15.Květen 2007,10:43
NEDODRŽOVÁNÍ ZÁKLADNÍCH PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ MŮŽE OHROZIT NÁŠ VSTUP DO EU..... Tak touto větou se snažil český stát postrašit české občany, kteří se věnovali tzv. pirátství v hudebním průmyslu. Článek související s touto větou pokračoval takto: Zábavní a hudební průmysl významnou měrou přispívá do ekonomiky každé vyspělé země a poměr hrubého domácího produktu k příjmům vyplývajícím z duševního vlastnictví se ve vyspělých zemích zvyšuje rok od roku. Dodržování těchto právních norem bude jednou z podmínek vstupu České republiky do Evropské unie...Nejen já, ale i většina dalších spoluobčanů se nad tímto článkem pousměje, neboť věta působí dojmem, že v EU nikdo nikdy nic nevypálil a nevypaluje, což je, jak všichni víme, hloupost.

Do EU jsem se jako stát dostali 1. května 2004. Tak mne ve vzatu k hudebnímu průmyslu napadá otázka, zda vstup do Evropské unie nějak jeho existenci ovlivnil. Jak jsem se dočetla na internetu, v roce 1997 bylo vyrobeno 11 mil. ks hudebních CD nosičů a tržby dosáhly téměř 2,9 mld. Kč, zatímco v roce 2004 (rok vstupu ČR do EU) bylo vyrobeno jen 3,2 mil. ks a tržby dosáhly pouze 565 mil. Kč. Ale nenechte se daty zmást, vstup do EU, jak jsem zjistila, na tyto data neměl žádného vlivu. Pravou příčinou byl a je masový rozvoj digitálních technologií včetně DVD audio, SACD včetně hybridních, očekávaný nástup technologie ,,Blue Laser“ a stále větší počet uživatelů internetu, a velmi rozšířené nahrávání dle vlastního výběru, nahrávání ve formátu MP3, ale také vysoká cena původních originálních nahrávek. Dalším faktorem je přechod uživatelů na formát DVD s audio nahrávkami za nižší ceny než nosiče CD.

V mnoha diskuzích, které jsou na internetu zveřejněny, se dočtete názory tzv. pirátů hudebního průmyslu, kteří stejně, jako většina mladých lidí, nesouhlasí s přehnanými cenami originálních CD nosičů a veřejně se k pirátství i hlásí, neboť pokud si doma vypalujete na vlastním zařízení CD pro svou vlastní potřebu, nemůžete býti nijak trestně stíhání. Co však nesmíte, je vypalovat kopii pro další osobu. Věc v USA je tak daleko, že není možné pořídit kopii CD, které jste si koupili ani pro vlastní ženu! Faktem ale je, že instituci bezpodílového spoluvlastnictví manželů nejspíše v USA neznají. Tím pádem bych řekla, že kopie pro vlastní ženu jsou u nás možné.

Tudíž závěr je dle mého soudu jasný, dokud originální CD nosiče nebudou za přijatelné ceny což dle průzkumů činní tak 100 – 200Kč a nahrávací firmy nezačnou myslet i na zákazníky,než jen na své kapsy, pirátství v ČR a nejen v ní, bude nadále vzkvétat.

 
kategorie: Články
vložil: Tissaia ¤


0 Komentáře: