PAVLICIE

 

William Shakespeare | ₪ Články

Se narodil v roce 1564 ve střední Anglii v městečku Stratford nad Avonou. Přesné datum narození Williama však není znám, ale datum smrti na Shakespearově kostelním náhrobku 23.duben 1616. Jeho otec byl rukavičkář a matka pocházela ze staré zemanské rodiny. William byl třetí z osmi dětí, měl čtyři sestry a tři bratry. Jeho dvě starší sestry však zemřely.

William vystudoval gymnázium, naučil se latinsky a řecky. V osmnácti letech se oženil s o osm let starší Annou Hathaway. Půl roku po svatbě se jim narodila dcera Zuzana a později dvojčata Judita a Hamnet. Bohůžel syn Hamnet zemřel v jedenácti letech.

Shakespeare pusobil jako herec a spisovatel v Londýně. Stal se splumajitelem a dramatikem vynikající londýnksé divadelní společnosti "Služebníků lorda komořího". Tato společnost hrála v divadle The Globe. Když v roce 1613 aréna The Globe vyhřela byla Williamova dramatická kariéra prakticky ukončena.

Shakespearovy knihy, o jejichž vydání on sám nestál, se staly pokladnicemi literárního díla a dodnes se čtou, stejně jako jeho dramatická tvorba, která je i v dnešní době velice oblíbená.

A něco málo z tvorby:

Historické hry:
- Král Jan
- Richard II.
- Richard III.
- Jindřich IV.
- Jindřich V.

Komedie:
- Jak se vám líbí
- Komedie omylů
- Konec dobrý, všechno dobré
- Kupec benátský
- Marná lásky snaha
- Mnoho povyku pro nic
- Večer tříkrálový
- Sen noci svatojánské
- Zkrocení zlé ženy

Tragédie:
- Antonius a Kleopatra
- Hamlet
- Král Lear
- Macbeth
- Othello
- Romeo a Julie

Pohádky:
- Zimní pohádka
- Bouře

Poezie:
- Sonety
- Nářek milenčin
- Vášnivý poutník

Autor Pavlicie
Dne 02.Září 2007
V 17:17
Komentáře (0)
 

komentáře (0)

Přidej komentář