mix

11.Březen 2009

Výchova hříběte

Máte-li jedinečnou příležitost vlastnit koně od hříbátka, můžete začít s výchovou již v této době. Trénink v tomto případě sestává především z budování vztahu mezi koněm a člověkem. Čerstvě narozené zvíře se nachází v takzvané fázi vštěpování, což znamená, že si pamatuje v zásadě všechny dojmy, které v této době nabyde.
Hned v počátečních hodinách po porodu se mezi klisnou a hříbětem vytváří důležitý vztah: matka je prvním tvorem, kterého mládě poznává, stará se o jeho bezpečí, dotýká se ho, příjemně o něj pečuje, poskytne mu potravu. Pokud to budete vy, kdo ihned po narození hříbě vytře do sucha, bude si dokonale pamatovat i vaši vůni. Společně se svou matkou vás pak bude automaticky považovat za bezpečný přístav. V případě, že nebude klisna vaše snahy akceptovat, nebo bude-li hříbě příliš bojácné, není dobré svou snahu přehánět. Hříbě musí co nejdříve po narození začít sát mateřské mléko, jelikož látky v něm obsažené jsou pro něj nepostradatelné v boji proti infekcím. Zvířata tedy musí mít klid a jejich vzájemný vztah by neměl být narušován. Proces vytváření vztahu hříběte k matce (tzv. reflex vtištění do paměti) trvá až dva dny. Po tu dobu je lépe, když hříbě není rušeno kýmkoliv cizím. Během pozdějšího každodenního kontaktu se zvíře přirozenou cestou naučí důvěře i k vám. Vzájemnému sblížení nemusíte nezbytně věnovat hodiny času: pro hříbě, které ještě saje mléko, je deset až patnáct minut každý den čas naprosto dostačující pro to, aby si na vaši přítomnost zvyklo.
Mateřský instinkt
Matka mládě živí, vychovává a ochraňuje (klisna se vždy staví mezi hříbě a objekt, který by je mohl ohrozit, ať už je to šelma, člověk nebo slunce). Vstupují-li do hry mateřské pudy, může se změnit povaha i té nejmírnější a nejdůvěryhodnější klisny. Klisna se vůči svému hříběti může chovat až příliš ochranitelsky, proto buďte při jakémkoli zacházení s hříbětem opatrní. Dříve než se k hříběti přiblížíte, musí se klisna cítit příjemně. Pokud reaguje na vaši přítomnost agresivně, nechte ji, aby si na své mateřství nejprve zvykla. Teprve potom se můžete k jejímu hříběti bezpečně přiblížit.Jestliže nebude klisna ani po několika dnech akceptovat vaše snahy o sblížení s hříbětem, vyhledejte pomoc u zkušeného chovatele, nemůžete-li se totiž k hříběti vůbec přiblížit, znemožňuje to samozřejmě jeho výchovu a sblížení. Ve volné přírodě (u divokých koní) začne klisna po roce péče hříbě postupně odstavovat. U domácích koní k tomu chovatel přikročí už po půl roce.
Postupné odstavení
Vztah mezi matkou a hříbětem by neměl být přerušen příliš náhle, jelikož by hříbě bylo vystaveno velkému stresu a spoustu energie by spotřebovalo tím, že by tesknilo a volalo matku. Mohlo by také ztratit chuť k jídlu, což by jeho vývoji v žádném případě neprospělo. Ve chvíli, kdy mladý kůň začíná projevovat větší zájem o okolní svět a během pastvy nebo při hře se stále častěji vydává dál od matky, je čas na odstavení. V tomto období současně u klisny klesá produkce mléka a můžete pozorovat první příznaky narušování úzkého vztahu mezi ní a jejím potomkem. V zájmovém chovu se hříbata odstavují mezi pátým a sedmým měsícem. Pokud byste hříbě odtavili až v roce či roce a půl, mohl by se z něj stát nesamostatný maminčin mazánek.
Proces odstavení by měl proběhnout postupně. Klisnu s hříbětem například můžete umístit v oddělených stájích vedle sebe, takže hříbě sice nemůže od matky pít, ale přesto s ní je v kontaktu. Když si k této situaci přivykne, můžete od něj klisnu oddělit úplně. Hříbě taktéž můžete na krátkou dobu od matky odvést a krmit je v jiné stáji. Z takového krátkého odloučení zůstane hříběti lehce pozitivní dojem. Budete-li tuto dobu postupně prodlužovat, hříbě nebude vystaveno stresu z odloučení. Po třech až čtyřech týdnech této taktiky se mohou klisna s hříbětem opět vrátit k sobě, hříbě však již je odstaveno.
Přirozené je stádo
Většina hříbat se rodí na jaře a matka tak vlastně s hříbětem stráví jedno léto, v ideálním případě spolu s ostatními koňmi a hříbaty na pastvině. Hříbě je tu vychováno zcela přirozeně a získává zde i první sociální poznatky od ostatních koní. Soužití ve stádě se za dlouhé generace stalo hlavním způsobem života koní, určuje dodnes jejich chování - koně jsou typicky společenská, stádová zvířata, svůj stádový pud dědí, je jim hluboce vrozen a nedá se ničím podstatně ovlivnit. Kůň vyžaduje společníka, samota mu nesvědčí a dobrý chovatel tuto potřebu respektuje. Kůň přijme člověka jako náhradu, někdy se dokonce spokojí s trvalou přítomností jiného zvířete, třeba kočky, ovce či psa. Nejlépe se však kůň cítí samozřejmě mezi koňmi, ve svém stádě - takové soužití je mu nejpřirozenější.
I přes občasné potyčky mezi hřebci (výjimkou nejsou ani klisny), ve většině případů ve stádu převládá součinnost. Koně o sebe vzájemně pečují a utvářejí přátelské vztahy. Jestliže koník vyrůstá sám, trpí bojácností. Nedokáže navázat vztah s ostatními koňmi a prosadit se mezi nimi, nechápe jejich jednání, bývá i zlý. Je lepší dopřát mu vyspívání ve "společnosti", o nic ho neochudit - právě ve stádu se mohou spontánně rozvinout všechny přednosti koně, soupeřivost, jedinečnost a individualita.
Přivykání na lidské ruce
Hříbě začněte přivykat na vaši přítomnost, každodenní péči a připravovat na budoucí funkci jezdeckého koně ve chvíli, kdy plně akceptuje vaši přítomnost. Především mu pravidelně zvedejte kopyta. Začněte pravou přední nohou, teprve potom přejděte k zadním nohám, a než kopyto zvednete, vždy se nejprve nohy opatrně dotkněte. Dávejte pozor, aby se hříbě vašeho dotyku nepolekalo. Pokud se lekne, hlaďte jej do té doby, než se uklidní a teprve potom se nohy dotkněte znovu. Kopyto můžete zvednout až ve chvíli, kdy zvíře váš dotek akceptuje. Zároveň se zvedáním vyslovte pokyn "noha" nebo "dej nohu". Napoprvé se musíte spokojit s krátkým zvednutím a opatrným položením nohy zpět na zem. Čas, kdy zvíře stojí na třech, můžete postupně prodlužovat. Zároveň se můžete dotýkat kopyta. Po pravé přední noze zvedněte levou zadní nohu, poté pravou přední a pravou zadní. Hříbě velmi uklidní, zná-li pořadí zvedaných nohou, neboť v podstatě ví, co se bude dít. Po čase zvíře samo zvedne nohu na povel.Pravidelně se dotýkejte i hlavy a uší hříběte. Hříbě, které je na doteky zvyklé, se později nechá snadněji ostrojit a rovněž nasazování uzdy u něj nebude činit větší problémy. Zvykne-li si hříbě již v raném věku na dotyky prstů v hubě a kolem ní, bude později mimo jiné lépe snášet sprej proti parazitům nebo udidlo.

