« Domů

Přijímače (Odborné texty)

Přijímače

Přijímače pracující s modulací PCM

Přijímač pracující s modulací PCM obsahujemikroprocesor, který dekóduje PCM signál (digitální samoopravný kód) zvysílače. Mikroprocesor neustále kontroluje správnost přijímaného signálu apřijímač dále zpracovává jen signál, který testem prošel. Pokud je přijatýsignál shledán jako nevyhovující, serva udržují polohu odpovídající poslednímusprávnému signálu. Jestliže PCM přijímač nepřijme správný signál po určitoudobu (obvykle 0,5 vteřiny), přepne se do nouzového režimu fail-safe. Pro tentorežim je možno na vysílači naprogramovat výchylky všech serv (např. plyn navolnoběh, mírná zatáčka, vysunutý podvozek atd.), což dává modelu šanci napřežití, i když se zcela vymkne kontrole.
PCM modulace tedy přináší zvýšenou odolnost vůči rušení a díky funkci fail-safeznačné zvýšení bezpečnosti provozu. Jak už to v životě bývá, nic není zadarmo.Vzhledem k tomu, že PCM signál ve srovnání s obyčejným FM přenáší výrazně většíobjem dat a také zpracování signálu ve vysílači a v přijímači trvá déle, jeodezva serv na pohyb ovladače na vysílači o něco pomalejší. Pro běžné létání tonevadí, ale pro špičkové akrobatické létání nebo např. pro některé funkcemodelu vrtulníku by to stačit nemuselo.
Hitec proto zavedl zcela novou technologii Q-PCM zvyšující rychlost reakcesystému na hodnotu 0,011s – téměř o 50% lepší, než u ostatních výrobců.
Nelze opomenout, že každý výrobce používá svůj vlastní systém kódování, takženení možno kombinovat PCM vysílače a přijímače různých značek.

Přijímače s inteligentním dekódováním (IPD)

Motivem pro vývoj technologie IPD(Inteligent Pulse Decoding) firmou Multiplex byla snaha sloučit výhodypřijímačů pracujících v modulaci FM (rychlá odezva) a PCM (kontrola správnostisignálu, fail-safe). Vedlo to k vytvoření přijímačů, které pracují s normálnímFM signálem (jsou proto kompatibilní s vysílači jiných značek), ale přijatýsignál podrobují kontrole a servům předávají jen správný signál:

1. „Prochází“ jen platný signál
IPD přijímač dále zpracovává jen signál s šířkou impulsu v rozmezí 0,89 až 2,35ms. Tento limit vyhovuje signálu vysílanému většinou vysílačů – i jinýchznaček, než je Multiplex.

2. Nesprávný signál je nahrazenposledním správně přijatým (režim HOLD)
Stejně jako u přijímače PCM je nesprávný signál zablokován a na výstupupřijímače zůstává poslední správně přijatý signál, dokud se příjem správnéhosignálu neobnoví – až po dobu 0,5s. Takto je potlačena většina rušení neboaspoň omezen jeho vliv.

 

 

 

3. Nouzové nastavení fail-safe vpřípadě úplného výpadku správného signálu
Pokud IPD přijímač neobdrží správný signál po dobu delší než 0,5 s, přesunevšechna serva do volně naprogramovatelné nouzové polohy – stejně jako v případěmodulace PCM. Vlastní nastavení nouzových výchylek je velmi jednoduché: zapnětevysílač a přijímač, všechny ovladače nastavte do polohy odpovídající nouzovýmvýchylkám serv a na dobu 1 vteřiny zasuňte zkratovací propojku do zdířkypřijímače označené „D“ popř. „B/D“. Správnost naprogramování ověříte jednodušetak, že libovolně vychýlíte ovladače na vysílači a vysílač vypnete. Servamusejí po 0,5s přejít do nouzové polohy. Pokud si přejete nouzovou polohuzměnit, postup nastavení opakujte s příslušně změněnými výchylkami. Pamatujte,že pokud přenášíte přijímač z modelu do modelu, bude nejspíše potřeba fail-safepřeprogramovat.

