Epizody - 1. série | FRIENDS

Zrušená svatba 1/24
Na začátku epizody sedí Monica, Phoebe, Joey a Chandler v kavárně Central Perk. Monica vypráví o klukovi, se kterým má dneska večer rande, ale říká, že ve skutečnosti o žádné rande nejde. Chandler se svěřuje, o čem se mu minulou noc zdálo. Poté do kavárny přijde Ross, který se rozvádí se svou ženou Carol. Ta totiž během manželství přišla na to, že je vlastně lesbička. Rosse to hrozně sebralo. V jednu chvíli přiběhne do Central Perku dívka ve svatebních šatech. Monica v ní pozná svou nejlepší kamarádku z dětství a střední školy - Rachel. Ta utekla ze své svatby. Těsně před obřadem jí došlo, že snoubence Barryho nemiluje. Rachel se rozhodne, že zůstane bydlet s Monicou. Snaží se přes telefon vysvětlit Barrymu, proč ze svatby utekla. Chandler s Joeym pomáhají Rossovi montovat nový nábytek, protože si Carol všechno odnesla s sebou. Phoebe s Monicou uklidňují Rachel. Ta je překvapená, když zjistí, že všichni z party pracují. Ona totiž nikdy nepracovala a peníze jí dával její otec. Rachel se rozhodne, že si nějakou práci najde, ale nikde ji nechtějí. Nakonec ji zaměstnají v Central Perku jako číšnici. Monica jde na rande s vrchním Paulem. Ten jí namluví, že s žádnou ženou nic neměl už dva roky, jen aby ji dostal do postele. Monica se další den v práci dozví, že to samé provedl její kolegyni, a přestane se s ním scházet.     

Složité vztahy 2/24
Rosse navštíví jeho ex-manželka Carol, přijde za ním do muzea prehistorických dějin, kde Ross pracuje. Řekne mu, že je těhotná, což Rosse dost překvapí. Nicméně, Ross si přeje být přítomen u všeho. Jde tedy s Carol a její přítelkyní Susan na ultrazvuk, kde se spolu hádají, jaké jméno a příjmení dítě bude mít. Rodiče Monicy a Rosse přijdou k Monice na večeři. Jejich matka pořád vytáčí Monicu a vychvaluje Rosse, proto Monica chce po Rossovi, aby jim konečně řekl, že se rozvedl s Carol a že čekají dítě. Když jim to Ross poví, jsou dost překvapení. Rachel jde za Barrym, aby mu vrátila snubní prsten. Nemůže ho ovšem najít. Vzpomene si, že naposledy ho měla, když pomáhala Monice dělat lasaně. Monica šílí, protože je připravila pro večeři s rodiči, nakonec se parta pustí do hledání prstýnku v lasaních a Monica musí udělat špagety. Když Rachel jde vrátit Barrymu prsten, dozví se, že on chodí s její družičkou Mindy.

Konečně ten pravý 3/24
Phoebe přijde bankovní výpis a zjistí, že na jejím účtu je pět set dolarů navíc. Spravedlivá Phoebe to v bance ohlásí, oni ji však pošlou dalších pět set dolarů a telefon v podobě fotbalového míče a to Phoebe naštve. Rozhodne se, že peníze dá bezdomovkyni Lisy, ta jí jako poděkování koupí limonádu. Když Phoebe otevře plechovku, najde v ní palec. Oznámí to v sodovkárně. Oni jí jako odměnu pošlou sedm tisíc dolarů, což Phoebe opět vytočí :) Chandler opět začne kouřit, a tak ho ostatní snaží přesvědčit, aby přestal. On však na ně vytáhne jejich chyby. Parta se mezi sebou pohádá a Chandler si dál spokojeně kouří. Nakonec mu Phoebe nabídne těch sedm tisíc, aby přestal. Monica se seznámí s klukem jménem Alan, všichni z party ho zbožňují, ale Monica k němu bohužel nic necítí, a tak se s ním rozejde.

