28.Červenec 2007

 

 

Datum narození:09.06.1963

Místo narození:Owensboro, Kentucky, USA

Znamení:Blíženci

Životopis: Jeho plné jméno je John Christopher Depp II. Má dva sourozence sestru Christie Dembrowski, která pracuje jako osobní manažerka a bratra Dannyho Deppa, který se živí psaním scénářů. Jeho máma Betty Sue pracovala jako číšnice a otec John musel jako inženýr cestovat za prací, takže rodina opustila Johnnyho rodné Kentucky a vydala se na cesty. Stěhovali se tak často, že si ani nevybavuje, kde všude bydlel. Rodiče měli navíc výbušný vztah. Před tím vším se snažil utéct, takže propadl drogám. Ve dvanácti dostal Johnny kytaru, aby svůj volný čas věnoval něčemu lepšímu, než byli drogy. Když mu bylo patnáct, rodiče se rozvedli.

Se školou skoncoval v 16 letech, a rozhodl věnovat hudební kariéře. Založil kapelu The Kids a vydal se s ní do Los Angeles. Jenže nakonec bylo všechno jinak: potkal svoji ženu Lori Allisonovou s níž se ve svých dvaceti letech oženil. Manželství sice vydrželo s bídou dva roky (rozvedli se v roce 1985), ale Lori filmová maskérka seznámila svého muže s Nicolasem Cagem. Ten jej vzal na schůzku se svým agentem a z Johnnyho se tak stal herec. Johnnyho první film byla "Noční můra v Elm Street/A Nightmare on Elm Street". Roli dostal díky náhodě - režisér filmu se zeptal své dcery, koho by do oné role obsadila a ta si vybrala Johnnyho.

Další role, kterou nejprve nechtěl byla role Toma Hansona v seriálu "21 Jump Street". Z Johnnyho se díky postavě detektiva Hansona okamžitě stala hvězda. Další role následovaly velmi rychle. Filmy Střihoruký Edward, Co žere Gillberta Grapea, Ed Wood či Donnie Brasco jen potvrdily jeho talent a za tři z nich získal nominace na Zlatý Glóbus.

Během natáčení Střihorukého Edwarda poznal i svou lásku herečku Winonu Ryderovou. Zamiloval se tak, že si nechal na ruku vytetovat "Winona forever" (Winona navždy). Po třech letech, ale přišel rozchod, a tak i změna "Wino forever". Johny chodil i s Kate Moss i když spíš střídavě.

Měl problémy s drogami, ale všechno vyvrcholilo tím, když se herec River Phoenix v roce 1994 předávkoval heroinem přímo před Jonnyho klubem Viper´s Room v Los Angeles. To ho naprosto odradilo a rozhodl se přestat.

V roce 1996 měl svůj režijní debut ("The Brave") a v roce 1999 se stal spoluvlastníkem francouzské restaurace "Man Ray".

Dne 24. 5. 1999 se mu kolem půl deváté v nemocnici nedaleko Paříže narodila jeho a Vanessina dcera Lily-Rose Melody Depp. Jeho přítelkyně je francouzská herečka a zpěvačka Vanessa Paradisová. S níž se rozhodl žít ve Francii, ale své herecké kariéry se nevzdává a pokračuje. V roce 2001 se objevil ve snímku Z pekla v němž si zahrál policejního komisaře Freda Abberlina, odhalujícího podivné souvislosti v příběhu Jacka rozparovače.

S režiserem Timem Burtonem spolupracoval kromě filmů Střihoruký Edward a Ed Wood také v roce 2005 když se objevil v jeho diváckém hitu Karlík a továrna na čokoládu nebo když propůjčil svůj hlas postavě Viktora v animovaném horrorovém příběhu Mrtvá nevěsta Tima Burtona.

Johnny Depp získal nominaci na Oscara, Zlatý globus, cenu Screen Actor's Guild a nominaci na televizní cenu BAFTA za roli J. M. Barrieho ve filmu režiséra Marca Fostera Hledání Země nezemě (2004), kde hrál s Kate Winslet a Freddie Highmorem. Depp také získal nominaci na Oscara, BAFTA a Screen Actor's Guild za roli kapitána Jacka Sparrowa v akčním dobrodružství Piráti z Karibiku:Prokletí Černé perly(2001), který se dočká také dvou pokračování (2006 a 2007).

Další jeho snímkem je Libertine (2004) od Laurence Dunmorea, kde si zahrál básníka ze 17. století se slabostí pro ženy. Jeho hereckými partnery mu jsou John Malkovich a Samantha Mortom. Z dalších jeho filmů jmenujme např. Tajemné okno Davida Koeppa nebo Tenkrát v Mexiku od Roberta Rodrigueze.

vložil: klarka.90 ¤