4. IPD je kompatibilní
IPD přijímače mohou pracovat s 2-9-kanálovými FM vysílači jiných výrobců.Podmínkou spolehlivé funkce je dodržení zásady, že je třeba „ctít značku“ – tj.krystal ve vysílači musí být téže značky jako je vysílač a krystal v přijímačimusí být stejné značky jako přijímač.

5. IPD přijímač kontroluje kvalitupříjmu
IPD přijímač neustále monitoruje přijímaný signál a upravuje jej dle kvalitypříjmu (síly signálu). Silný signál je propouštěn beze změny dále, ale čím jesignál slabší, tím výrazněji je dále upravován. To znamená, že přijímačvypočítává okamžitou polohu serva na základě vybraných, dříve přijatýchsignálů. Takto se silně omezuje účinek jakéhokoliv rušení, ale – na rozdíl odPCM – zpomalení reakce modelu pilota varuje, že nastal nějaký problém a jezáhodno přilétnout s modelem blíže, změnit směr letu nebo polohu antényvysílače.

Přijímače s kmitočtovým syntetizérem

Stejně jako v případě vysílače, pokud jepřijímač vybaven kmitočtovým syntetizérem, můžete v rámci daného pásma nastavitjakoukoliv pracovní frekvenci, aniž byste museli nakupovat krystaly. PřijímačeMultiplex jsou zkonstruovány tak, že pro nastavení požadovaného kanálu nesloužížádné mechanické přepínače a celý proces je veden tak, aby nemohlo v žádnémpřípadě dojít k naladění nesprávné frekvence. Povel k přepnutí kanálů je plněpod kontrolou uživatele – neděje se automaticky. Kanál přijímače je možno volitbez ohledu na typ vysílače – tj. vysílač nemusí být vybaven kmitočtovýmsyntetizérem. Během ladění není generován žádný řídící signál pro serva;naladěný kanál je překontrolován a teprve potom uvolněn pro používání.

Programování pomocí tlačítka alibovolného vysílače:
Provozní kanál se volí stiskem tlačítka na přijímači nebo tlačítka naprogramovacím kabelu (pokud je přijímač v modelu nepřístupný). Nejbližší jinývysílač v provozu musí být vzdálen aspoň 10 metrů. Zapněte vysílač s anténouplně vytaženou. Stiskněte tlačítko na přijímači a současně zapněte přijímač.Přijímač nyní skenuje pásmo a najde si kanál „svého“ vysílače – rozsvítí seindikační LED dioda. Opakovaným pohybováním ovladačů mezi krajními polohamivyzkoušejte funkci serv - ověřte, že přijímač našel správný kanál. Svit LED toopět potvrdí a přijímač uloží kanál do paměti. Nyní přijímač vypněte a znovuzapněte - jste připraveni k provozu.

 

 

 

Přijímače s vestavěným přepínačemnapájecích akumulátorů

Pro zvýšení bezpečnosti provozu zvláštěobřích modelů se běžně používá napájení z dvojice akumulátorových sad. Některépřijímače Multiplex jsou vybaveny vestavěným přepínačem napájení se Schottkyhodiodami. Výhodou tohoto systému je extrémní jednoduchost a spolehlivost provozuspolu s nízkou ztrátou napětí na přepínači. Pro napájení je třeba použít dvěpětičlánkové sady stejné kapacity - systém napájení potom zajišťuje rovnoměrnévybíjení obou sad a brání vzájemnému vybíjení. Důležité je, že oba akumulátoryjsou pravidelně „cyklovány“ - v praxi bývá často záložní akumulátor zanedbáván,což může mít vážné následky.

O autorovi

  • Jméno cernil
  • Region Nymburk
  • Tak jsem normální kluk, to asi stačí... Ostatní se můžeš dozvědět...
Můj profil