Náplast na smutek 4/24
Je výročí Rossova prvního milování s jeho bejvalkou Carol :) Kluci ho vezmou na hokej, aby ho rozveselili, on však pořád nachází nějaké souvislosti s tamtou nocí, což klukům leze na nervy. Na hokejovém zápase Rosse trefí puk, a tak skončí na pohotovosti, kde pracuje protivná zdravotní sestra. Za Rachel přijde do kavárny několik kamarádek. Všechny vyprávějí, jak jsou buď těhotný, povýšili je nebo se budou vdávat. Jsou překvapené, že Rachel dělá číšnici. Monica a Phoebe pořádají malou "dámskou jízdu". Rachel přijde domů smutná, protože všem jejím přítelkyním se daří dobře, jen ona pracuje jako číšnice. Holky ji utěšují. Pak začnou sledovat George Stephanopoulose, který vydlí v hotelu naproti. Nakonec si to docela užijí, když se svěřují s naschvály, které sobě navzájem provedly. Rachel si pak uvědomí, že je vlastně šťastná a má se dobře. Nakonci všichni hrají Twister.

Praní prádla 5/24  
Chandler se chce rozejít s Janice. Je to jeho přítelkyně, se kterou se vždycky sejde a za chvíli hned rozejde, protože Janice je hrozně otravná. Chandler však neví, jak to udělat. Phoebe mu nabídne, že se můžou rozejít s jejich partnery společně, protože ona se rozhodla dát kopačky svýmu klukovi jménem Tom. Phoebe to jde jak po másle, řekne to Tomovi, obejmou se a je konec. Chandler si však nejdřív dá asi patnáct šálků pressa a pořád se s Janice nedokáže rozejít. Nakonec to za něj udělá Phoebe :) Ross a Rachel jdou spolu prát. V prádelně je však otravuje děsně protivná ženská. Rachel předtím ještě nikdy sama neprala. Omylem hodí do pračky s bílým prádlem jednu červenou věc a všechno je pak narůžovo. Tomu se horzně šklebí ta otravná ženska. Rachel se jí však pomstí, když jí ta paní chce vzít vozík. Rachel jí ho nehodlá nechat, tak si do něj sedne a baba to vzdá. Rachel je z toho celá šťastná a políbí Rosse, kterého to dost vezme a praští se hlavou o dveře sušičky. Joey a Monica jdou na dvojté rande s Joeyho bejvalkou Angelou a jejím přítelem Bobem. Joey však řekl Monice, že jsou ti dva sourozenci. Když ale pravda vyjde najevo, Joey s Monicou se domluví, že ten párek rozhodí a každý se vezme kus

Životní šance 6/24  
Parta jde na Joeyhu hru do divadla. Hra je ovšem děsná. Chandler se tam seznámí s dívkou jménem Aurora. Ta je však vdaná a má dokonce i milence. Chandler s ní chvílí chodí, ale nakonec se s ní rozejde, protože Aurora si najde ještě jednoho milence. Rachel doma uklidí, ale Monica není moc nadšená, protože všechno není přesně na svém místě. Joey dostane roli v novém filmu, kde hraje Al Pacino. Joey má hrat jeho zadek, když Al Pacino vejde do sprchy. Nakonec ale o roli přijde, protože prý moc "přehrával".

Bez proudu 7/24
Část New Yorku postihne výpadek proudu. Chandler je zrovna ve vestibulu banky, kde zůstane uvězněn s modelkou Jill Goodacre. Je trochu nervózní, ale nakonec se s ní skamarádí. Zbytek party je doma. Ross se rozhodne, že se svěří Rachel s jeho city k ní. Když jí to na balkóně chce říct, skočí na něj kočka. Ta pak uteče, a tak ji parta hledá po budově. Monica s Phoebe hledají kočku u pana Hecklese. Rachel kočku najde a taky se seznámí s jejím majitelem, kterým je Ital jménem Paolo. Rachel ho přivede domů, z čeho Ross není vůbec nadšený. Ještě hůř se mu udělá, když se opět spustí elektřina a on uvidí, jak se Rachel s Paulem líbá.