Důvěra a respekt

Důvěra: Nejlepší cestou jak získat důvěru koně jed věnovat mu co nejvíce času. Kůň miluje lidský hlas. Uklidňující slova poslouchá stejně citlivě jako hlazení a poplácávání. Promlouvat s ním můžeme při napájení, krmení, při či štění stáje... Taktéž rád dostává pamlsky, a tak ho můžeme rozmazlovat kousky mrkve, jablka nebo tvrdého chleba. S cukrem to raději nepřeháníme.
Respekt: Je třeba, aby měl kůň z člověka respekt. Musí jej brát jako "vůdčí zvíře".Pokud se mu podaří několikrát úspěšně proti člověku prosadit, může se stát další zacházení s ním nebezpečné. Jak dosáhneme potřebného respektu? Každy majitel či ošetřovatel by měl dohlédnout na to, aby kůň splnil zadané pokyny. Pokud je správně provede, je vhodné jeho chování odměnit.Odměna koně povzbudí k tomu, že se příště chová stejně. Je důležité mít na zřeteli, že kůň nesmí být přetěžován. Při nesplnění úkolu může být potrestán. Trest nesmí být příliš tvrdý, většinou stačí jen koně ostrým hlasem okřiknout. To, co jezdec někdy mylně považuje za neposlušnost, je občas způsobeno tím, že kůň pokynu neporozuměl. Koně dokáží přijmout trest, ale na špatné zacházení, které poznají rychle, reagují strachem a zlostí.

Práce na ohlávce


Když hříbě bezproblémů snáší ohlávku(nasazováno i snímání), je na čase, aby porkočil ve výcviku vodění
Pár rad pro usnadnění:
  • hříbě udrží pozornost jenom krátce, vaše lekce by tak neměli přesahovat 10min. Tyto lekce po 7-10minutách se mohou opakovat 2-3x za den
  • vytrořte si určitý rozvrh a docílíte tím větších porkoků u hříběte, pokud se budou lekce odehrávat v určitou hodinu, hříbě si na to zvykne a bude vědět, že ho čeká výcvik...
  • úvodní lekce provádějte v boxu nebo ohradě-pouze tam, kde to hříbě dobře zná, zůstane tak klidnější a soustředěnější
  • trpělivost!!! U každé lekce můžete strávit několik dní a spěch je špatný rádce
  • každou lekci zakončete "v dobrém", i kdyby to mělo znamenat návrat výcviku zpět o jeden či dva kroky. Spokojenost při rozchodu zvyší důvěru hříběte a další kroky začnou v pozitivním duchu. Jestliže se jeden den rozejdete ve zlém, stejně začněte i další den.
Tah vodítka
1.Aby se hříbě naučilo reagovat na táhnutí vodítka, nejrpve tahejte do stran, ne dopředu. Tah do strany naruší jeho rovnováhu a nutí je, aby udělalo krok směrem k vám a obnovilo tak ztracenou rovnováhu. V tento okamžik povolte. Koník rychle pochopí, že krok směrem k vám pro něj v důsledku znamená odměnu ve formě povolení tlaku ohlávku. Hovoříme tady o mírném, vydrženém tlaku, nikoli o škubání vodítkem!!!Celý postup-mírný tah, několik kroků stranou, ustoupení hříběte, uvolnění tlaku, pochvala-se opakuje tak dlouho, až se hříbě naučí sledovat jakýkoli váš pohyb hlavou, udělat krok k vám při každém vašem kroku zpět, a to s minimálním nebo i žádným tahem vodítka. Celý postup je nutné procvičit na obě strany

