DOMÁCÍ ÚKOL: "ČTYŘI SLOVA" (učitelky)

     Je psáno, že všechny cesty vedou do Říma. Omyl přátelé!

Jedna cesta pro mě nejdůležitější  vede k  našemu domku „Na farmě u rezavé podkovy“ u Větřkovické přehrady. Výhled z něj je pro nás oknem do světa,( nikoliv městských paneláků), ale do nádherné moravské přírody. Nejkrásnějším „televizorem“ je krmítko, do kterého se slétají na naši krmi, všechny druhy ptáků, od malých sýkorek, až po barevné  sojky. Občas se objeví tlupa zlodějek – roztomilých veverek i když jak známo , bohužel plných asi neroztomilých blech. Na poli se nám předvádí srnčí šesteráci s rodinkami, zajíci, dokonce i bažanti o volavkách, čápech, raccích a holubech  nemluvě.  Večer co večer vše doplňuje  nádherný koncert žabích hrdel. Ráno mě probouzí ptačí koncert s basovým doprovodem  předení našeho kocoura Čikiho.   Dvě fenky ukončí můj poslech, pokusem o ranní hygienu mého obličeje. Můj výkřik radosti nad očekávaným dnem se mnou sdílejí i ony dvojitým štěkotem. Vypustím tuto divokou zvěř a sama v pyžamu, vstupuji do zahrady, abych vychutnala vůní květů a ticha. Ne zápachu motorů z aut, shonu velkoměstské Ostravy,  na kterou jsem byla zvyklá. Než se slunce rozžhaví vezmu na sebe poslední výkřik  módy – otrhané tepláky a vyrážím s motykou na záhonek, na kterém se stejně málokdy co urodí.O to větší radost mám, když  nějaká  zelenina  vyraší a barevně  potěší  nejen  naše  oči, ale i polévku. Je před námi víkend a jako každý týden se u nás schází parta dětí-Berušek- malých ochránců přírody, zpěváků a tanečníků, včetně naší vnučky Verunky.Chlapci vyčistí krmelce, dívky nasbírají žaludy, kaštany, aby měla zvěř zásobu potravy na zimu. U táboráku si zatančíme, zazpíváme , opečeme špekáčky a tři hodiny utečou  jako voda.   

     Je čas loučení, ale nikomu se nechce domů.  No a pak prý všechny cesty vedou do Říma! Kdepak přátelé – jedna  vede  „Na farmu u rezavé podkovy“ do kouzelného prostředí,  kam je každý z vás srdečně zván.

  Moje povídání končím čtyřmi slovy teď já:

                          „Děkuji za inspiraci učitelko“!

 

 

velice nadherny
ja si sem nepochybne jistej ze pani ucitelka bude s tohoto clanku unesena.
no a taky ti dost zavydim tu vsechnu prirodu jak ji tam popysujes my tu v kanade nemame zadny kukacky no a ja po leta postradam kukani kukacek po desti nebo svetlusky za letnich noci. v ontariu sou svetlusky ne vsak u nas v b.c.
ja tu obcas spatrim krouzit holohlave orly nad mou hlavou a mam kazdodeni pohled ted v zime na krasne zesnezene hory pobrezi pacifiku.
neni to vsak schopne se vyrovnat nikterak cesky a moravsky prirode. zdravi - mirek.

Přidej komentář

O autorovi

  • Jméno libuska31
  • Bydliště Nový Jičín
  • Ahojky lidičky! Komu je smutno tak mi napište, ráda poznám další lidičky! Odpovím všem!
Můj profil

Poslední návštěvy