Loučení s babičkou 8/24
Babička Rosse a Monicy zemře. Když si všichni myslí, že je mrtvá, Monica a Ross se s ní jdou rozloučit k jejímu lůžku, ona však "ožije" ale zase umře. Chandlera vyvede z míry, když zjistí, že si někteří lidé o něm myslejí či mysleli, že je gay. Parta jde na pohřeb babičky. Rachel jde v nových botech, které jí poslal Paolo z Říma, šlápne však do bláta. Ross spadne do nějakého otevřeného hrobu a poraní se. Pak to přežene s prášky, říká Rachel, že ji miluje, ona to ale nebere vážně. Joey tajně poslouchá fotbalový zapás na své mini-televizi. Monicu vytáčí její matka Judy. Pořád totiž Monicu kritizuje. Nakonec ji ale nějaké to pěkné slůvko přeci jen řekne.

Oběť reklamy 9/24  
Parta si povídá o svých plánech na den Díkuvzdání. Ross a Monica budou slavit spolu u Monicy, protože jejich rodiče jedou pryč. Phoebe se přidá k nim. Rachel chce jet lyžovat, ale nemá peníze na letenku, nakonec parta dá peníze dohromady a Rachel je moc šťastná. Joey bude večeřet s rodinou a Chandler sám, protože Díkuvzdání bojkotuje a tradiční jídla nejí. Jeho rodiče mu totiž na den Díkuvzdání oznámili, že se rozvádějí. Nakonec se však plány všech změní. Joey pózuje na plakát, neví však, že ten plakát s jeho fotkou varuje před pohlavně přenosnými chorobami. Jeho rodina pak s ním nechce večeřet a Joey zůstane u Monicy. Monica dělá brambory na tři způsoby, protože každý - Phoebe, Ross a Joey - je má rád jinak. Ross jde za Carol a zjistí, že Susan mluví k miminku. Ross se rozhodne, že to taky bude dělat a hrozně se mu to pak zalíbí. Když se Rachel chystá odjet na letiště, utrhne se při průvodu velký nafukovací pes a všichni jdou na střechu, aby ho viděli. Jenže si zabouchnou dveře. Než Chandler a Joey najdou nahrádní klíč, krocan a brambory se spálí a Rachel zmešká letadlo. Všichni jsou naštvaní a otrávení. Když však uvidí tlustého naháče, jak dovádí s dalšími naháči, udělají si k večeři tousty a všichni večeří spolu.

Opička 10/24  
Ross dostane opičku jménem Marcel. Všichni se domluví, že oslaví Silvestra jen v šesti. Zatímco Phoebe zpívá své songy v kavárně, přeruší ji dva vědci. Jeden se do Phoebe zamiluje a ona zas do něj. Pak ho pozve na oslavu. Chandler pozve Janice a Joey přítelkyni z obchodu, kde pracuje jako skřítek Santa Clause. Ross přijde s Marcelem a Monica si pozve bývalého přítele Fan-Bobbyho. Rachel jde přivítat Paola na letiště, jenže ten zmeškal letadlo a Rachel se tam pohádala s nějakou protivnou ženskou. Nakonec všichni na oslavě zůstanou bez partnera a Joey políbí Chandlera, který křičel, ať ho někdo políbí. Phoebin přítel odjíždí do Minska.

Paní Bingová 11/24
Do města přijíždí Chandlerova matka, která ho předtím ztrapní v televizi. Phoebe a Monica potkají kluka, kterého srazí auto a skončí v komatu. Ty dvě se o něj v nemocnici starají až začnou mezi sebou soutěžit. Když se kluk z komatu vzbudí, nemá ani o Phoebe ani Monicu zájem, a tak se obě něj naštvou. Nora Tyler Bing - Chandlerova matka - všechny pozve na večeři, tam si všimne, že Ross je smutný kvůli Rachel a Paolovi, který je tam taky. Pak Nora Rosse utěšuje a dokonce políbí. Ten to pak řekne Chandlerovi, který si to s matkou vyříká. Nora dá Rachel pár rad o psaní knih, když se ale Rachel pokouší psát, všichni se jí vysmějí.

