27.Květen 2007,13:38
Nirvana

Původ: Aberdeen, Washington, USA
Období činnosti: 1987 - 1994
Žánr(y):
Grunge
Sub Pop
Vydavatelství: DGC Records

Nirvana byla populární americká grungeová kapela založena v roce 1987 ve městě Aberdeen v americkém státě Washington. Jejich hudba byla mixem mezi punkem a alternativním rockem. Tomuto stylu se začalo říkat grunge. Podobnou hudbu prezentovali například kapely Alice in Chains, Pearl Jam, nebo Soundgarden. Skupina se rozpadla po sebevraždě frontmana skupiny Kurta Cobaina v roce 1994. Od svého vzniku prodala tato skupina po celém světě více než 50 milionů alb.

Historie

1985

V tomto roce zakládá Kurt společně s Gregem Hokansonem a Dalem Croverem skupinu Fecal Matter. Byla to první skupina, kterou Kurt založil. A protože nikdo z kapely neměl moc peněz, nahrávali společně u Kurtovy tety Marry. Tady také vznikla první verze songu "Downer", známá také z alba Bleach. O rok později do skupiny přichází Krist. Tahle kapela měla celkem neslavný konec, neboť vlastně nikdy živě nevystupovala.

1986

Nirvana vznikla v roce 1986, v základní sestavě skládající se z Kurta Cobaina, Krista Novoselica a Aarona Burckhardema. Zpočátku hráli jen ve studentských rádiích a na veřejnosti vystupovali takřka zadarmo. Aarona postupně vystřídali na postu bubeníka Chad Channing, Danny Peters, Dale Crover a v roce 1990 jako poslední Dave Grohl. O zařazení Davea do skupiny se víc než Kurt zapříčinil Krist, který v Daveově talentu našel opravdový potenciál Nirvany.

1988

V lednu roku 1988 nahrála Nirvana prvních deset demo nahrávek s výstižným názvem "Godfather of Grunge", které si šéf nahrávací společnosti Sub Pop - Jonathan Poneman - rychle oblíbil a sepsal s kapelou smlouvu, kterou v té době Nirvana s chutí podepsala. Ještě v listopadu téhož roku vydala Nirvana svůj první opravdový debutní singl "Love Buzz/Big Cheese". Vylisováno bylo pouhých tisíc kusů.

1989

Z počátku tohoto roku se začaly objevovat jisté problémy ohledně Aarona. Práce mu - a tím i celé skupině - znemožňovala normálně zkoušet a tak se Kurt rozhodl podat inzerát do novin. Tento způsob však neslavil velké úspěchy. V lednu 1989 nahrává skupina ve složení Cobain, Novoselic, Channing a Jason Everman své první album "Bleach", na které padlo poměrně směšných šest set dolarů, které Nirvaně zapůjčil sám Everman, jenž v Nirvně hrál jen jako doprovodný kytarista (nutno podotknout, že částka mu nebyla nikdy vrácena). Název má původ v plakátu na prevenci proti AIDS na, kterém byla napsáno "Bleach your works". Album vyšlo v červnu a ještě téhož měsíce vyrazila skupina na měsíční "turné" po státech v Kristově dodávce, s kupou triček s nápisy jako "NIRVANA - HAJZLI, POVALEČI, HULIČI A SATANISTI.", kterými si vydělávali na jídlo a benzín, neboť většinou na vystoupení nepřišlo více jak 10 lidí.
Během turné ale začínají lítat jiskry mezi Jasonem a Kurtem. Kurt totiž chtěl, aby Jason z kapely odešel, ale neměl dost odvahy na to, aby mu to sám řekl, a tak po předčasném ukončení šňůry vystoupení odchází Jason do Soundgarden. V téhle době vyšlo Bleach ve Velké Británii. Kapela na chvíli zastaví ve studiu a pak vyráží na další šestitýdenní turné "Heavier than Heaven" (Těžší než nebe), tentokrát po Evropě. Během tohoto turné museli stihnout za pouhých 42 dní 37 koncertů . Náhle se jejich songy začaly objevovat v rádiích a na koncerty chodilo čím dál tím víc lidí. A na Silvestra téhož roku si Krist bere Shelli za ženu.

