Pohádka o šroubku

 TAJNÝ DENÍK ŠROUBKU ČSN 02 11 55.0

 Jedné vlahé letní noci, provoněné olejovou emulzí, cítil malý sroubek
M6

 ČSN 02 11 55.0 opravdu velké předpětí, a tak vyrazil do skladu sbalit nějakou matku. Po cestě potkal několik mosazných špon, které na něj špulily svoje otřepy a vystrkovaly své ladné šroubovice. Ale šroubek tušil, že ho dnes večer čeká nevšední zážitek a šrouboval si to dál do skladu. Narazil také na jednu zrezlou štětku, která mu podlézavě nabízela, že by potřebovala zkalibrovat, ale šroubek se nenechal zlákat mastnými řečičkami, protože věděl, že by z nej sedřela piliny a zničila jeho prozatím vysokou přesnost.
 Když vtom ji spatřil. Byla to přímo královna mezi tuctovými
"emšsestkami".
 Korunová Matička M6 ČSN 02 14 11.18. Zrovna si před Johansonkami leštila svoji chromovanou korunku, ale to už to šroubek nevydržel a rychloposuvem zamířil přímo k ní. Vzpomněl si na radu své staré kamarádky a učitelky rychloupínací matice M6 ČSN 24 35 37, která mu jakožto známá sňatková podvodnice poskytla spoustu životních rad. Rychle se představil, pronesl
několik konverzacních vět o CNC strojích a o elektrojiskrovém obrábění a nakonec se jí zeptal, jestli by nechtěla jít k němu domů podívat se na jeho sbírku břitových diagramu.
 Matičku sice břitové diagramy příliš nezajímaly, ale líbila se jí šroubkova čočkovitá hlava s krásnou symetrickou pěšinkou, a tak souhlasila.
Šroubek byl zase rád, že dnes ulovil takovou pěknou matku a že si nemusí večer potají na záchode listovat strojnickými tabulkami.
 Když zabouchly dveře jeho pracovního stolu, podíval se na něžnou křivku jejího závitového profilu a zlehka ji objal, aby zjistil její parametry. Vtom ho ale Matička zarazila. "Máš konzervaci ?" zeptala se starostlivě.
 "Nezlob se, nerada bych od tebe dostala nějakou dislokaci." "Neboj se." odvětil šroubek. "Dnes jsem si do vany od soustruhu napustil nový olej a řádně se v něm promazal." Matičce se opět vrátil úsměv na vylestěnou tvářičku.
 Šroubek pomalu položil její konstrukční základnu na prizmatické lože. Jemným mikroposuvem se dostal do výchozí pozice a začal pozvolna šroubovat. 
 Díky jejímu malému součiniteli tření byli oba velice vzrušeni.
 Poté, co se přiznala, že lehčí SM praktiky ji vzrusují, ji šroubek zavedl do svého šuplíku s upínacími přípravky. Celou noc takhle zkoušeli různé konstrukční spojení. Až brzy nad ránem, kdy oba překročili dovolenou teplotu i mez únavy, ulehli ke spánku.
 Po několika pracovních směnách, kdy spolu strávili mnoho normohodin, zjistili, že jsou slícováni jeden pro druhého a rozhodli se uzavřít pevný svazek.

 Narodila se jim malá podložka, kterou pojmenovali B 6,4 ČSN 17 02.18 a jestli nezrezivěli, drží spolu dodnes

krásná pohádka:D:)nevim kdo ji psal ale je to supr