Holka nebo kluk? 12/24  
Monica udělá tucet lasaní pro večeři její matky. Ona je však nakonec nechce, protože nejsou vegeteriánské. Monica pak všem lasaně rozdává či posílá. Carol poví Rossovi, že už ví pohlaví dítěte, jenže Ross to nechce vědět. Rachel se připravuje na víkend s Paolem, oba si chtějí vyjet někam pryč z města. Paolo předtím jde k Phoebe na masáž, jenže se jí snaží sbalit. Phoebe to potom poví Rachel, která hned Paolovi dá kopačky. Když ji pak všichni utěšují, Rachel omylem vyzradí Rossovi pohlavi jeho dítěte - bude to kluk. Chandler a Joey potřebují nový stůl. V obchodě s nábytkem si však nemůžou vybrat. Nakonec si koupí stolní fotbálek, ve kterém je Monica neustále poráží.

Bobule 13/24  
Chandler vejde k holkám do bytu a vtom vyjde Rachel z koupelny, lekne se Chandlera, který uvidí její prsa. Phoebe začne chodit s psychiatrem Rogerem. Ten všechny z party rozebírá až je tím začne všechny štvát a uvede je do deprese. Phoebe se s ním nakonec rozejde. Joey zjistí, že jeho otec podvádí jeho matku s vycpavačkou zvířat jménem Ronnie. Joey řekne otci, ať se s jednou z nich rozejde. Joeyho matka však o všem ví a situace jí vyhovuje, takže je naštvaná na Joeyho, protože se do toho začal míchat. Všechno tedy zůstane při starém.

Na Svatého Valentýna 14/24
Je svatý Valentýn. Ross jde na večeři s holkou jménem Kirsten. Do stejné restaurace přijdou Carol a Susan. Susan pak musí odejít, a tak Ross pozve Carol, aby si k nim přisedla. Ross je tak zaujatý svou bývalou ženou, že zapomene na Kirsten. Ta nakonec z restaurace odejde. Holky jsou doma a vyprávějí si, jak mají smůlu na kluky. Phoebe si vzpomene, že její kamarádka holohlavá Abby vymyslela rituál, který je zbaví smůly na kluky. Spočívá v tom, že spalí všechny věci, co od kluků dostaly. Přitom ale udělají menší požár, a tak musejí u nich zasahovat hasiči. Ti jim pak slíbí, že pro ně přijedou a svezou je hasičákem. Joey má rande a vezme s sebou i Chandlera, protože tam bude ještě kámoška Joeyho holky. Ta kámoška je nakonec Janice. S Chandlerem se celou dobu pošťuchují. Joey pak se svou přítelkyní odejde a nechá je tam samotné. Ti dva se ale začnou dobře bavit a nakonec spolu skončí v posteli, o čemž se ráno dozví celá parta. Chandler se pak s Janice opět rozejde.

Večeře 15/24  
Phoebin klient na masáže Steve, který vlastní restauraci, hledá šéfkuchaře. Monica by tu práci chtěla, a tak pro Steva přichistá večeři u ní doma. Rachel dělá číšnici. Steve však přijde zhulenej, a tak se večeře nevydaří. Chandlerovi nabídnou v práci povýšení, jenže on to odmítne a dá výpověď. Už tam dál nechce pracovat a vůbec ani neví, kde by se mohl uplatnit. Jde tedy na nějaké testy osobnosti, kde mu nakonec řeknou, že nejlépe by se uplatnil jako zaměstnanec ve velké mezinárodní firmě. Chandler se pak vrátí do práce, kde je povýšen na vedoucího oddělení zpracování dat.
Dvojčata 16/24  
Ross začne chodit na předporodní kurz s Carol a Susan. Je mu však trochu trapné, že jsou tam jediná "trojka" mezi ostatními páry. Jednou Carol nepřijde, a tak se Susan s Rossem dohodnou, že tam zůstanou a pak jí poví, co se tam dělo. Susan odmítá dělat matku, hodí si pak s Rossem mincí a matku musí dělat Ross :) Joey a Chandler zajdou do jednoho baru v Soho, kde pracuje Phoebina sestra dvojče - Ursula. Joey se do ní zblázní a pozve ji na rande. V Central Perku se pro změnu objeví Jamie a Fran (ze seriálu Jsem do tebe blázen) a považují Phoebe za Ursulu. Ursula a Phoebe mají narozeniny, a tak Joey koupí Ursule svetr a chce po Phoebe, aby si ho zkusila, jestli bude Ursule padnout. Phoebe se ale naštve a s Joeym se pohádá. Rachel se konečně dostane k tomu, aby sundala vánoční žárovky z balkónu, jenže přitom z něj spadne. Naštěstí se zahákne o žárovky a přistane na balkónu pana Hecklese. Marcel přepne televizi na španělský kanál a nikdo to nedokáže přepnout zpět.