2.Po zvládnutí předešlého kroku je možné přejít k dalšímu, kdy jsou člověk a hříbě bok po boku. Postavte se tak, že váš pravý bok je na úrovni levé plece hříběte nebo mírně před ní. Hlavu mu stočte mírně k sobě. Už se naučilo poddat se tklaku ze strany a ustoupit ve směru tahu. Jakmile udělá malý krůček stranou, povolte a udělejte rkok vpřed. Když sleduje pohyb vašeho těla směrem dopředu, pochvalte ho(pochvala je nesmírně důležitá!!!), a tuto taktiku-krok stranou-krok vpřed-opakujte tak dlouho, dokud za vámi hříbě nepůjde po kruhu, aniž byste museli tahat za vodítko. Pokud hříbě v kterémkoli momentě "zamrzne" a nechce jít dopředu, vraťte se k pohybu stranou. Možná jste na ně příliš uspěchali výcvik.

3.Jestliže hříbě ochotně chodí v kruhu na levou ruku, vyvěďte je na rovnou linii, ven z kruhu. Jděte rovně 5-6 metrů a pak zastavete a pochvalte ho. Pokud nechce jít, znovu se vraťte ke kroku 1., abyste je "rozmrazili". Celou tuto práci opakujte tak dlouho, dokud hříbě bude chodit po kruhu a na rovních liniích bez jakéhokoli tahání za vodítko. Potom je čas přejít na větší prostranství.

4.Pokud se po přechodu na nové místo hříbě plaší, leká nebo se snaží utéci, ihned ustupte krok zpět a doprava a pořádně zatáhněte za vodítko, abyste hříběti stočili hlavu k sobě. Dosáhnete tím tří důležitých věcí:
-znovu budete mít kontrolu nad hlavou hříběte, tedy i pod jeho trupem
-automaticky mu vytočíte záď-tedy tu část, která snadno rozdává kopance=D-od sebe
-hříbě se bude muset soustředit na vás a ne na okolí
Jakmile máte hříbě pod kontrolou, dovolte mu stát v klidu a až se uklidní, zopakujte dnešní postup.

Výcvik koně ve skoku

Profitipy I. - Výcvik koně ve skoku

Předpoklady pro zahájení skokového výcviku
• tvůj kůň musí bezprostředně a ochotně reagovat na pobídky a zádrže
• musí chodit v klusu a ve cvalu na rovné linii i na kruzích
• měl by být zvyklý překonávat v klusu nebo ve cvalu kavalety na nejnižší výšce
Co je důležité pro stavbu prvních překážek?
• jestliže kůň skákal ve volnosti, je vhodné použít pro první skákání způsob postavení skoku, na který je zvyklý
• první skok by měl být postavený směrem ke vchodu (ke stáji...)
• zpočátku s koněm skákej přes takový skokový materiál, který už zná
• nejvhodnější je ´křížek´, který koně navádí do středu
• v žádném případě nepoužívej v začátku jednoduché stojany, protože by se kůň instinktivně pokoušel je oběhnout
Co mám vědět při skokovém výcviku mladého koně?
• nezkušený kůň patří do ruky zkušenému a citlivému jezdci
• kůň má být před skákáním uvolněný, ale v žádném případě nesmí jevit známky únavy
• každý nový skok svému koni nejdřív ukaž
• první skok najížděj v klidném klusu, překážka by měla být nízká, aby bylo možné ji lehce a bez chyby překonat, i když kůň lehce zatáhne nebo zbrzdí
• opakuj první skok, dokud ho kůň neabsolvuje klidně a uvolněně, pak teprve přejdi k dalšímu skoku
• najížděj rovně a za skokem se snaž rovnou linii udržet
• snaž se, abys udržel v klusu stejný rytmus a tempo
• pobídka holení má být jen tak silná, jak je zapotřebí k udržení rytmu a tempa v klusu, vyhni se při nájezdu jakémukoliv silnému tlaku
• nesnaž se koni diktovat, kdy má odskočit a strkat ho do odskoku, kůň se má od začátku učit samostatně taxírovat a hledat si místo odskoku
• tvoje pobízení by nemělo být silnější než je nezbytně potřeba, dej svému koni šanci, aby včas zaměřil svou pozornost na překážku a tak se mohl plně soustředit na její překonání
• zvykni si koně po každém skoku co nejrychleji, důsledně, ale opatrně bez hrubého zásahu, dostat pod kontrolu, aby byl na pomůckách
• uvědom si, že nájezd na další skok začíná s doskokem předcházejícího
• pochval koně za každý, i méně zdařilý skok
• dbej na klid a uvolněnost, protože jen klidný a spokojený kůň může ochotně, uvolněně a pozorně skákat
• NEPŘETĚŽUJ HO - jednou ztracená důvěra při skákání se jen zřídka dá napravit
Problém: Kůň zastaví nebo vyhne

Tip:
• zkus skok několikrát absolvovat za zkušeným koněm, podpoř ho hlasem a holení
• opakuj několikrát i druhý den, dokud spolehlivě nereaguje na holeň a na hlas
Problém: Kůň na skok nezatáhne, při nájezdu zpomaluje

Tip:
• připrav koně, aby byl pozornější na pobídky - např. častými přechody z kroku do klusu
• nejdřív najížděj v kroku, až tři-čtyři koňské délky před skokem přejdi do klusu, pobídni zároveň hlasem, opakuj několikrát
Problém: Kůň má tendenci se na skok řítit

