13.Únor 2009

Chtějí v Rusku zakázat EMO. Doufám,že i co nejdřív u nás! ! ! !

Mládež v Rusku, jenž uznává poslední dobou tolik oblíbený styl emo, se bouří. Nový ruský zákon totiž možná učiní v této východní zemi emo nelegálním. Místní zákonodárci už soustavně pracují na zákoně, jenž by výrazně reguloval počet webových stránek věnovaných tomuto stylu a zakázal by nosit tzv. emo a gothic oblečení ve všech školách a vládních budovách.

Zákon se silně opírá o domněnku (v několika případech také potvrzenou), že tento "nebezpečný módní trend" vyvolává u mladých špatné myšlenky, následně deprese a v konečné fázi i pomyšlení na sebevraždu. Zákon byl prezentován minulý měsíc na mimořádném zasedání, kde kritici tvrdili, že "negativní" emo kultura podporuje antisociální chování a velebí sebevraždu jako takovou. Emo děti pak byly popsány jako teenageri, kteří nosí černé oblečení, mají piercing v oblasti obličeje a černé vlasy s ofinou zakrývající polovinu tváře.
Takový krok s sebou samozřejmě nese i kritiku z druhé strany a hned minulý víkend, podobně jako nedávno i v Mexiku, masivně protestovali mladí Rusové v celé zemi. V Krasnoyarsku na Sibiři, kde zákon již platí, protestovali lidé s nápisy jako: "Pitomost povzbuzuje totalitní stát", apod. Do protestů se zapojili i místní muzikanti. Dmitry Gilevich z ruské kapely MAIO stál v čele pochodu a prohlásil, že vyjadřování duševních citů přece nemůže být v dnešní době zakázáno zákonem.

Ovšem emo odpůrci zůstávají i přesto nepřesvědčeni. Kritik Alexander Grishunin popsal tento zákaz jako nezbytný se slovy, že je to pouze první krok, jak veřejnou rozmluvou zabránit dalším neštěstím. Zda je krok ruských politiků správný nebo ne, to je teď hlavní otázkou, ovšem pouze potvrdil fakt, jenž začátkem tohoto roku popsaly britské noviny The Daily Mail, které na úvodní stránce publikovaly článek o emu a úzce jej spojily se sklony k sebevraždě.

komentáře (0):

Přidej komentář

<< Domů