Dominičkův blog

31.Říjen 2009

Hamilton bez konkurence, suverénně vyhrál kvalifikaci na novém okruhu

Premiérovou kvalifikaci nanově postaveném okruhu v Abú Zabí vyhrál Brit Lewis Hamilton zMcLarenu. Ten tak do závěrečného závodu mistrovství světa formule 1odstartuje z první pozice před Sebastianem Vettelem. Už jistý šampiónJenson Button obsadil v kvalifikaci pátou pozici.

31. 10. 2009 15:31 - 31. 10. 2009 16:31 Aktualizováno ABÚ ZABÍ

Loňskýmistr světa Hamilton potvrdil, že nový okruh Yas Marina v Abú ZabíMcLarenu sedí. Vozy britské stáje ovládly páteční tréninky a dnes siHamilton bez větších potíží vyjel pole position. Stanovil premiérovýkvalifikační rekord 1:40,948 a vyhrál před ostatními o téměř sedmdesetin sekundy. Naopak jeho stájový kolega Heikki Kovalainen vkvalifikaci i vinou technických problémů selhal a skončil až třináctý.

"Nikdynení lehké vyhrát kvalifikaci, i když to tak může na první pohledvypadat," řekl Hamilton. "Je ale pravda, že vůz mi tu funguje nejlépeza celou sezonu. Uvidíme, co to přinese do závodu," dodal.

Zdruhého místa do závodu vyjede Němec Vettel z Red Bullu, který tak mádobrou pozici v boji o celkové druhé místo v pořadí šampionátu, kde mádvoubodový náskok před Rubensem Barrichellem z Brawnu. Brazilec si vkvalifikaci vyjel čtvrtou příčku.

"Z vozu jsem vytěžil maximum,na víc jsem neměl. Ten odstup od Hamiltona je síla," přiznal Vettel, ženedokázal konkurovat vítěznému Hamiltonovi, který slavil sedmnáctoupole position v 52 závodech, do kterých ve své kariéře nastoupil.

Páté místo vybojoval šampión Button

Pátémísto si v kvalifikaci vybojoval již jistý šampión Button, který přitomdlouho bojoval o druhou příčku s Vettelem, ale závěr kvalifikace munevyšel podle představ. Znovu se tak nepovedlo, aby poprvé od roku 1995stáli v první řadě dva britští piloti. "Není to samozřejmě postaveníhodné mistra světa, ale kvalifikace celkově byla povedená. V závěrečnéčásti mi ale vůz vibroval pokaždé, když jsem šlápl na brzdu, což seprojevilo na výsledku. Doufejme, že to do závodu dáme do pořádku,"uvedl Button.

Kvalifikace nevyšla stáji Ferrari, když mistr světaz roku 2007 Kimi Räikkönen do svého posledního závodu v kokpitu ferrariodstartuje až z 11. příčky. Giancarlo Fisichella pak skončil dokonceposlední. Přes první kolo kvalifikace neprošel ani Fernando Alonso zRenaultu. Pilot, který u ferrari nahradí Räikkönena, skončil ažšestnáctý.

Nedělní závod, který začne za světla a skončí za tmy, se jede od 14:00 SEČ.

Autor domimik3 v 18:42

0 Komentáře:

Přidej komentář

<< Home