« Domů

Fejeto/povídka: Dveře, aneb problém, který nikdo nečeká... (Školní texty)

Dveře

 Když se řekne slovodveře,ne každému hneddojde, jakou můžemítono krátké slovíčko důležitost vlidskémživotě.

Dveře chrání budovu narvanou cennostmi, neboli chrání dům před lupiči. Chrání nás před zimou, která s radostí každým rokem dorazí. Zakazují vnesení příliš velkých předmětů do domu, například vytuší, že ta nová pohovka je naprosto nevkusná a nevpustí ji dovnitř. Podporují rodiče při domácím vězení jejich děcek, fracků, harantů a další mladé havěti. Občas tím brání neplánovanému početí dvou mladistvých a chrání je tak před příliš rychlém nástupu odpovědnosti. Vychovávají neposlušné a nedovoleně opozdilé, jak brzy popíšu příběhem ze života. Mají tu prostě své místo a dělají toho tolik, že jen nad tím přemýšlet je únavné, tudíž už nyní jsem unaven.

Výchovnou úlohu dveří mohu z vlastní zkušenosti potvrdit, poněvadž se minejednou stalo, žekdyžjsem dorazil domůpo" večerce", kterámi byla podle méhonázorurodičinespravedlivěvymezena jižna sedmouhodinu odpolední,podle nich všakvečerní potažmo noční, a ocitl sepředoněmiosudnýmivchodovýmidveřmi,dostavilo se nemilépřekvapení. V zámku dveří byli úmyslně zasunutyjinéklíčea to v můjneprospěchz opačné strany předem důkladně zamčených dveří.

Ono takové stepování před vchodem domů, kam jsem se předtím tak těšil, není nic záviděníhodného. Ale tobych nebyl já,abych rodičůmdopřálpocit výhry,použildomovnízvonek a tímprozradil pozdnípříchod.Řešení přitom bylotak snadné.Stačiloprozkoumat terén,naléztotevřené okénko záchodku,hupsnout dovnitř, pokud možno hupsnout mimo taktéž osudný záchodek, vloupat se tiše jako myška do vlastního pokoje adělatjakoby nic.

Máte také podobné zážitky s dveřmi? Myslím že máte...

O autorovi

  • Jméno cernil
  • Region Nymburk
  • Tak jsem normální kluk, to asi stačí... Ostatní se můžeš dozvědět...
Můj profil