26.Leden 2017

Emancipace Maročanek a marnivost Evropanek: příběh arganového oleje

By  on 22.1.2017

Arganový olej. V Evropě jeden ze symbolů návratu k přírodě v oblasti kosmetiky. V Maroku symbol emancipace žen.

 

Arganový olej: emancipace žen

Fatimě je přes padesát let, svůj přesný věk si nepamatuje nebo spíš vůbec nezná. Co si ale pamatuje velice dobře je den, kdy se před více než dvaceti lety, stala svobodnou ženou. Ne, ani se nerozvedla, ani neutekla od rodiny, prostě jen začala pracovat. Pro nás nic výjimečného, pro mnohé je představa dennodenního zaměstnání možná i v rozporu s představou svobodného života. Ne tak pro Fatimu a pro mnoho dalších marockých žen.

Práce je pro ně zdrojem nejen příjmu, ale i hrdosti, pocitu svobody a nezávislosti. A mnohdy, zejména ve vyšším věku se právě ženy stávají těmi, kdo živí rodinu a přináší do ní víc zdrojů, než jejich muži.

Jihozápadní pobřeží Maroka je plné dlouhofungujících tzv. ženských kooperativ a stále vznikají nové. V podstatě jsou to svazy žen, malopodnikatelek, které společně řídí a provozují kooperativu. A vyrábí – jak jinak, arganový olej.

Kooperativa, ve které pracuje Fatima funguje už od roku 1994 a sdružuje více než 40 žen všech věkových kategorií. Jedná se o zavedenou kooperativu, která nabízí i tři týdny placené dovolené.

Ještě v 90. letech, kdy první kooperativy, byla přitom realita marockého venkova výrazně odlišná od té dnešní ( a to i přesto, že i dnes jsou maročtí venkované poměrně konzervativní). Tehdy bylo běžné, že ženy vůbec nesměly opouštět své příbytky a když, tak nanejvýš v doprovodu manželů. U zrodu prvních kooperativ stály tedy hlavně vdovy, ženy neprovdatelné (s lehčím postižením, špatnou pověstí) a ženy zapuzené, resp. rozvedené. Brzy na to se ale zvedla vlna emancipace. I ženy vdané chtěly pracovat a urvat si svůj kousek nezávislosti. Vznikaly tak další a další kooperativy a dnes výroba arganového oleje dává práci a nezávislost minimálně 5000 marockých žen. Navíc postupně vznikají i nové kooperativy v jiných sektorech – zemědělské, řemeslné apod. Většina žen využívá zisky k podpoře svých rodin – mohou si dovolit zaplatit zdravotní péči a také dopřát lepší vzdělání svým dětem a vnoučatům. Samotná Fatima přispívá na vzdělání svým vnučkám a říká, že i díky jejímu příkladu chtějí její vnučky jednou pracovat a být nezávislé.

 

Arganovník sem, tvrdá práce tam

Při cestě po Maroku se může zdát, že arganovníky a arganový olej je snad všude. Zelené ťupky vypadající jak spalničky na oranžových kopcích a pláních jsou arganovníky, kozy žerou arganovníky, místní zevlují ve stínu arganovníků a když si potřebujete odskočit, pravděpodobně zaběhnete za arganovník. A silnice jsou lemovány prodejci arganového oleje, stánek s olejem nechybí na žádném trhu, v chlebu dostanete mističku s argonovým olejem na namáčení a arganové procedury nabízí veškeré lázně. Prostě ráj pro každou fanynku přírodní kosmetiky.

Ale za pouhým litrem arganového oleje je třicet kilo oříšků, průměrná úroda 4 až 5 stromů. A za každým litrem se skrývá 20 hodin ruční práce. Tvrdé práce. Počínaje sběrem oříšků ve vedru marocké polopouště, jejich louskáním (dodnes prováděném pomocí dvou plochých kamenů), lisováním na pastu v kamenném mlýnku a dlouhým hnětením vzniklé pasty.

Zkusila jsem si s Fatimou louskat i mlít a samozřejmě jsem byla za slabou a neschopnou Evropanku. Oříšky uskakovaly, prsty byly v ohrožení a roztočit mlýnek byla výzva skoro nepřekonatelná a když už se to povedlo, pasta stříkala všude, jen ne do žlábku, kam patřila.

 

Jak marnivostí zlepšit svět

Nakonec jsem u Fatimy i nějaký ten olej v nejvyšší kvalitě nakoupila (a mimochodem, všechny milovnice kosmetiky – s produkty prodávanými v ČR se nedá srovnat, po prvním namazání se mi pleť tetelí blahem a vypadá jak o pět let mladší), za třetinovou cenu oproti ČR a odcházela se špatným svědomím, že to bylo tak levné… A odcházela jsem vlastně i s odhodláním – nakupovat napříště arganový olej ne prostřednictvím firem, které jej samy zpracovávají, ale těch, které je dováží přímo z ženských kooperativ (v Česku vím o jedné, v případě zájmu si napište o link – a ne, nepracuji pro ně 80B

Arganový olej je tak pro Maroko požehnáním:

  • Arganovníky brání rozšiřování pouště, protože přežijí i nejtvrdší klimatické podmínky.
  • Dávají práci a nezávislost ženám.
  • Díky nim pomáhají podpoře vzdělanosti nových generací.
  • Učí mladé dívky a ženy, že nezávislost je hodnotou.

 

 

Takže:

Kosmetice a emancipaci zdar!

Vložil: belll ¤