1990

Z počátku tohoto roku Nirvana stále jezdila po koncertech, jediné, co se změnilo, byl počet lidi, kteří na ně chodili. Už to nebyly desítky, ale stovky lidí. V hale Legend v Tacomě musela kapela dokonce hraní zhruba třikrát přerušit kvůli zběsilosti fanoušků. V dubnu představili nový singl "In Bloom". V této době se Nirvana rozlučila z bubeníkem Chadem, který jako poslední (nestálý člen) zažil dobu, když Nirvana byla Nirvanou, kdy ještě hráli zadarmo a zdaleka se vyhýbali komerci, která je později stejně dostihla.

V srpnu se Nirvana vydala na krátké turné po západním pobřeží. Na turné hrál dočasně bubeník skuiny Melvins, Dale Crover, s kterým zbytek skupiny vycházel dobře, až na to, že Crover Kurtovi zakázal se jen dotknout jeho bicích. Kurt měl totiž ve zvyku za vystoupení alespoň jednou skočit na bicí soupravu což s Croverem odpadlo. Pak post bubeníka obsadil Dan Peters, ale toho hned v zápětí vystřídal Dave Grohl, kterého Kurt s Kristem objevili v září roku 1990. Tento geniální bubeník, který hrál dříve v hardcoreových "The Scream", byl pro Nirvanu to pravé. Nirvaně jeho způsob hraní značně vyhovoval. Byl to přesně ten, koho celé roky usilovně hledali. Měl dokonalý rytmus a tvrdý úder takže musel po každém vystoupení vyměnit blány na bicích. Po tom, co se Dave konečně sehrál s celou kapelou, zazněl poprvé z Kurtovy kytary song "Smells Like Teen Spirit". K názvu Cobaina inspiroval nápis Kathleen Hannyovej, když mu na stěnu napsala "Kurt Smells Like Teen Spirit" ("Kurt voní jako Teen Spirit") .Teen Spirit byl v té době oblíbený deodorant, který používala Kurtova přítelkyně).

Hned ze začátku odjela Nirvana na turné do Anglie, kde tehdy byli mnohem oblíbenější než ve státech. Kurt začal brát heroin což dělalo Kristovi a Daveovi nemalé starosti. 25. listopadu hrála Nirvana na Off Ramp v Seattlu. Tento koncert byl pro Nirvanu klíčový, neboť se zde objevilo spoustu zástupců nahrávacích společností a odstartovali kolem Nirvany opravdové šílenství. Záhy přišla deska Nevermind, která se měla původně jmenovat Sheep = Stádo (v americkém slangu). Tento název byl myšlen jako narážka na masy lidí, kteří si koupili jejich minulé album, ovšem to ještě netušili jak si povede Nevermind. Původní rozpočet na jeho natočení činil 65 000 dolarů ovšem natáčení se protahovalo a tak se celkové náklady vyšplhaly až na 120 000 dolarů. Ale i přes tyto výdaje desce nebyl přisuzován velký potenciá - nahrávací společnost očekávala maximálně 50 000 prodaných nosičů.

Z textů lze vyčíst, že se Kurt právě nalézal v období, kdy se zamýšlel nad smyslem života a marností našich činů. Nevermind se stala kultovní deskou devadesátých let. Členové kapely původně mysleli, že se největším hitem z alba stane Lithium, ale nakonec se jako nejúspěšnější ukázal pilotní singl Smells Like Teen Spirit. Stal se nejhranějším singlem roku, rádiové stanice se v podstatě předháněli, která tento singl zahraje víckrát a vyšplhal se na vrcholy žebříčků nejen v USA. Rádia a televizní hudební stanice se předháněly, kdo vícekrát pustí nějakou skladbu od Nirvany. Prodej alba se vyšplhal až na deset miliónů cédeček a objevovaly se další rekordy. Smells Like Teen Spirit se svým způsobem stala hymnou grunge a dodnes není známějšího songu Nirvany. Ovšem sláva ani počet vylisovaných kopií neurčuje kvalitu. Jistě, Nevermind je svým způsobem geniální, ale přeci jen už postrádá tolik typického ducha grunge. Smells Like Teen Spirit se dozajista stala jakýmsi symbolem grunge.

