Souxie

09.Květen 2007

V kuchyni se miluje pětina čechů

Tak jakmile mě nějaký článek zaujme, hodím ho sem spolu s odkazem na origoš stránku

Nejhlučnější v domácnosti je kuchyň. Hluk má ale různé zdroje. Zatímco například ve Velké Británii zatěžuje ušní bubínky členů domácnosti většinou pračka instalovaná právě v kuchyni, z českých kuchyní se zase mnohem častěji než v ostatních zemích EU ozývají zvuky spojené s milostnými hrátkami, jak vyplývá z průzkumu společnosti Electrolux.

 

"Více než polovina dotázaných považuje kuchyň za nejhlučnější místnost v domě, a to právě kvůli spotřebičům, které jsou v kuchyni umístěné," řekla mluvčí společnosti Lucie Jakschová. "Většina dotázaných napříč celou Evropou včetně ČR umísťuje do kuchyně spotřebiče, jakými jsou například odsavače par, myčky na nádobí, mikrovlnné trouby, lednice a mrazáky," podotkla Jakschová.

V jednom ukazateli jsou ale Češi ve srovnání s Evropou nadprůměrní. Kuchyň je totiž v Česku oblíbeným místem pro milování, které může být někdy hlučnější než ždímající pračka či odsavač par zapnutý na plné obrátky. "V Česku se v kuchyni aspoň jednou týdně miluje 20 procent lidí. V Evropě přitom tento ukazatel činí 13 procent," upozornila Jakschová.

Pětina Čechů v kuchyni poslouchá hudbu. V Evropě tak ale činí polovina lidí. Méně obyvatel ČR ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi v kuchyni rovněž sleduje televizi či v ní pracuje. Češi i obyvatelé ostatních evropských zemí shodně za nejhlučnější spotřebiče považují vysavače, pračky, odsavače par a sušičky. Některým lidem zvuky těchto domácích spotřebičů vadí natolik, že přístroje stěhují do jiných místností. Ve většině případů se jednalo o pračku," řekla Jakschová.

Třetina dotázaných Evropanů a 14 procent Čechů nepoužívá některé domácí spotřebiče v době, kdy by jejich hluk lidem znemožňoval jinou práci. Z průzkumu rovněž vyplývá, že 40 procent dotázaných by si přálo mít tišší kuchyň. "Mnoho respondentů se domnívá, že způsobují méně hluku než jejich okolí. V ČR se s tímto výrokem ztotožňuje 30 procent dotázaných," dodala Jakschová.

Autor: čtk/red

Zdroj: www.zena.cz

Autor: Souxie v 18:42 |



Komentáře (0):

« Domů | Přidej komentář