Vživa pro kojící matky   12.Březen 2007


Výživa pro těhotné a kojící ženy:
Starost o zdravý průběh těhotenství začíná dokonce ještě před početím. Jídelníček ženy během několika měsíců před otěhotněním může ovlivnit tělesné i duševní zdraví dítěte stejně jako jídel-níček během samotného těhotenství.

Těhotenství klade na ženské tělo obrovské nároky, ale většina žen dokáže uspokojit svoje vlastní potřeby i potřeby dítěte, jestliže dodržuje zdravou životosprávu. Vyvážený různorodý jídelníček pomáhá nastávající matce udržet si zdraví a kondici a zásobuje plod všemi základními živinami pro zdravý vývoj.

Prvotřídní výživa v podobě mateřského mléka je ten nejlepší vklad do života, jaký může matka svému dítěti dát. Živiny vstřebané v prvních měsících jsou důležitým předpokladem zdravého vývoje a jedním ze základních kamenů, na kterých stavíme budoucí životní pohodu.

Všechno, co matka jí a pije v období těhotenství a kojení se může odrazit na kvalitě mateřského mléka. Právě v této fázi života je tedy velice důležité přijímat z potravy všechny živiny v dosta-tečném množství a kvalitě.

Výživa pro diabetiky
Jogurt před spaním proti hypoglykémii
Pokud diabetici závislí na inzulínu trpí nočními hypoglykémiemi – ohroženi jsou zvláště ti, kteří si píchají inzulín v noci – můžou se jí vyvarovat jednoduchými trikem: sníst při noční dávce inzulínu půl kelímku jogurtu. I jen pár lžic totiž stačí ke stimulování vyplavování glukagonu. Efekt účinkuje asi do tří hodin do rána – tedy do kritické fáze hypoglykémie. Ráno je poté dosáhnuto normální glykémie.

napsal/a: Narcisa 23:44 | Link


Komentáře

« Domů | Přidej komentář