17.Prosinec 2007

Steve Harris

Pozice ve skupině: baskytarista
Narozen: 12. 03. 1957
Působení ve skupině: od jejího založení až po součastnost
Stručná charakteristika: Zakladatel Iron Maiden. Kromě toho, že svou basu ovládá jako by se s ní již narodil, je to výborný skladatel. Z jeho hlavy pochází většina hitů skupiny a procentuálně složil suverenně nejvíc písňí právě on.
Můj názor:Úžasnej baskytarista.Podle všech fotek a záznamů z koncertu je fakt vidět,že basu ovládá dokonale!!!No prostě pan úžasňák




Zakládající člen skupiny Iron Maiden, který vymyslel název Iron Maiden při sledování filmu Muž se železnou maskou. Pouze on a kytarista Dave Murray jsou v kapele déle než 30 let. Na jeho tvorbu měli největší vliv baskytaristi jako Geezer Butler z Black Sabbath, Chris Squire z kapely Yes a mnoho dalších. Byl je a asi i bude velkým fanouškem fotbalu. Proč by taky ne, když na studiích hrál za West Ham United a kariéra profesionálního fotbalisty mu unikla jen o vlásek. Ve skupině hraje na baskytaru a podílí se na většině textech (The Clansman, Rime Of The Ancient Mariner, Fear Of The Dark a další). Buď je píše sám, nebo s nimi jen pomáhá spoluhráčům (Charlote The Harlot - Dave Murray, Runing Free - Paul Di'Anno, Can I Play With Madness - Bruce Dickinson/Adrian Smith a další). Už z tohoto výběru písní je jasné, že Steve je u většiny zásadních skladeb Iron Maiden a tedy skupinu velmi ovlivňuje jak po textové, tak i po hudební stránce.

On sám to říká: „Je zvláštní, jak to funguje. Lidé si myslí, že říkám, jen to, co je třeba opravit, ale ve skutečnosti je to jinak. Ano, často přijdu s nějakými novými písněmi, které sem psal sám, protože je to můj život. Ale vždy se pokouším každého povzbudit, aby také přišel s něčím novým. Bylo by to velmi sobecké, kdyby sem za celou tu dobu psal všechno jen sám. A mít tu lidi jako v minulosti Paula Di'Anna a Adriana (ten je ve skupině i v současnosti), to všechno pomohlo dostat skupinu do jiného hudebního směru a dosáhnout spolu skutečně dobrých výsledků (krátce po vydání alba Virtual XI).“

Steve Harris je duchovním vůdcem Iron Maiden a jako jeden z mála se nikdy neotočil metalu zády a hrál ho a rozvíjel i když nebyl zrovna populární.
Vložil: Zuzik2411 ¤