Tip:
• nejprve je nutné věnovat dostatek času práci na uvolnění, přitom příležitostně překlusat nízko položené kavalety, z klusu překonat kavaletu nebo nízký skok, aby kůň považoval překonávání malých skoků v klusu za samozřejmost
• většinou skákat od vchodu (od stáje, od koní)
• nájezd z velkého kruhu, nenajížděj z dálky
• obecně je dobré pracovat ze skoku na skok na obloucích
• pokus se při nájezdu zjemnit spojení s koněm co nejvíc, aby jsi snížil jeho napětí
• důležité - často opakuj cvik nechat vytáhnout otěže
• u velmi hektických koní dej asi 2 m před skok několik kavalet na klus (1,3 - 1,4m)
• snaž se sedět klidně a pružně, vyhni se přehnaným pohybům těla a prudkých pohybů paží a ruky
Problém: Po doskoku se kůň chová hekticky

Tip:
• nikdy ho tvrdě nebrzdi ani netrestej, protože nejčastější příčinou prchání po doskoku bývá strach z ruky jezdce
• před skokem nepobízej víc, než je nutné
• po každém skoku důsledně použíj poloviční zádrž, dokud není kůň v požadovaném tempu, u mladých koní pomůže mantinel - hrazení
• při zádrži v lehkém sedu je vhodné co nejvíce se přiblížit k sedlu (aniž bys tam dopadl!) a narovnej se, v případě potřeby jdi až do drezúrního sedu
• po následující zádrži okamžitě povol, případně lehce prodluž otěže
• jestliže kůň znovu vyrazí dopředu, vezmi ho na kruh, přejdi krátce do kroku, než začneš s novým nájezdem
Problém: Kůň je při skákání vždycky nervózní

Tip:
• nervózní kůň by měl skákat co nejčastěji, ale s co nejmírnějšími požadavky
• tvůj kůň se musí naučit, že skákání přes malé překážky a práce na kavaletách i jiném skokovém materiálu je běžná součást jeho života
• zařaď do každodenní práce příležitostné absolvování skoku z klusu
• také drezúrní práci se snaž dělat tam, kde je skokový materiál
• u nervózních koní je udržení stálého tempa a rytmu velice důležité!!
• vyhni se náhlým změnám tempa
• na nervovou soustavu koně má pozitivní vliv pohyb v terénu
Problém: Kůň se před skokem vymaní z pomůcek, jde nekontrolovaně proti ruce, překážku je schopen proskočit

Tip:
• sebekriticky zhodnoť, jestli koně nepřetěžuješ (např. příliš mnoho skoků nebo příliš vysoko)
• zkus při nájezdu udržet co nejjemnější přilnutí, protože častou příčinou tohoto chování je hrubá ruka
• abys docílil jemného přilnutí a přitom si zachoval kontrolu nad koněm, k tomu ti může pomoci širší držení otěží - zmírní se tím tlak udidla v hubě. U mnoha koní se tím odpor proti ruce jezdce odstraní
• najížděj skoky co možná nejpomaleji a před skokem ruku lehce povol
• zpomalení nájezdu musí odpovídat výšce překážky
• praktikuj více krátkých polovičních zádrží s následným povolením, aby se kůň nestačil při nájezdu do udidla ´zakousnout´
• často pomůže najíždět skok při postavení koně k jedné ruce, nebo také během nájezdu koně přestavíme k druhé ruce
• v mnoha případech je dobré praktikovat nájezdy z obratu
• nikdy koně před skokem extrémně nepobízej, nenuť ho násilím, protože se pak snadno vymkne kontrole - nedávej mu příležitost k odmítání ani toto odmítání svým chováním nepodporuj
Problém: Kůň nejde na skok rovně

Tip:
• pokus se pracovat s koněm na jízdárně cviky na srovnání, abys tomuto problému předešel
• korektura je snazší, když kůň dobře reaguje na holeň působící dopředu a do strany
• je vhodné skákat přes křížky, které koně navádějí do středu
• nezkušeným koním pomůže ulička z bariér položených na zemi
• pokud kůň táhne pořád k jedné straně, jedná se o vrozenou a neodstraněnou křivost koně
• s koněm, který je křivý doprava, najížděj skok v postavení k levé ruce s výrazným působením vnitřní-levé holeně, s koněm křivým doleva naopak
ikl