Správná rozhodnutí 17/24  
Rachel a Monica dorazí na pohotovost. Když vyplňují formulář, Rachel řekne, že nemá pojištění, a tak tam napíšou Moničino jméno. Na pohotovosti ji ošetřují dva doktoři - Dr.Mitchel (George Clooney) a Dr.Rosen (Noah Wyle). Monica s Rachel je pozvou na večeři. Jelikož si ale vyměnili jména, tak se obě vydávají za tu druhou. Situace se ale zvrtne, a tak obě na sebe házejí špínu a provádějí si naschvály. Phoebe se sejde s Ursulou a dají si dárky k narozeninám. Ursula dá Phoebe svetr, který dostala od Joeyho. Phoebe daruje Ursule termosku. Ursula řekne, že se s Joeym už nechce vídat. Joey je z toho zklamaný, předtím ještě nepřijde na Phoebinu oslavu. Phoebe se pak vydává za Ursulu a rozchází se s Joeym tak, aby mu neublížila, ten ji však prokoukne. Ross s Chandlerem hrají Scrabble a Marcel přitom spolkne písmenko. Ross ho vezme na pohotovost, kde Rachel a Monica opět vyplňují formulář, tentokrát už pravidvě.

Hráči pokeru 18/24  
Rachel si hledá novou práci. Posílá životopisy, ale nikde ji nechtějí. Nakonec jde na pohovor na místo nákupčí. Kluci vyprávějí o tom, jak hrají poker a holky si to taky chtějí zkusit, jenže kluci je oberou o všechny peníze. Monica se rozhodne pozvat tetu Iris, odbornici přes poker, aby jim dala několik rad. Holkám se však stejně nedaří. Když hrají v bytě u holek, Rachel přijde telefonát, že tu práci nákupčí nedostane. Rachel se naštve a začne sázet všechno, co má. Zůstanou ve hře pouze ona s Rossem. Ten ji nakonec nechá vyhrát, i když měl lepší karty než ona.

Hledá se opičák 19/24  
Rachel se dozví, že si její ex-snoubenec Barry bere její družičku Mindy. Ross se chystá Rachel říct o svých citech, jenže je ostatní přeruší. Příští den Rachel hlídá Marcela, ten ale uteče, což Rosse velmi naštve. Rachel zavolá Úřad pro kontrolu zvířat, ale netuší, že Marcel je nelegálně držené zvíře. To Rosse naštve ještě víc. Z kontroly zvířat přijde ženská jménem Lusia. Ta chodila s Monicou, Rachel a Rossem na střední školu. Tam si ji ale nikdo nevšímal, a tak se jim teďka chce pomstít. Parta se rozdělí a hledají Marcela. Phoebe a Monica ho najdou ve sklepě, vtom však přijde Luisa a chce ho střelit uspávací pistolí. Phoebe to nemůže dopustit, a tak se vrhne k místu, kde je opička. Ta uteče, zato Phoebe má v zadku uspávací střelu. Joey a Chandler zaklepají na dveře bytu, kde bydlí dvě děvčata, kterým se rozbylo topení. Nic však z toho není. Ross a Rachel si všimnou chlapa s plnou bednou banánů. Sledují ho a dojdou k bytu pana Hecklese, který Marcela vydává za svou opičku Patty. Když Luisa chce Marcela odnést, Rachel řekne, že nahlásí jejímu šéfovi, že střelila Phoebe, a tak Luisa nechá Marcela být. Když se Ross a Rachel usmíří, chtějí si otevřít láhev vína a on jí chce konečně říct, co k ní cítí. Vtom ale přijde do bytu Barry a řekne Rachel, že ji pořád miluje.