Společně se slávou se také objevovala jistá povinnost, kterou si žádali fanoušci. Objevila se tu nutnost vystupovat ve velkých koncertních sálech. Kurt tohle zásadně odmítal, upředňostňoval hraní v klubech, kde měl jistý kontakt s publikem, ale s postupem času se koncertům a koncertním sálům stejně nevyhnul. Nirvana stále více zvětšovala svou základnu fanoušků. Této, dojisté míry, "módní" vlně se neubránila ani Evropa. V té době se začaly texty Nirvany čím dál tím víc týkat smrti, depresím, strachu a podobným tématům. Například v songu "Stay Away", který se měl původně jmenovat "Pay to Play", se objevuje text "I don't know why I'd rather be dead than cool" což znamená "Nevím, proč bych byl radši mrtvý než drsný". Konec tohoto roku byl pro skupinu a obzvlášť pro Kurta velmi deprimující, nadělali si první velké napřátele a to masové šílenství mu na spokojenosti příliš nepřidalo. V této době se začalo mluvit o tom, že Cobain má něco se zpěvačkou skupiny Hole, Courtney Love. Po návratu z šňury koncertů na západním pobřeží, dostala Nevermind Zlatou desku za pětset tisíc prodaných nosičů. V této době se též výrazně zhoršují Kurtovy bolesti břicha. Až do té míry, že byl kvůli nim donucen zrušit šest koncertů po Skandinávii.

1991

Na začátku roku se kapela vydá na čtyřdenní turné po Kanadě a pak se opět uchýlí do studia. Kurt se kapele stále oddaluje a ze strany Dave a Krista je neustále přemlouván, aby s tím přestal. Kurtova závislost dělá také vrásky na čele jejich manažerům, kterým ovšem nezbývalo nic jiného než doufat v dobrý konec. Kurt také veřejně zaútočí na NBC, kvůli vystřižení ze záznamu koncertu jejich devastační orgie a tolik výstižný pozdrav nakonec "fuck you" celé Americe a Kurt s Kristem se začali vášnivě líbat - to už šli titulky. To líbání Kurt věnoval na popud všem Aberdeenským primitivům, kteří nesnáší homosexuály. Courtney zjístí, že čeká dítě a zanedlouho v tisku s Kurtem oznámí zásnuby. V říjnu je "Nevermind" oceněn jako nejlepší album roku a "Smells Like Teen Spirit" jako nejlepší singl i vzhledem k tomu, že na natočení klip bylo vyčleněno pouhých padesát tisíc dolarů. Hitem se měl stát i další výtvor "Come As You Are". Později se alba "Nevermind" prodalo devět miliónů kusů, což už bylo pro Kurta zřejmě neůnosné.

1992 Na začátku tohoto roku se Nirvana vydává na turné po Austrálii a Japonsku, kde také vychází limitovaná série alba Hormoaning, tohoto alba se vylisovalo jen 10 000 kusů. V únoru 1992 si Kurt bere za ženu zpěvačku skupiny "Hole" Courtney Love a 18. srpna oslavují narození své dcery Frances Bean. Atmosféra ve skupině začíná houstnout, neboť po veleúspěchu Nevermindu Kurt pozměňuje smlouvu ve svůj prospěch a už se nadále nebude o výnos z činosti Nirvany dělit rovným dílem. Tohle jednání brali Dave a Krist jako podvod, jenže se báli, že se Nirvana rozpadne a tak souhlasili s podmínkami. Nirvana dosahuje absolutního vrcholu v amerických hitparádách. U Kurta se poprvé začínají objevovat příznaky závislosti na heroinu a skupina se čím dál tím častěji objevuje pod drobnohledem médií, tedy spíš než Nirvana Kurt a jeho problémy. Začínají se množit různé spekulace o rozpadu skupiny a vše vyvrcholí článkem ve Vanity Fair, kvůli kterému Courtney skoro odebrali Frances.

15. prosince vydává Nirvana kompilaci singlů a rarit s názvem "Incesticide". Album je ihned z jara oceněno zlatem. Písně svými texty přesně vystihují stav, v jakém se Kurt nachází - stav bezmoci. Například verš "Grandma take me home" (Babi, vezmi mě domů) v písni "Sliver" je toho důkazem. Pak je tu tolik omílaný koncert Readingu, kde Nirvana vystoupila jako hlavní skupina a to před před šedesáti tisícovým publikem.