Výcvik koně

= krátce obsednutý mladý kůň (tří- až čtyřletý) v základním výcviku
- dříve byly remonty označovány podle délky výcviku a stáří jako mladší a starší až 5 let věku
- do věku tří let nesmí kůň ani poník pracovat pod sedlem › nejsou v plném vývinu
počátek výcviku
- teplokrevník: ve 3 letech
- plnokrevník: ve stáří 1 - 1.5 roku
- chladnokrevník: ve věku 2 - 2 a ˝ roku
- nejvyšší výkonnosti dosahuje mezi 7 - 12 rokem
Lonžování
http://www.ifauna.cz/clanky/foto/05/16-17-ko1.jpg
lonž
délka: 7,5 m
šířka: 3 - 4 cm
- na jednom konci je smyčka, na druhém přezka se zápinkou
lonžovací bič
délka: 2 m
- na něm připevněn provázek asi 2 m dlouhý
lonžovací kruh
- nejvhodnější: 18 - 20 m, ohraničený do výšky 1.50 m
Obsedání
- kromě trenéra jsou potřeba další 2 pomocníci
- trenér drží koně u hlavy (kvůli klidu a bezpečnosti) a 1 z pomocníků nasedá na koně
- nejdřív stojí pomocník těsně vedle remonty, zvedne ruku a položí ji na sedlo
- 2.pomocník mu pomůže nahoru a přidržuje ho (jezdec nasedá přímo - jen se na sedlo zavěsí)
- pak přehodí nohu přes koně a dosedne do sedla
- jakmile sedí v sedle, měl by být úplně v klidu, nohy nedává do třmenů, pouze se přidržuje
Obraty na místě
obrat kolem předku koně
- vnitřní otěží postavíme hlavu koně k příslušné ruce
- vnější otěž zamezuje ohnutí hlavy s krkem
- vnitřní lýtko tlačí koně na podbřišníku krok za krokem kolem vnitřní přední nohy
- vnější holeň, která spočívá za podbřišníkem součastně s vnější otěží koně, vzpřimuje a ohraničuje každý krok koně a zabrání jeho ukvapenému ustupování bočně
- obě holeně zároveň zabraňují couvání koně, obě otěže zabraňují vykročení koně kupředu
obrat kolem středu koně
- provádíme tak, že předek koně ustupuje o tolik k jedné straně, oč zadek ustupuje k druhé
např. pohyb vpravo se provede: obě otěže vedou koně napravo a zabraňují jeho vykročení kupředu; pravé lýtko tlačí záď vlevo,levé lýtko brání ukvapenému ustupování zádi
obrat kolem zádi koně
- vnitřní otěž postaví koně dovnitř obratu a vede předek
- vnější otěž pomáhá při obratu, ale její hlavní úlohou je fixovat vnitřní zadní nohu
- vnější holeň přiložená za podbřišníkem brání ustoupení zádi
- vnitřní holeň pobízí koně kupředu a zamezuje couvání
- přední nohy překračují na polokruhu a okolo vnitřní zadní nohy se kůň točí
- tato noha nešroubuje na místě, nýbrž přešlapuje při dodržování správného nohosledu
- po skončení obratu přestavíme koně zase na vnitřní ruku
Překroky
účel: zdokonalení ohebnosti v žuchvách, krku, žebrech a kloubech zadních nohou
charakteristika překroku: 2 stopy, překračování nohou, při postavení a překračování dodržení původního směru (při překrocích dovnitř plec a dovnitř záď),při postavení a překročování koně pohyb o 45°při polovičním a o 90°při celém překroku od původního směru
dovnitř plec
- vnitřní otěž postaví koně do překroku natolik, aby jezdec viděl vnitřní oční oblouk a stopa vnitřní zadní nohy následovala stopu vnější přední nohy, přitom vnitřní přední noha překračuje vnější nohu
- vnitřní otěž vede koně a udržuje v postavení, zatímco vnější omezuje ohnutí hlavy a krku
- vnitřní holeň přiložená na podbřišníku pobízí koně kupředu (okolo této holeně je kůň v žebrech ohnutý)
- vnější holeň přiložená za podbřišníkem zamezuje vypadávání zádi
- obě zadní nohy jdou v přímém směru po stopě
- jezdec přenáší váhu těla na vnitřní sedací kost
- kůň jde na dvou stopách, vnitřní přední noha překračuje vnější
dovnitř záď - hlava koně postavena k vnitřní ruce
- vnitřní otěž udržuje koně v postavení, vnější omezuje ohnutí krku a řídí rychlost překroku
- vnitřní holeň přiložená na podbřišníku způsobuje ohnutí koně v žebrech a pobízí kupředu
- vnější holeň přiložená za podbřišníkem působí aktivně, udržuje záď uvnitř, aby stopa vnější zadní nohy následovala stopy vnitřní přední
- váha jezdce je přenesena na vnitřní sedací kost
- vnější zadní noha koně překračuje zadní vnitřní
poloviční překrok ze středu
- po obratu ze středu v následujících třech krocích postaví jezdec koně k vnitřní ruce do překroku podobně jako při překroku dovnitř plec
- vnitřní otěž vede koně do překroku, vnější omezuje postavení hlavy, krku a celého předku
- vnitřní holeň přiložená na podbřišníku pobízí a ohýbá koně v žebrech
- vnější holeň působí aktivně za podbřišníkem, způsobuje překračování a zabraňuje vypadnutí zádi
- kůň překračuje vnějšíma nohama vnitřní nohy a pohybuje se o 45° od původního směru
- předek musí překračovat před zadkem, ne obráceně
- váha jezdce je přenesena ve směru překroku na vnitřní sedací kost
celý překrok
- kůň postaven k vnitřní ruce podobně jako při polovičním překroku: pokračuje tak, že se pohybuje o 90° od původního směru, ve kterém je postaven
- pomůcky otěží i holení jsou stejné jako při polovičním překroku
- vnitřní otěž vede koně do překroku stranou, vnější při omezení postavení zabraňuje pohybu kupředu
- vnitřní holeň přiložená na podbřišníku, vnější aktivně za podbřišníkem způsobují překračování vnějších nohou nohy vnitřní
- váha jezdce spočívá na vnitřní sedací kosti ve směru pohybu
Práce na kavaletech
vzdálenosti kavalet
v kroku: 0.8 - 0.9 m
v klusu: 1.2 - 1.5 m
ve cvalu: 3.0 - 3.5 m nebo 7.0 - 7.5 m
výcvik jezdce na kavaletech - viz. Jezdec
Skákání
zákl. vzdál. v kombinacích na
1 cvalový skok : 7.5 m
2 cvalové skoky: 10.5 m
skok ve volnosti
- Caprilli: učil koně klusat přes řadu 4 asi 0.20 m vysokých kavaletů položených za sebou ve vzdálenosti 1.30 - 1.40 m
- vzdál. mezi překážkami mají být dělitelné délkou cvalového skoku tj. 3.5 - 4.5 m

