10.Prosinec 2007,16:49
Vánoce


Snad každý se na tyto svátky těší, především na Štědrý večer, jenž je největším symbolem klidu a pohody. Každý se snaží mít výzdobu co nejdokonalejší a vše hotové tak, jak má být.

Z pohledu dětí jsou Vánoce úžasným svátkem, kdy děti dostávají dárečky za to, že byly hodné (ačkoliv to neplatí vždy) a ne za to, že se ten den narodili nebo našli své jméno v kalendáři. Konečně se jim tím dostane zasloužené odměny, ačkoliv jak všichni víme a především naši rodiče, že kdyby se dárky rozdělovali podle chování dotyčného, Vánoce by byly zejména pro děti velice smutným a nudným svátkem bez dárků na které se tolik těší…

Teď se podíváme na Vánoce z pohledu dospělých, rodičů, prarodičů, tetiček a strýčků, atd.
Pro tyto lidi (tím myšleno i některé z Vás), jsou svátky Vánoční jen pouhým stresem z toho, že nic nevyjde a nestihne se tak, jak má, dále je to krutý zásah do financí, který mnohdy ještě dlouho po Vánocích rozdýcháváme a především je to útok na mozek, neboť přemýšlení na tím, komu jaký dárek koupit je mnohdy velice namáhavé a co si budeme nalhávat, některé to i velice bolí :) Mimo jiné jsou to také svátky, kdy se ignoruje přetvářka, která z většiny lidí čiší… Například, Vám není divné, že jak je rok dlouhý, nemáte s kým jít do kina, nikdo si na Vás ani nevzpomene, když máte narozeniny či svátek, ale jakmile přijdou Vánoce a kouká z toho nějaká ta možnost dostat dárek, tak se u Vašich dveří tvoří neuvěřitelné zástupy tzv. kamarádů, jako by stáli frontu na mandarinky a banány?:)

No, každopádně mi dovolte, abych Vás s těmito svátky blíže seznámila.

Seznamte se, to je Advent.
Advent byl dobou očekávání příchodu Spasitele na svět. Slovo advent pochází z latinského adventus, což znamená příchod. Doba adventní byla vlastně přípravnou dobou na vánoční svátky a už od 11. století se její trvání ustálilo na posledních čtyřech týdnech před Štědrým dnem.
Každá z adventních nedělí měla své lidové označení – železná, bronzová, stříbrná a zlatá. Až do třetí adventní neděle byla charakteristickou postní barvou temně fialová, po třetí neděli ji nahradila barva symbolizující radost, barva růžová.

Je mi ctí Vám představit i Sv. Barboru.
4. prosince
Svatá Barbora byla patronkou horníků a dělostřelců. Nejčastěji bývá zobrazena s věží a palmovou ratolestí. Večer před svátkem svaté Barbory chodívaly po vsi barborky. Oděny byly bíle a přes obličej jim splýval bílý závoj. Většinou chodívaly ve dvojicích, v nichž jedna měla v ruce košík s jablky, ořechy a cukrovím, kterými podarovávala malé děti.
Velmi známým zvykem je řezání třešňové větvičky – barborky -, a to nejen na ozdobu světnice, ale také pro její údajnou čarovnou moc. Uříznutá větvička se vloží do nádoby s vodou a čeká se, zda vykvete. Kolikátý den od uříznutí větvičky vykvete, tolikátý měsíc v následujícím roce bude pro Vás tím šťastným.

Nesmím opomenout ni Sv. Mikuláše.
5. prosince
Svatý Mikuláš je patronem námořníků a rybářů, ochráncem převozníků a hlavně dětí. Podle staré lidové víry sestupuje každý rok 5. prosince navečer z nebe na zem, obchází lidské příbytky a spolu s čertem a andělem rozděluje pamlsky a ovoce hodným dětem, stejně jako uhlí a brambory těm zlobivým. Návštěvy svatého Mikuláše byly krajově rozdílné. V chudších krajích navštěvoval Mikuláš děti osobně.
Mikuláš byl nejčastěji oděn do dlouhé bílé košile, jako kabát měl dlouhý, zlatou nití vyšívaný plášť, většinou v kombinaci červené a bílé barvy. Na hlavě měl biskupskou čepici, která byla červenobílá se zlatým křížem vpředu. V jedné ruce držel zlatou berlu a v druhé vak.

No a konečně dětmi tolik očekávaný Štědrý den.
24. prosince
Malý Ježíšek se narodil podle biblického příběhu v městě Betlémě, kam se ze svého domov v Nazaretu vydali jeho rodiče Marie a Josef. Na dlouhou cestu se vypravili poté, co římský císař vyhlásil sčítání lidí, kvůli kterému musel každý odejít do města z něhož pocházel. V Betlémě ale nebyl tu noc jediný volný nocleh, a proto se uchýlili do salaše nedaleko městských bran, kde Marie porodila syna Ježíše. Namísto do kolébky jej uložila do jesliček, které jinak sloužily ke krmení dobytka. Jako první se o narození Ježíše dozvěděli pastýři, kterým se zjevil anděl a zvěstoval, že se narodil spasitel (přesně tak, jako v té koledě). Pastýři se hned vydali na cestu, aby se novému králi poklonili a předali mu dary. Následovali je i tři králové, kteří Ježíškovi přinesli myrhu, kadidlo a zlato.(Velice užitečné malému dítěti ;-) )

Dále následuje Hod boží vánoční.
25. prosince
Na Boží hod vánoční se nikde nepracovalo, všichni měli zbožně rozjímat. (Což jistě nikdo nedělal). Světnice ani zápraží se tento den nemetly, postele nestlaly. Nechodilo se ani po návštěvách, a přišel-li přece někdo, měl přinést koledu a popřát veselé svátky narození Pána Krista.
O božíhodové mši bývalo v kostele plno(bodejť, venku byla zima), zvlášť pak ve vinařských oblastech (a je to jasný:-D ), kde se věřilo, že ozáří sluníčko během mše tvář pana farář, předznamenává to hojnou úrodu dobrého vína.