Před koncertem se začaly šířit fámy o tom, že Nirvana na koncertě nebude hrát, ale nakonec je vše úplně jinak: Kurt v bílém plášti, na pódium ho dovezli na invalidním vozíku. V kotli je absolutní ticho. Najednou se Kurt skácí, všichni čekají… Kristův výkřik: "Ty to zvládneš, chlapče .Ty to dokážeš! a Kurt najednou vstává a svým ostrým vykřičeným hlasem začíná zpívat "Breed". Samozřejmě tohle bylo jen divadlo. Ale i tak to byla nezapomenutelná chvíle, která si v historii Nirvany vydobyla své pevné místo. Během koncertu zahráli 25 skladeb, na začátek tradičně Teen Spirit potom All Apologies, Kurt jí věnoval Frances. A jako vždy vše zakončili rozbitím nástrojů.

Po tomto vystoupení jde Kurt do léčebny, aby se dostal ze závislosti, ale zanedlouho je propuštěn kvůli zkoušení na vystoupení v udílení cen MTV. Nirvana zde byla nominována na tři ocenění. Po udílení cen Nirvana krátce zabrousila do benefičních koncertů, které měly ohlas jak v tisku tak mezi fanoušky, protože Nirvana na nich hrála ze srdce, hráli za něco co mělo smysl. Pak se zase stáhli do studií, ale více než natáčení singlů, se věnovali vizáži nového singlu a nastala jakási tvůrčí pauza. Koncem listopadu začne Michaelem Azerradem s Kurtem psát jeho životopis. Dva týdny před Vánocemi vychází album Incesticide. Tento tah se managmentu opravdu povedl neboť hned v prvních dnech se alba prodalo na 40 000 nosičů. Tehdy se Kurt pokusil o sebevraždu. Neúspěšně…

1993

Začátek roku začali Kurt, Krist a Dave na novém albu. V dubnu roku 1993 hraje Nirvana v Cow Palace v San Francisku, kde poprvé zaznívá píseň "Rape Me" (Znásilni mě). Původně tuhle skladbu napsal Cobain až po dokončení desky Nevermind jako dovětek k písni Polly. V době natáčení alba In Utero se k písni vrátil a kdysi doslovný překlad (znásilni mě) Proměnil v ironický útok proti médiím, která ho v té době podle jeho míněni již dva roky přímo terorizovala. Tohle byla jedna z těch písní, které se měly objevit na dalším albu. Tento rok Nirvana zase stoupla o něco výš, alespoň co se týče slávy, přes co se, ale Kurt nedokázal uspokojivě přenést. V září 1993 tedy vychází čtvrté album, které se mělo původně jmenovat "I Hate Myself and I Want to Die" (Nenávidím se a chci zemřít). Album je na příkaz Geffen Records (kde Nirvana nahrála své poslední dvě alba) přejmenováno na "In Utero" (V děloze), Geffen se nelíbil ani tvrdší zvuk alba a zvažovali jestli album vůbec vyjde.

Toto album považují Kurt, Krist a Dave za své nejpovedenější dílo. Texty jsou ještě cyničtější a vévodí jim zdravotní téma, které z předchozího alba nastolila píseň "Drain You". Pak natočí video k písni "Heart-Shaped Box", které vychází z Kurtových snů. Ten samý měsíc přichází do Nirvany ze skupiny Germs doprovodný kytarista Pat Smear. V řijnu odpadá po dvou letech Nevermind z hitparády Billboard. 8. listopadu hraje Nirvana v pravidelném pořadu MTV (Unplugged), kde hráli na akustické nástroje a pódium bylo vyzdobené liliemi a černými svícemi. Zahrál si s nimi i Pat Smear. Celkem zahráli 14 skladeb z toho 6 coververzí. Vystoupení sklízí ohromný úspěch a skladba "Pennyroyal Tea", kterou Kurt zahrál sám se hraje i v konzervativních rádiích. Tímto skupina dozrála a dosáhla absolutního úspěchu. Tímto se zapsali do dějin hudby - konečně se ukazuje, že Nirvana není jen úpadková kapela z buranského Aberdeenu, ale pořádná punková skupina. V prosinci se toto vystoupení dokonce dostává na samostatné album s názvem "MTV Unplugged In New York". Koncerty Nirvany pomalu, ale jistě upadaly, což se změnilo až když začali hrát songy z "Unplugged". Tyto koncerty započaly další éru Nirvany s nezapomenutelnou atmosférou .