Výcvik jezdce

Věk jezdce
- výcvik jezdce může začít ve věku 11 - 12 let
děti mladší 11 let
- mohou zvládnout techniku jízdy na koni, ale nejsou dostatečně fyzicky vyspělé
- první zkušenosti při jízdě na ponících nebo při voltižním výcviku
osoby starší 35 let
- mohou se naučit jezdit na koni, ale hranice jejich pokroku je již poněkud omezena
Základní výcvik
lonž
- získání rovnováhy, důvěry v koně, přizpůsobení jezdce pohybům koně
- k dispozici nákrční řemen
základní výcvik
- osvojení se jezdeckých pomůcek, pobídek
- seznámení se zákl. jezdeckými povely a úkony
- vytvoření souladu mezi koněm a jezdcem
- dosažení uvolněnosti
- získání základů správného sedu a vedení koně
- zvládnutí zákl. chodů koně, jednotlivých ruchů a zákl. cviků na jízdárně
Pomůcky jezdce
- přirozené - pomůcky holeněmi, rukama (otěže), sedem a hlasem
- umělé - bičík a ostruhy
pomůcky holeněmi
- stisk holeně › pobídka k většímu posunu stejnostranné zadní nohy vpřed
- tlak holení začíná koleny a je zesilován prošlápnutím pat až k použití ostruh
- stejný tlak obou holení › rovný pohyb koně
pomůcky otěžemi
- otěže přijímají, vedou a kontrolují pohyb (energii, impuls)
- klidná a na rovnováze jezdce nezávislá ruka
- kontakt ruky jezdce s hubou koně
zásada: jezdec pracuje s otěží vždy ve spolupráci s pobízejícími pomůckami holení a sedu
vydržující otěž
- při působení sedem a holení kůň zesílí přilnutí (napětí v otěžích)
- jezdec tomuto tlaku ve své ruce odolává tak, aby koni nebránil v daném pohybu, jezdec hledá tento kontakt co nejjemnější
zadržující otěž
- při spolupůsobení pobídky sedem a holení ruka působí tam a zpět
- jakmile jezdec působí jen rukama, je to pouze tahání za otěže, které nemá žádný účinek, maximálně se projeví, že kůň má větší sílu
povolující otěž - musí být zachován kontakt ruky jezdce s hubou koně
pomůcky sedem
- působení vahou jezdce
- přenesení váhy na jednu stranu: větší zatížení jedné sedací kosti a silnější našlápnutí do třmenu
- využití v obratech
chyba: naklánění těla jezdce na stranu: výsledek - opačný efekt (jezdec nesedí v ose)
hlasové pomůcky
- k pohybu kupředu: mlasknutí
- při přechodech do nižšího ruchu a do zastavení: tichý sykot
- u přiježděných koní hlas. pomůcky nepoužíváme
- na ostrý tón okřiknutí kůň velmi brzy reaguje
- podle stupně hlasitosti pro něj může být až trestem
- jsou zakázány v drezurních soutěžích
bičík
- držíme ho za horní část zpravidla v ruce, na kterou jezdíme
= nejzákladnější pomůcka při počátečním výcviku koně
ostruhy
- k potrestání koně je použijeme energickým bodnutím za podbřišník
- používáme ostruhy s krátkými krčky (bez koleček)
Zásady první pomoci pro jezdce - všeobecně
- pád z koně › musíme zjistit, zda se jedná o lehký pád a jezdec může pokračovat ve výcvikové hodině, či jedná se o těžký pád a je potřeba zavolat lékaře
lehký pád - např. odřeniny: desinfikovat rány
závažný pád
- při vyražení dechu: silný poklep na záda
- při zapadnutí jazyku: pomoci jeho vrácení do původní polohy
- při zranění končetin: fixovat končetinu
- při poranění páteře: nehýbat se zraněným a rychle přivolat lékařskou pomoc
Práce na kavaletech
- koná se v lehkém (polovičním, stehnovém) sedě jezdce
- těžiště jezdce se posunuje blíže ke kohoutku koně
- tělo je mírně předkloněné, bedra jsou posunutá dopředu, stehna více přitlačená
- ruce uvolněné a důrazně sledují pohyb krku koně
- silné stlačení kolen
Sed jezdce
- musí být klidný, pevný, pružný a musí se přizpůsobovat pohybu koně, aby ho nerušil v hubě a ve hřbetě
- sed přispívá k ovládání koně
Správný sed
rameno - kyčel - pata - v jedné přímce
sedací kosti: spočívají stejnoměrně na sedle
kostrčná kost: na středu sedla
kyčle: jdou kolmo k sedlu
stehna: přiléhají celou vnitřní plochou na sedlo, což je podmíněno dobrým rozevřením stehen v rozkroku
kolena: přiložena k sedlu a nesmějí od sedla odstávat, neboť pak by se jezdec držel lýtky
holeně: visí volně od kolen dolů v lehkém dotyku s koněm a jsou připraveny v čas potřeby na koně zapůsobit
chodidla: opírají se svou nejširší částí o můstek třmenů, paty jsou prošlápnuty a směřují od koně, špičky jsou nad kotníky a směřují ke koni
kříž: rovný, volný a pružný, ne ztrnulý, páteř rovná, prsa vyklenutá, hlava vzpřímená
lokty: jsou v lehkém dotyku s boky, nesmějí však odstávat od těla a také nejsou k němu křečovitě přitisknuty
ruce: nad přední rozsochou, v zápěstí měkké a ohebné
Druhy sedu
drezurní sed ( základní sed )
- hřbet koně nejvíce zatížen
- základem je svislá kolmice, která vede od ucha přes rameno a kyčel až ke kotníku (rameno - kyčel - pata)
lehký sed
- při skákání, jízdě v terénu,...
jiná označení: remontní, odlehčený, terénní, skokový
- jezdí se v sedle skokovém nebo pro všestrannost
- třmeny kratší než u drezurního sedu
dostihový sed
- použití ve cvalu
- zajišťuje úplné odlehčení
- zprvu praktikovaný černošskými jezdčíky v Americe, zvláště Owenem, a v Evropě zavedený proslaveným jockeyem Tod Sloanem v r. 1897 v Anglii
- třmeny kratší
Skokový sed
- tělo je předkloněné v bedrech dopředu
- záda jsou rovná
- hlava je držena vzhůru a hledí vpřed
- váha leží v patách
- ruce posunuty kupředu a dolů po krku
- kolena zůstávají přiložena na sedle
- zkrácené třmeny dovolí kotníkům a kolenům zachytit pohyb při skoku
Práce v terénu
- zkušený jezdec jede první
- obtížnost vyjížďky se řídí podle úrovně nejslabšího jezdce ve skupině
- jezdci jezdí za sebou (rozestupy 3 - 4 m)
- pro koně volíme vhodný terén (měkčí)
- neklušeme a necváláme po tvrdém terénu (např. na asfaltových cestách)
- jezdíme v lehkém klusu a nohy při vysedání střídáme po 200 - 300 m
- ve cvalu jezdíme v lehkém sedu (stehnovém)
- vhodné oblečení - jezdecké, nevýrazných barev, košile, svetry s dlouhými rukávy, jezdecká čepice a boty
- koni usnadňujeme překonávání přírodních nerovností - při stoupání se předkláníme do stehnového sedu,
- při sestupování se zakloníme
- v lese jezdíme po vyznačených cestách a stezkách
- na silnici dodržujeme pravidla silničního provozu
- jezdíme vpravo, ve tmě a za snížené viditelnosti řádně označeni odrazkou a světlem (baterkou)
- prvních a posledních 10 - 15 min vyjížďky krokujeme
- během jedné hodiny ujde kůň v kroku asi 6 km, když při tom klušeme 10 min, bude to 7 km.

