa pro alergie :D   12.Březen 2007


Výživa při alergiích a intolerancích:
V současné době se výskyt potravinové alergie na celém světě odhaduje na 2-3 % populace.
V České republice převládají alergie na bílkoviny kravského mléka, vejce, mouky, ovoce (např. jahody, jablka, broskve, kiwi, ...), zeleninu (např. celer, mrkev, petržel, ...), koření (např. fenykl, kopr, pepř, ...), mák, ořechy a další. Pro zjištění, na kterou potravinu jste právě vy alergičtí, je nutno zavést tzv. vylučovací dietu.

Výživa geriatrických pacientů, podpůrná výživa při operacích:
Ačkoliv s přibývajícím věkem se snižuje výdej energie, i starší lidé potřebují stravu bohatou na živiny. Správně vyvážený jídelníček je jeden z nejlepších způsobů obrany proti působení času. Jídelníček starších lidí bývá často velice jednostranný a tak často dochází k deficitu důležitých vitamínů a minerálních látek. Častým problémem je i konzumace nedostatečného množství tekutin, zeleniny a ovoce.

Výživa pro pacienty s mentální anorexií a bulimií:
Anorexie a bulimie jsou závažná onemocnění, jejichž počet stále vzrůstá. Klienti však nesmí být
v kritickém stavu, jelikož ti patří na specializované oddělení v nemocnici. Program v salonu je určen pouze pro klienty, kteří chtějí spolupracovat a jsou v relativně dobrém zdravotním stavu.

Cílem je nejen sestavit pro klienta jídelníček, který bude akceptovat a bude obsahovat všechny nezbytné živiny, ale i změna postoje k jídlu a stravovacích návyků. Velice vhodné je pokud program spolu s klientem navštěvuje některý z členů rodiny (matka s dcerou, přítel s přítelkyní). napsal/a: Narcisa 23:44 | Link


Komentáře

« Domů | Přidej komentář