« Domů | VIP,RYBÁŘ TOM » | bulimie » | foto » | kelly clarson-foto » | FtiPnĚ=D » | taylor swift » | lady gaga » | Scarlet rose » | Paris Hilton » | fOTKY MILEY »

Týrané děti (Trestné činy)

Obecně se udává, že syndromem týraného, zneužívaného a zanedbávaného dítěte trpí v současné době jedno až dvě procenta dětí. Je to smutné, protože kdo jiný než dítě by měl být pro nás pro všechny tím nejcennějším, co máme, neboť je nositelem našich genů a pokračovatelem našich životů. Ne všechny děti však mají to štěstí, že vyrůstají v láskyplném a podnětném prostředí.

Kdo nejčastěji dítěti ubližuje? Nejtragičtější na tom všem je, že že to bývají jeho rodiče a další členové rodiny, pokud se k dítěti chovají bezohledně, jsou necitliví k jeho potřebám nebo pokud se k němu chovají tak, že zneužijí či zneužívají svou fyzickou sílu či psychickou nadřazenost právě vůči jeho bezbrannosti.

Týrání může být nejenom fyzické, ale i psychické.

K fyzickému týrání se řadí celá škála projevů, které dítěti ubližují po fyzické stránce. Je alarmující, jak je výčet těchto projevů dlouhý, neboť sem nepatří jen bití a fackování, ale i mnohem surovější způsoby chování. Dítě může strádat po fyzické stránce i tím, že rodiče ho sice nebijí, ale ubližují mu, pokud zanedbávají jeho tělesný rozvoj třeba tím, že mu nedopřejí dostatek kvalitní potravy, dobrou zdravotní péči, teplý a bezpečný domov.

Také psychické týrání se nezužuje jen na nadávky, jeho projevy jsou mnohem rozmanitější. Podle Zdravotní komise Rady Evropy z roku 1992 spadá pod psychické týrání takové chování, které má vážný negativní vliv na citový vývoj dítěte a vývoj jeho chování. Může mít formu slovních útoků na sebevědomí dítěte, opakovaného ponižování či jeho odmítání a zavrhování.

Nadávky, láteření, ponižování, podrývání křehké sebedůvěry dítěte, které je bezbranné a odkázané na přijetí rodiči, to vše se podepisuje na jeho dalším citovém a psychickém vývoji. Nemusí jít pouze o vulgární nadávky či snižování kvalit dítěte jeho urážením, ale i přezírání či odmítání a jeho zavržení se na psychice negativně podepíše. Ovšem pozor, patří sem nejenom ponižování dítěte tím, že mu rodiče dávají najevo, že za nic nestojí. I kladení nerealistických cílů, nadměrná očekávání a příliš velká náročnost může dítěti v konečném důsledku ublížit.



Pokud nebereme ohled na předpoklady dítěte a jeho osobnost a snažíme se, aby vyniklo a "mělo se jednou líp než my", pracujeme možná na tom, že se bude mít hůře, než by se mohlo ve skutečnosti mít. I druhý extrém, tedy nevěnujeme-li dítěti dostatek pozornosti a času, protože jsme příliš zaneprázdněni a zaměstnáni čímkoli jiným, může dítěti způsobit psychickou a citovou újmu.

Snad k nejsmutnější formě týrání patří sexuální zneužívání. Vezmeme-li si na pomoc opět definici Zdravotní komise Rady Evropy z roku 1992, pak se sexuálním zneužíváním myslí nepatřičné vystavení dítěte pohlavnímu kontaktu, činnosti či chování. Zahrnuje jakékoliv pohlavní dotýkání, styk či vykořisťování kýmkoliv, komu bylo dítě svěřeno do péče, anebo kýmkoliv, kdo dítě zneužívá. Nemusí jít vždy o zneužívání, založené na dotycích, ale i naslouchání obscénním hovorům, které vedou dospělí, svlékání před nimi nebo naopak přihlížení jejich exhibicionistickému či sexuálnímu chování může být sexuálním zneužíváním.

Kdo může týraným dětem pomoci? Rodina, škola, pracovníci zdravotnictví, policie, úředníci a potažmo společnost jako taková. Přesto je tu jedno či dvě procenta dětí, které nejspíš unikají pozornosti nás všech a zažívají chování, které se na nich negativně podepisuje, a co je horší, ve svém vývoji mohou být jednou ohroženy i děti těchto dětí…

Každým rokem se zvyšuje počet týraných a sexuálně zneužívaných dětí, loni se jejich počet podle údajů ministerstva práce a sociálních věcí blížil ke dvěma tisícům. Celkem bylo loni tělesně či psychicky týráno 1319 dětí, takřka o 300 více než předešlý rok, dalších 664 dětí někdo sexuálně zneužil. Údaje vycházejí z hlášení sociálních pracovníků a pracovnic.

30.3. 2006 11:07

Podle ředitelky Nadace Naše dítě Zuzaně Baudyšové jde ale jen o vrcholek ledovce, reálný počet případů bude pravděpodobně mnohem vyšší. Týraných dětí opravdu každým rokem přibývá. Zároveň ale veřejnost i odpovědné instituce začínají být k tomuto tématu vnímavější a více se o tyto případy zajímají.

Největší nárůst za posledních deset let podle ní zaznamenala oblast psychického týrání, počet takto mučených dětí vzrostl asi dvanáctkrát. Částečně to asi způsobil fakt, že se mu odborníci více věnují až v posledních letech. "Psychické týrání může být forma omezování dítěte, psychického nátlaku na dítě, je připodobňováno k šikaně," vysvětlila Kristýna Kotalová z ministerstva práce a sociálních věcí.

Tělesnému týrání byly loni podle ní děti vystavovány asi čtyřikrát více než před deseti lety, počet sexuálně zneužitých se za stejnou dobu zdvojnásobil. Většina dětí je nejčastěji týrána doma, buď vlastními rodiči či jejich novými partnery.

Ze statistik vyplývá, že sexuálně zneužívají děti spíše osoby mimo rodinný okruh. Na druhé straně se děti často bojí přiznat, že pachatelem je někdo z rodiny, a raději to svedou na neznámého člověka, upozornila odbornice.



Přibývá i komerčního zneužívání dětí na internetu
V posledních letech podle odborníků také přibývá případů komerčního zneužívání dětí na internetu. Například podle výzkumu ve Skandinávii si více než desetina dětí někdy domluvila přes internet schůzku s někým, koho před tím neznala. Věděla o tom jen čtyři procenta rodičů. V České republice zatím podobný výzkum nebyl proveden, ale podle psychologů nic nenasvědčuje tomu, že by se české děti chovaly rozumněji.

Před nebezpečím, které na děti čeká na internetu, bude varovat nová kampaň sdružení Linky bezpečí. Její pracovníci připraví příručku bezpečného používání internetu a budou školit učitele.