Výcvik koně

Je ověřeno, že nejlepších výsledků při výcviku koně se dosáhne pozvolnou, ale za to včasnou přípravou. Laskavý přístup, láskyplné zacházení, péče... to vše se kladně projeví na každém dospělém jedinci a nejen v chovu koní. Se správným přístupem k hříběti bude z vašeho několikatunového hřebce milý společník, který vám svou lásku bude oplácet nezapomenutelnými zážitky.
Jakmile si hříbě přivykne na matku, je dobré, aby si přivyklo i na svého ošetřovatele a to jak při každodenním krmení a úklidu, ale také na jeho přítomnost, hlas, pohyby a jednání. Abyste získali jeho důvěru je třeba s ním zacházet klidně a laskavě, hovořit k němu tiše, hladit ho, čistit mu srst měkkým kartáčem a v žádném případě nešetřit chválením nebo odměnou. Je také dobré hříbě od útlého věku přivykat na ohlávku. Nejlepším a nejméně násilným způsobem jak mladému koni nasadit ohlávku, je za pomoci jeho oblíbené pochoutky, kterou když za ohlávkou uvidí, tak se zpravidla za ni natáhne a v tom okamžiku má ohlávku na hlavě a vlastně si ji nasadil sám. Když si na ni postupem času přivykne je dobré ho s ní provádět, aby se naučil nechat se za ni vodit bez odporu a vzpírání. Od dvou let můžeme koně pozvolna seznamovat s lonžováním. Na lonži se mladý kůň seznamuje se spoustou pomůcek, které jsou zapotřebí k ježdění a výcviku. Pozvolna si přivyká na podbřišník, sedlo či udidlo. Od tří let můžeme koně pomalu připravovat na váhu neseného jezdce, ale s touto přípravou můžeme začít už dříve a to bez jakýchkoliv pomůcek. Stačí když v přestávkách se mu budeme opírat o hřbet čímž ho navykneme na pocit tlaku v místě, kde v budoucnu ponese jezdce. Jak jsme se již jednou zmínili, všechen přístup musí být velmi přátelský, ale důrazný jelikož mladý kůň považuje člověka za jednoho člena stáda a zkouší co všechno si může dovolit.Dalším dobrým krokem jak připravit mladé hříbě na budoucí ježdění pod sedlem je tzv. vedení na ruce. S prováděním mladého koně začínáme již od útlého věku a to zpočátku vodíme hříbě v ohlávce za klisnou třeba jen ve výběhu a později i ve volné přírodě. Poté, co hříbě zvládne vedení za klisnou, začínáme s voděním hříběte po boku klisny, poté před klisnou a nakonec ve velké vzdálenosti před ní. Hříbě vedeme stejně jako dospělého koně a to na jeho levé straně u předních končetin. Mladý kůň je stejně zvědavý jako každý novorozenec, ať už jde o koně nebo člověka. Na procházkách se hříbě začne zvědavě seznamovat se vším co ho bude obklopovat a čím víc bude prozkoumávat prostředí, ve kterém se bude pohybovat a závislost na matce se bude postupem času pomalu vytrácet. Procházky se však stanou i fyzickou přípravou. Jelikož se hříbě začne pohybovat po nerovném terénu v přírodě, naučí se koordinovat svalové ústrojí a tím i udržení rovnováhy.