Dovolte mi do naší společnosti uvést i Sv. Štěpána.

26. prosince
Štěpán byl řecky mluvícím židem, který se obrátil na křesťanskou víru. Byl velice vzdělaný a svým kázáním si nadělal mnoho nepřátel, kteří jej udali židovské veleradě. Před ní se snažil své kázání vysvětlit, za což byl obviněn z rouhačství a ukamenován. Zemřel kolem roku
35 n. l.
Ještě nedávno bývalo zvykem na svátek svatého Štěpána chodit od domu k domu a koledovat zpěvem koled. Za své koledování byli koledníci odměněni ovocem a malým penízem. Zpočátku se koledy zúčastňovali kněží, místy učitelé se svými žáky a teprve později koledovaly pouze děti.

No a nyní mi dovolte představit Vám svátek tolik oblíbený lidskou populací starší 18ti let.
Přivítejte svátek jménem Sv. Silvestr.

31. prosince
Svatý Silvestr se narodil koncem 3. století n. l. v Římě. Jako křesťan byl zpočátku pronásledován, ale v roce 311, kdy císař Konstantin povolil křesťanství, byl zvolen papežem. Podle legendy pokřtil samotného císaře i jeho ženu a dokonce prý císaře vyléčil z malomocenství(proto jsem i my po tomto svátku tak malomocní:)). Svatý Silvestr zemřel roku 335.
Poslední den v roce byl spojen s čekáním při svíčkách na příchod nového roku v nábožném rozjímání ( i většina z nás k půlnoci už rozjímá:) ), které později nahradila bujará oslava. Věřilo se, že pokud si všichni v tento den zatancují, urodí se mnoho brambor( Vzhledem k tomu, jak tento svátek bujaře oslavuje český národ, nechápu, jak je možné, že zemědělství upadá…)

A teď Vám mlsným jazýčkům nabídnu pár receptů na vánoční cukrovíčko:)


Mandloví habešani
Suroviny:
100g hladké mouky, 100g tuku, 100g moučkového cukru, 100g mandlí, 100g hořké čokolády, citrónová kůra, 2 umleté hřebíčky, mletá skořice, 2 žloutky, 1 bílek, 1 lžíce citrónové šťávy a krystalový cukr
Pracovní postup:
Z mouky, másla, moučkového cukru, čokolády, mandlí, žloutků a koření vypracujeme těsto. Zabalíme ho do fólie a necháme v chladu rozležet. Pak z těsta uděláme tenké válečky, po dvou je stočíme a upravíme do věnečku. Potřeme je lehce rozšlehaným bílkem, posypeme krystalovým cukrem, rozložíme na plech vyložený pečícím papírem a v předehřáté troubě upečeme.

Kokosové hvězdičky s marcipánem
Suroviny:
100g hladké mouky, 120g tuku, 100g mletého kokosu, 23g cukru moučka, 2 lžíce rumu, 50g marcipánu a 1 vejce.
Pracovní postup:
V míse smícháme všechny suroviny, přičemž nakonec přidáme heru. Těsto necháme 45 minut odpočinout. Pak ho rozválíme na pomoučeném vále a vykrájíme formičkou hvězdičky, které v troubě pečeme při teplotě 180 °C do zlatohnědé barvy.

Oříšková kolečka s marmeládou
Suroviny:
Na těsto: 250g hladké mouky, 15g tuku, 200g cukru moučka, 100g opražených lískových oříšků, 3 žloutky
Na náplň: 200g malinové zavařeniny
Na polevu: rozpuštěná mléčná čokoláda
Na ozdobu: nahrubo nasekané vlašské ořechy
Pracovní postup:
Všechny přísady smícháme v těsto, které necháme odležet v ledničce. Poté těsto rozválíme a vykrajujeme kroužky. Při teplotě 180 °C je v troubě upečeme do zlaté barvy. Po zchladnutí kroužky slepíme malinovou zavařeninou( nebo džemem), potáhneme čokoládou a před zatuhnutím posypeme vlašskými ořechy.
Pro milovníky bílé čokolády doporučuji potáhnout bílou čokoládou a naplnit broskvovou zavařeninou či džemem.




Závěrem mi nezbývá než Vám všem (ačkoliv některým s pouhou přetvářkou) popřát krásné Vánoce prožité jen s lidmi, které máte rádi a víte, že oni mají rádi Vás. Přeji Vám, abyste se radovali z nadšených tváří Vámi obradovaných a byli vděční za každou maličkost, kterou dostanete, neboť vánoční svátky nejsou, nebyli a nikdy nebudou jen o dárcích, ale o šťastných tvářičkách a pohodové atmosféře v rodinném či přátelském kruhu.
Užijte si pohádky, které na Vás v televizi čekají a nenechte si ničím zkazit tu atmosféru, jenž vánoční výzdoba včetně stromečku a vůně cukroví a františků navozují.

Veselé Vánoce a Šťastný nový (tudíž celý) rok
                                                       Vám všem přeje
                                                                        
                                                                        Tissaia de Vries



 
kategorie: Články
vložil: Tissaia ¤


0 Komentáře: