CHran se   05.Srpen 2008


Chraň se!

 
Sex je zábava. Mít dítě v sedmnácti má k zábavě ale hodně daleko.
Aby se ti to nestalo, musíš si vybrat antikoncepci, která ti vyhovuje. Přinášíme ti přehled nejrozšířenějších antikoncepčních metod, seřazených podle stupně spolehlivosti.

Antikoncepční pilulky
Malá bílá pilulka je v současnosti nejspolehlivějším způsobem ochrany. Dává jí přednost stále více holek a vědí proč. Nejenom že tě zbaví starostí s otěhotněním, ale navíc upraví menstruační krvácení, často i zkrátí jeho trvání, intenzitu a bolesti, které ho provází. Další výhoda: Je potvrzené, že antikoncepčí pilulky zlepšují pleť (pokud zajdeš ke kožnímu lékaři s problematickou pletí - nenapíše ti většinou nic jiného než hormonální antikoncepci). Ta také snižuje riziko vzniku některých chorob (rakovina vaječníku apod.) Cestě ke gynekologovi se stejně tak jak jako tak nevyhneš, tak proč ne radši dřív než později? Kombinovaná pilulka obsahuje estrogen (ženský pohlavní hormon) a progestin (hormon žlutého tělíska). A jak vlastně funguje? Jednoduše řečeno, brání uvolnění vajíčka z vaječníku (ovulaci), tím pádem nemůže dojít k oplodnění, a zároveň způsobuje zahuštění děložního hlenu, čímž brání průchodu spermií. Tabletky se většinou užívají 21 dní. Pak následuje sedmidenní přestávka, během které se u tebe objeví krvácení podobné menstruaci, ale ochrana stále trvá.
Jak zjistíš, která je pro tebe ta pravá? Neřiď se tím, co používá tvoje kamarádka, protože to, co sedí jí, nemusí být dobré pro tebe. Jestli ti lékařem předepsané pilulky nebudou vyhovovat, můžeš je po třech měsících změnit, ale většinou nejsou po jejich požití žádné komplikace, protože lékař sám předem vyloučí rizikové uživatele. Nejspíš ti je nepředepíše, pokud trpíš vysokým krevním tlakem, protože hrozí riziko vzniku krevních sraženin. Původně pilulky obsahovaly 150 mikrogramů estrogenu v jedné tabletě, zatímco dnes je to kolem 30 až 35 mikrogramů. Neustále se vyvíjí nové typy hormonů a účinné dávky se snižují, takže riziko je čím dál tím nižší. Některé antikoncepční pilulky dostupné na našem trhu: Logest, Mecilon, Novynette, Diane-35, Marvelon, Cilest aj. První pilulku si vezmeš v první den menstruace a chrání tě v podstatě okamžitě.
V případě, že na ni zapomeneš a zjistíš to do dvanácti hodin, nic se neděje. Prostě si ji vezmeš a další pilulku užiješ jako obvykle. Pokud si vzpomeneš později, musíš do konce vybrání plata používat ještě další ochranu (např. kondom).
Spolehlivost: 99%

Nitroděložní antikoncepce
Představa, že bys v sobě měla na delší dobu umístěný cizí předmět, je možná trochu zvláštní, ale nitroděložní tělísko patří mezi účinné formy antikoncepce. Zavádí se většinou starším ženám, nejčastěji po porodu.
Vyrábí se z plastu, na konci je doplněno měděným drátkem a zavádí se do dělohy ambulantně, bez použití anestezie. Tělísko působí v děloze jako cizí těleso, čímž přitahuje bílé krvinky, které se vrhají na nezvané spermie. Měď také působí na spermie toxicky a brání jim v cestě k vajíčku. Existuje ještě další druh tělíska, který uvolňuje progestin působící na děložní hlen. Ten pak činí prostředí vaginy neprostupné pro spermie.
Spolehlivost: 95%

Kondom
Určitě jsi ho už někdy v ruce držela, takže nejspíš víš, o co jde. Jedná se o nejčastější, ale (přiznejme si to:-) ne moc oblíbenou metodu antikoncepce. Jeho největší výhoda je v tom, že tě ochrání před nákazou pohlavně přenosných chorob a hlavně virem HIV. Jako antikoncepční metoda má ovšem v porovnání třeba s pilulkou menší účinnost. Může se stát, že kondom praskne nebo se sesune. V tom případě co nejdříve vyhledej lékaře, který ti předepíše tzv. postkoitální antikoncepci, která zabrání početí. Nelze se na ni ale spoléhat, protože výrazně naruší tvoji hormonální rovnováhu, a aby byla účinná, musí se užít do několika hodin po styku. Kondom bys měla používat pokaždé při náhodném styku a v začátcích každého vztahu, než si budeš jistá, že tvůj kluk netrpí pohlavně přenosnou chorobou. Mimo HIV existují desítky dalších chorob, o nichž nemáš ani tušení. Jednou z nich je třeba genitální herpes, kterého se už nikdy nezbavíš, a kondom budeš muset používat do konce života, abys nenakazila své partnery. Neber kondom jako zbytečnost, jeho používání má svůj důvod...
Spolehlivost: 89%Chemická antikoncepce
Existují nejrůznější přípravky (pěny, krémy, gely, čípky, vaginální tablety), které se před pohlavním stykem zavádějí do pochvy. Obsahují látky, které zahubí spermie ještě dříve, než se stačí dostat k vajíčku. Chemická antikoncepce má své pro i proti. Je fakt, že není nejpohodlnější, protože se musí zavádět před stykem podle přesných instrukcí a upřímně řečeno - kolikrát máš čas na tak složitý obřad? Výhoda je, že snižuje riziko nákazy pohlavně přenosnými chorobami a HIV. U nás můžeš sehnat v lékárně bez předpisu poševní čípky Antiko a Pantenex Oval.
Spolehlivost: 85%

Přerušovaný styk
Tvůj kluk nesnáší kondom a přesvědčuje tě, že si dá pozor, jinými slovy, navrhuje přerušovaný styk? Za žádnou cenu bys na to neměla přistoupit. Přerušovaný styk spočívá v tom, že kluk penis vytáhne těsně před orgasmem a ejakuluje mimo. A teď upřímně.
Vážně si myslíš, že tvůj kluk bude schopen nebo ochoten v tom nejlepším přestat? I kdyby to tak bylo, je tu ještě další riziko. Tím jsou "kapičky rozkoše".
Tekutina, která z penisu vychází ještě před vyvrcholením, obsahuje také množství spermií a její výron nemůže kluk nijak kontrolovat. Výsledkem je nemilé překvapení, když se příští měsíc neobjeví měsíčky. Interupce nebo nechtěné těhotenství jsou velkou cenou za chvilku rozkoše a pohodlí, nemyslíš?
Spolehlivost: 30%

Neplodné dny
Spoléhat se jen na plodné a neplodné dny vážně nedoporučejeme, ale k metodám zabraňujícím početí patří. Existuje jen asi šest dní v cyklu, kdy můžeš otěhotnět. Jsou to dny těsně před a těsně po ovulaci, tzn. asi čtrnáct dní po menstruaci. Pokud máš ovšem měsíčky nepravidelně, na tento způsob rovnou zapomeň.
Spolehlivost: 25%
 
napsal/a: Surika2 23:12 | laska a sex Link


Komentáře

« Domů | Přidej komentář