Začátek výcviku

Výcvik začneme provádět na klidném a ohrazeném místě a to lonžováním. Lonžováním je rozuměno výcvik a vedení koně v kruhu pomocí dlouhé opratě (lonže), která je dlouhá 7,5 metru a zapíná se do obnosku koně nebo do kroužku udidla. Druhý konec lonže drží cvičitel stojící ve středu kruhu. Lonž musí být neustále lehce napnutá. Dále je k tomu zapotřebí ze začátku druhá osoba, která vodí koně po obvodu kruhu a učí ho reagovat na dané hlasové povely. Nezbytnou součástí je také lonžovací bič. Ten bývá dlouhý zhruba 2m, avšak neslouží k bití koně, ale k udávání povelů. Nesmírnou výhodou lonžování je to, že kůň si velmi dobře zvyká a učí se reagovat na používané pomůcky a hlasové povely cvičitele. Učí se postupně všechny chody (krok, klus, cval). Teprve, když jsme si jisti, že kůň má pohyb na lonži velmi jistý, zvykáme ho na udidlo. Na lonži dojde také k prvnímu seznámení se sedlem. Na nasazení sedla je potřeba koně připravit po jednotlivých fázích.
Prvním krokem v přípravě na sedlo je dobré upnout koni kolem hrudi široký obřišník, čímž si přivykne na svíravý pocit utaženého postroje. Druhým krokem je přidání náznaku sedla, které ze začátku nahradí obyčejná sedlová podložka. Jako v každé, tak i v této fázi výcviku nesmíme opomenout na pochvaly a pamlsky. Není od věci mladého a zvědavého koně s jezdeckými pomůckami seznámit. Je dobré mu umožnit očichat a prohlédnou si sedlo a teprve poté mu ho opatrně nasadit na hřbet a pozvolna utahovat. Poté co si na sedlo zvykne ve všech chodech, opatříme ho druhou nezbytnou součástí a to uzdečkou s udidlem. Aby kůň přijmul udidlo bez násilí, je dobré namočit udidlo např. do ovesné kaše.
Poté, co si mladý kůň přivykne na všechny tyto nezbytné součásti potřebné k ježdění následuje tzv. obsedání, což je první nasednutí člověka na hřbet koně. Abyste se vyhnuli nepříjemnostem (pádu a následnému zranění), jelikož je to pro koně něco neznámého a nepřirozeného a kůň se začne vzpínat, vyhazovat a skákat, je dobré těmto reakcím předcházet a to připravením na budoucí zátěž, např. připevněním menšího nákladu, což může být např. balík sena. Až bude zvládat nést tuto zátěž bez jakéhokoliv vzpínání, můžete provést druhý krok. Přímý kontakt jezdce a koně a to tak, že se na něj nejprve položíte břichem. Existuje však i teorie, která tvrdí, že nejlepší jak přivyknout koně na jezdce je, když si nasednete na neosedlaného koně. Pro koně je příjemnější, když ucítí na zádech teplé a měkké lidské tělo než tvrdé sedlo. Avšak za jakýchkoliv okolností se jezdec, který se vyhoupl na hřbet koně nesmí nechat shodit. Kůň by tím zjistil, že se této nepřirozené zátěže dá zbavit a začne to zneužívat.
Poté, co mladý kůň začne dobře snášet jezdce, je vhodné vyjet do volného terénu. Nejlepší je to v doprovodu staršího a zkušenějšího koně tzv. učitele. Mladý kůň se na takovéto vyjížďce učí pohybovat po nerovném terénu, vyvažovat zátěž na hřbetě, přizpůsobovat pohyb a chod podle jezdcových pobídek holeněmi, otěžemi a hlasem. Ze začátku výcviku musí být hlasové povely velmi výrazné a dobře rozlišitelné, nesmějí splývat. Je nutné, aby koně tento výcvik bavil a měl z něj radost. Je také dobré, zhruba po tříměsíčním výcviku, na nějaký ten čas vypustit a nechat koni volný pohyb ve výběhu. Poté se kůň do výcviku vrátí s velkou chutí.

Odměna - nezbytná součást výcviku

Chcete-li dosáhnout dobrých výsledků při výcviku, tak bez odměny to v žádném případě nepůjde. Bude-li kůň něco dělat a vy mu poté za to dáte nějakou tu laskominu, tak velmi brzy pochopí, že dělá něco co je správně a učení se tím velice urychlí.
Jednou z mnoha odměn může být pro koně např. i podrbání v hřívě. Koně si ve stádu projevují jakési blízké přátelství tím, že si jemně ohryzávají krk, což je pro ně velmi příjemné. Pro jiné bude zase odměnou pokud je podrbete zepředu na hlavě. Avšak žádného koně nepotěšíte tím, když ho silně plácnete po zadku či plecích. Opakem je jemné poplácání nejlépe spojené s klidným a přátelským promlouváním na koně. Poté poměrně rychle pochopí, že se jedná o odměnu.
Další formou odměny mohou být sladkosti či suchý chléb. Kůň pomocí pamlsku opět velmi rychle pochopí, že jeho chování či reakce jsou dobré, a že jste s jeho chováním spokojeni. Avšak na druhou stranu nic se nemá přehánět a nesmíme dopustit, aby tato forma odměny zašla příliš daleko a kůň začal žebrat. Poté je nutno odměnu v podobě sladkostí rázně omezit.
Jistou formou odměny je i např. odpočinek. Po těžké práci, např. v lese nebo po vysilujícím tréninku je odpočinek pro koně tou největší odměnou. Nesmíme však opomenout ani odměnu slovní. Je dobré ke každé odměně připojit např. slovo hodný. Kůň si to bude později spojovat s tím, že je to něco dobrého, a že dělá něco správně.
napsal/a: kajka654321 19:00 Link


Komentáře

« Domů | Přidej komentář