Anorexie a anorektičky   20.Duben 2008


Lidé,kteří trpí mentální anorexií si nikdy nepřipadají dostatečně štíhlí.Anorektičky většinou mívají pouhé tři čtvrtiny tělesné hmotnosti,která je přirozená pro jejich věk,výšku a tělesnou stavbu.Často omdlévají z nedostatku energie.Jsou tak vyhublé,že jsou jim vidět žebra.Ony samy si však stále připadají tlusté.I ty anorektičky,které bylo nutno hospitalizovat kvůli podvýživě ohrožující život /váha kolem 30kg/ ,ukazují lékařům na svém těle partie,kde ještě potřebují zhubnout.

Některé anorektičky-asi 40% mají období,kdy nedokáží dodržovat svou přísnou dietu a začnou se přejídat-to znamená,že konzumují ve velmi krátké době ohromné množství jídla.Je to proto,že neustále myslí na jídlo,a to i v období,kdy drží dietu.Po přejedení se někdy snaží přinutit ke zvracení,aby se tak zbavily snědeného jídla,protože se obávají,že po něm ztloustnou.Někdy užívají velké dávky projímadel,aby se pročistily.Jiné se vrátí k vražednému schématu diet a cvičení a snaží se zoufale napravit své "špatné" chování,totiž to,že jedly.Je to schéma připomínající bulimii,ale rozdíl je v tom,že anorektičky si udržují abnormálně nízkou hmotnost,zatím co tělesná hmotnost bulimiček je obvykle v mezích normy.

Mnoho vědců došlo k závěru,že anorektičky si nedělají starosti pouze o svůj vzhled nebo tělesnou hmotnost.Mají vážné problémy i kvůli jiným problémům.Většinou mají dojem,že nedokáží zvládat svůj vlastní život tak,jak by chtěly.Proto se soustředí na jedinou oblast,ktrou podle svého názoru mohou kontrolovat-na svoje tělo.Připadá jim,že mohou dosáhnout dokonalosti jedině v hladovění a hubnutí.

Někdy porucha začíná tak,že dívka s normální tělesnou hmotností přibere,propadne panice a snaží se zhubnout.Zatímco shazuje to,co přibrala,začne věnovat přemrštěnou pozornost dietám,hubnutí a svému vzhledu.Nepřestane s dietou ani tehdy,kdy dosáhne své původní váhy,navíc ještě usilovně cvičí.V některých případech zvrací,užívá laxativa nebo diuretika.

Anorektičky někdy mají za sebou období záchvatovitého přejídání.Některé z nich skutečně kdysi byly silnější postavy,měly nadváhu nebo byly dokonce obézní.V některých případech hodně zhubly a v důsledku diety jsou neustále ovládány strachem,že by mohly zase přibrat,nebo dokonce obavou,že jsou stále ještě tlusté,a to bez ohledu na to,co ukazuje váha nebo zrcadlo. napsal/a: X-TinaA. 20:22 | Má dieta atd :-D Link


Komentáře

« Domů | Přidej komentář