Zubařům nevěřte 20/24
Joey zjistí, že je špehován nějakou ženou z protější budovy, a tak jí volá. Ona mu však skládá komplimenty a Monice taktéž. Rachel jde za Barrym, aby si promluvili, ale skončí spolu v zubařském křesle. Rachel se také setká s Mindy, která se jí svěří s tím, že měla s Barrym poměr před jejich svatbou. Rachel se také přizná, že s ním nedávno spala a obě za ním jdou. Nakonec se Mindy rozhodne, že si Barryho stejně vezme. Chandler má rande s holkou jménem Danielle a docela se to vydaří. On však marně čeká, až mu ona zavolá.

Falešná Monika 21/24  
Monice někdo ukradne kreditní kartu a rozhodne se vypátrat kdo. Při prohlížení výpisu z banky si říká, že falešná Monica žije zajímavější život než ona sama. Potkají se na hodině stepu a stanou se z nich kamarádky. Nakonec falešnou Monicu zatknou a Monica ji pak jde navštívit. Marcel sexuálně dozrává a Ross ho musí dát pryč. Joey si hledá umělecký pseudonym a Chandler mu poradí Joseph Stallin, Joey však netuší, kdo to opravdu byl.

Sny o milencích 22/24  
Rachel mívá erotické sny. Nejdřív s Chandlerem, pak i s Joeym. Ross je z toho zklamaný. Phoebe si chce přivydělat, a tak začne pracovat v Chandlerově kanceláři. Zjistí, že Chandler není mezi zaměstnanci oblíbený, což Chandlera dost překvapí. Monica si začne s mladým klukem a poté, co se spolu vyspí, se dozví, že je mu o hodně míň, než jí řekl. Nezbývá, než se s ním rozejít. Ross dostane pager, aby mu Carol mohla zavolat kvůli porodu. Neustále se mu však dovolávají cizí lidi. Nakonec, když má Rachel erotický sen a je v něm Ross, on se začne radovat a spadne na Rachel, ta se vzbudí a když si chtějí něco říct, začne pípat pager a všichni spěchají do nemocnice...

Narodil se kluk 23/24  
Všichni dorazí do nemocnice, ale Carol se Susan tam ještě nejsou. Ross se kvůli všemu hrozně nervuje a se Susan se hrozně hádají. Phoebe všem zpívá pro uklidnění. Joey pomáhá svobodné matce, která se mu zalíbí. Musí však ustoupit, když se objeví její manžel. Monica chce dítě a Chandler ji utěšuje. Rachel flirtuje s jedním doktorem, po chvilce se jí však zdá trochu divnej. Ross, Susan a Phoebe si zabouchnou dveře od místnosti pro uklízeče a zatím Carol už začíná rodit. Nakonec to Ross se Susan stihnou. Klukovi dají jméno Ben podle jmenovky na uniformě, kterou našli, když byli zavření v té místnosti.

Rossovy námluvy 24/24  
Rachel slaví narozeniny a všichni připravují večírek. Ross musí do Číny a zastaví se, aby dal Rachel dárek. Chandler mu poradí, ať už se na ni vykašle. Joey se účastní výzkumu plodnosti, ale musí se vyvarovat milostných hrátek se svou přítelkyní Melanie. Při rozbalování dárků se Rachel zalíbí dárek od Rosse a Chandlerovi uklouzne, že je do ní zamilovaný. Rachel jede na letiště, jenže Rosse zmešká a její vzkaz pro něj letuška předá špatnému muži. Když se Ross vrací, Rachel mu jde naproti netušíc, že z letadla vystoupí s jeho novou přítelkyní...

a to jsem já

  • Jméno kingsula
  • Bydliště Kutná Hora
  • lepsi uz to nebude
něco málo o mě

kdo, že tu byl?