Intermezzo

Kurtův život zkomplikovali především novináři, kteří psali nepravdivě a díky kterým si Kurt a Courtney vytrpěli své, jelikož Courtney měla v průběhu těhotenství brát drogy. Situace vzrůstá do nebývalých rozměrů, konají se nekonečné soudy o péči Frances a Kurt hýří vydělanými penězi.

1994

Začátkem března 1994 je zaznamenám jeden z mnohých pokusů o sebevraždu během evropského turné, krátce před koncertem v Praze. Podle tisku se Kurt předávkoval prášky, které zapil šampaňským (a tudíž věděl co dělá). Což dokazuje i dopis na rozloučenou, který stihl krátce předtím napsat. CNN dokonce přerušila vysílání a Kurta prohlásila za mrtvého, ale zanedlouho se ukázalo, že na tom příliš pravdy nebude. Tímto incidentem také skončilo celé turné a Kurt přestal chodit na zkoušky a potvrdilo se co Krist s Davem už delší dobu tušili - Nirvana se rozpadla. Krist Kurta viděl naposledy, když ho vezl na letiště do L.A. na kliniku. A celou dobu co jeli ho musel držet, aby mu Kurt neutekl. Na letišti Kurt Krista udeřil do tváře a pokusil se mu utéct, pak se začali prát, Kurt se nakonec Kristovi vytrhl a zmizel za rohem. Krist se smutně vrátil domů, cítil že už Kurta nikdy neuvidí a to se i naplnilo. Měl ho tak moc rád. Prožili spolu kus života a Kurt ho značně ovlivnil. Byl pro něj spíš jako bratr…

8. dubna 1994 (v 8:40 ráno) je nalezeno bezvládné tělo Kurta Cobaina v jeho luxusním domě elektrikářem Garym Smithem. Byl už tři dny mrtvý. Slavný hudebník našel osamělou smrt o dva dny dříve v nástavbě nad garáží poblíž Seattlu. Jeho osudnou zbraní se stal Remington ráže 23. Všem bylo v tu chvíli jasné, že se jedná o sebevraždu - fanoušci to však nemohli pochopit. Nechápali, proč by si ženatý člověk s malou dcerkou, navíc na vrcholu své kariéry vzal život. Začali se objevovat různé teorie - titulek "Who killed Kurt Cobain" (Kdo zabil Kurta Cobaina) byl v novinách tím nejčastějším. Lidé začali z Kurtovy smrti obviňovat Courtney, proti níž veřejně vystoupil i její vlastní otec Hank Harrison. Nejznámějším odpůrcem sebevraždy byl detektiv Tom Grant, kterého si Courtney najala, aby našel jejího manžela.

Společně s Kurtem odešel především velký umělec. Umělec, který nejspíš nikdy nepochopil, proč ho lidi tak zbožňují. Toto je konec příběhu o Nirvaně, ale i tak nikdy nezemře. Patří mezi skupiny na které se jen tak lehce nezapomene a které přežívají v nás.

1995

V tomto roce Dave zakládá skupinu Foo Fighters a Krist nastupuje do skupiny Sweet 75. Jak tomu už bývá tak největší ocenění okolí se opravdovým kvalitám dostává až po konci jejich činnosti a jinak tomu nebylo ani u Nirvany. V letech po rozpadu Nirvany se jí dostalo hned několika ocenění. V roce 1995 to byla cena za nejlepší album všech dob (Nevermind) a za Nejvlivnější video všech dob (Smells Like Teen Spirit). Tyto ceny nebyly zdaleka poslední - každým rokem přibyde nějaká nová cena, ať už prestižní nebo ne. Nirvana nám nepřinesla jen hudbu, ale i jisté poselství - poselství pro nás, poselství o nás.

Členové skupiny

* Kurt Donald Cobain - zpěv, kytara
* Krist Novoselic - baskytara
* Aaron Burckhard - bubny (1987)
* Dale Crover - bubny (1987-1988, 1990)
* Jason Everman - kytara (1989)
* Chad Channing - bubny (1988-1990)
* Dan Peters - bubny (1990)
* Dave Grohl - bubny, zpěv (1990-1994)
* Pat Smear - kytara (1993-1994)
 
vložil: h-amman
Permalink ¤


0 Komentáře: