19.Březen 2008

HIV-AIDS

Virus HIV a nemoc AIDS

1. Úvod

Téma AIDS pro mou seminární práci jsem si vybrala především z důvodu, že se jedná o problém velmi aktuální a stále nevyřešený. Jedná se o jednu z doposud nevyléčitelných nemocí a její zákeřnost spočívá především v dlouhé inkubační době. Z profesionálního hlediska mě velmi zajímá původce nemoci. Je opravdu téměř neuvěřitelné jak něco tak miniaturního a jednoduchého jako virus, může být zároveň tak nebezpečné. A v neposlední řadě se zajímám o morální hledisko, protože AIDS je jedním z přímých důsledků nesprávného a nezodpovědného chování lidí.
Co je to tedy AIDS? Název je zkratkou anglického pojmenování Acquired Imunne Deficiency Syndrome (v překladu: syndrom získaného selhání imunity). Původcem této nemoci je virus HIV (Human Immunodeficiency Virus, v překladu: virus způsobující ztrátu obranyschopnosti u člověka).

2. Něco z historie

Virus HIV se na člověka přenesl údajně od dvou různých druhů šimpanzů (virus HIV je zřejmě křížencem mezi dvěma druhy viru opičího imunodeficitu SIV). Onemocnění AIDS bylo poprvé zaznamenáno před dvaceti lety, někdy v březnu 1981.
Nemoc se stala hrozbou pro všechny. Honba za neznámým infekčním agens vyvolávajícím AIDS byla naplno odstartována. Na první plody, které vedly ke zjištění nového viru, viru lidského imunodeficitu (HIV) však bylo nutno čekat ještě nějaký čas - do května 1983. Nikdo nemohl tušit, že AIDS se stane novým morem, morem dvacátého století a přinejmenším ještě toho našeho.

3. Struktura a vlastnosti virionu HIV

Podle Mezinárodní komise pro taxonomii virů (International comitee for Taxonomy of Viruses, ICTV) patří virus HIV do čeledi Retroviridae, rodu Lentivirus.
Jedná se o částici zhruba kulovitého tvaru o průměru asi 100 nm obalenou lipoproteinovým obalem (envelope) pocházejícím z hostitelské buňky, na jehož povrchu jsou zakotveny obalové glykoproteiny a sice transmembránový a povrchový glykoprotein. Uvnitř je schránka kapsidy tvořená matrixovým proteinem, která obaluje ribonukleoproteinovou vnitřní strukturu (core). Core obsahuje genom (dvě identická vlákna RNA) s navázaným nukleokapsidovým proteinem a kapsidovým proteinem. Kromě strukturních proteinů obsahuje virová částice také enzymy; reverzní transkriptázu (pro replikaci genetické informace viru), proteázu (uplatňující se při zrání viru a jeho přechodu na infekční formu) a integrázu (zodpovědnou za vložení virové genetické informace do chromozómu hostitelské buňky). Tato virová částice je velmi plastická a snadno podléhá mutacím zejména ve složení povrchových glykoproteinů (tato vlastnost je jednou z příčin dosavadních neúspěchů při konstrukci účinných vakcín).
HIV se vyskytuje ve dvou typech značených jako HIV-1 a HIV-2, které se liší ve složení povrchových struktur. Oba typy se také odlišují geografickým výskytem, patogenitou, klinickým obrazem a některými epidemiologickými charakteristikami. V Evropě a na americkém a asijském kontinentu se vyskytuje převážně HIV-1, HIV-2 zůstává lokalizován zejména v oblastech západního pobřeží Afriky. Fylogeneze prokázala existenci minimálně 10 geneticky odlišných subtypů HIV-1, označované jako A až J. Naopak HIV-2 virus podléhá mnohonásobně nižšímu stupni variability.

4. Reprodukční cyklus viru

Viriony pronikají do buňky na základě interakce jejich obalových glykoproteinů se specifickými buněčnými receptory. Receptorem pro HIV je CD4 protein (molekula imunoglobulinového typu s jednou transmembránovou doménou) na buňkách T-lymfocytů. Interakce má za následek průnik viru do buňky, a to endocytózou. Prvním krokem reprodukce je přepis virové RNA do DNA pomocí enzymu reverzní transkriptázy, poté se vytvoří druhý komplementární řetězec DNA, za pomocí enzymu DNA-polymerázy. Celý proces reverzní transkripce se odehrává v cytoplazmě hostitelské buňky uvnitř struktury odvozené z virového kapsidu. Dalším nevyhnutelným krokem v životním cyklu retrovirů je vznik proviru. Kompletní dvouvlákenná molekula virové DNA vstoupí do jádra buňky, a začlení se do buněčné DNA na různých místech vyznačujících se transkripční aktivitou. Buňka s včleněným provirem se dále normálně dělí, ale všechno její potomstvo obsahuje provirus, který však prozatím není aktivní. Toto období (latentní fáze) může trvat i 10 až 15 let.
Později se provirus aktivuje a podmaní si metabolismus buňky, která začne produkovat nové viriony. Virové mRNA jsou syntetizovány transkripcí z provirové DNA pomocí buněčné RNA-polymerázy II. Jsou upravovány podobně jako buněčné mRNA. Translace probíhá na volných polyribozómech a ribozómech asociovaných s endoplazmatickým retikulem. Většina primárních translačních produktů jsou polyproteiny, které jsou štěpeny na funkční produkty. Genomová RNA vzniká úplným přepisem provirové DNA. Tvorba nových virionů a jejich uvolňování z buňky probíhá paralelně. Zahrnuje interakce virových proteinů s genomovou RNA a cytoplazmatickou membránou. Zvlášť exportovaný a upravovaný glykoprotein se inkorporuje do virové obalové membrány. Nové viriony se uvolňují z buňky pučením.

5. Přenos

HIV je naštěstí velmi choulostivý k zevním vlivům, ničí ho běžné fyzikální a chemické prostředky (teplota nad 60°C, běžné dezinfekční prostředky např. chlorové preparáty,…). Mimo hostitelskou buňku dlouho nepřežije (po zaschnutí okamžitě hyne), lze jej tedy přenést pouze kontaktem tělních tekutin (krví, spermatem a poševním sekretem – kde se hojně vyskytuje). K získání nákazy musí do organismu proniknout určité množství viru (tzv.infekční dávka), k tomu může v běžném životě dojít několika způsoby:
1. nechráněným pohlavním stykem – heterosexuálním i homosexuálním, v současné době je to nejčastější způsob nákazy; přenos infekce je snazší z muže na ženu, než z ženy na muže
2. krevní cestou a) transfůzí – v současné době v rozvinutých zemích je však tento způsob přenosu téměř vyloučen, protože jsou všichni dárci krve testováni na HIV pozitivitu
b) při intravenózním užívání drog, pokud jsou použity společné jehly a stříkačky
3. z matky na dítě – během těhotenství, porodu i kojení, dříve asi 35% infikovaných žen rodilo infikované děti, v současné době se riziko podařilo snížit na 8%. HIV pozitivita plodu je zdravotním důvodem k interrupci.
Virus byl v nepatrném množství zjištěn i v dalších tělních tekutinách (sliny, slzy a pot), avšak v nich se vyskytuje pouze v podprahovém množství, které k vyvolání infekce nestačí.

6. Průběh a příznaky nemoci

Od vstupu viru do organismu po projevení prvních klinických příznaků uplynou maximálně 3 měsíce, poté nastane latentní fáze, kdy je virus neaktivní a neprojevují se žádné příznaky, ale organismus produkuje protilátky proti HIV (jedná se o tzv. HIV pozitivitu). V této fázi člověk sice nemá žádné zdravotní potíže, ale může přenášet infekci na další osoby.
Až se po několika letech provirus aktivuje a projeví se příznaky, teprve se jedná o onemocnění AIDS (podle současných znalostí nelze s určitostí říct, zda u všech HIV nakažených osob onemocnění AIDS propukne). U velké většiny nakažených dojde k rozvoji nemoci průměrně za 10 až 11 let. Jak brzy nebo pozdě k tomu dojde ovlivňuje celá řada faktorů, např. původní úroveň obranyschopnosti, životní styl, včas zahájená léčba. K propuknutí choroby může přispět také reinfekce, tedy příjem další dávky viru HIV do organismu. Tato nemoc se neprojevuje stejnými příznaky u všech nakažených. Virus HIV napadá zejména T-lymfocyty, zodpovědné za obranyschopnost organismu, a tím téměř vyřadí z činnosti imunitní systém, takto nemocný člověk tedy netrpí přímo nemocí AIDS, ale celou řadou jiných nemocí, kterým by se zdravý jedinec ubránil. Zprvu se to podobá chřipce. Nemocný dostane horečky, má bolesti v krku, cítí se velmi unaven a dochází u něj k zduření lymfatických uzlin. Oslabením imunity dochází ke stále častějším infekcím, úbytku na váze a časté únavnosti. Onemocnění se v nárazech zhoršuje (nemoci na určitou dobu ustupují a zase se vrací ve stále se zhoršujících stavech). Jaké nemoci se tu nejčastěji projevují? Houbové infekce, kandidózy, virové infekce (Herpes simplex, cytomegalovirová infekce) tuberkulóza, encefalitida, parazitární infekce, úbytek na váze, škodlivé autoimunitní procesy, průjmy…Kromě infekcí se v pozdním stádiu vyskytují i různé druhy rakovinných nádorů, typický je Kaposiho sarkom. …Jakmile již AIDS propuklo, končí vždy smrtelně.

7. Léčba a výzkum

V současné době neexistuje účinný lék, který by dokázal onemocnění úplně vyléčit. Dostupnými léky a prostředky lze pouze prodloužit latentní fázi a zmírnit jednotlivé příznaky, které se v průběhu nemoci vyskytnou, jejich léčba je tedy velmi různorodá. Prodloužení latentní fáze však dává určitou naději infikovaným osobám, že se dožijí doby, kdy bude lék objeven.

Jak tedy vypadá současná léčba? Pokud je postižený pouze HIV pozitivní, ale jinak je zdráv (což mimo jiné v "laboratorní" mluvě znamená, že počet jeho CD 4 buněk je vyšší než 500), nebere žádné zvláštní léky, jen je nabádán, aby dodržoval zdravou životosprávu, dostatečně spal, udržoval se v přiměřené fyzické kondici, jedl zdravě a bohatě stravu s vitamíny... mimochodem, velice důležitý je psychický stav - kde se HIV pozitivní propadne do depresí, tam lze očekávat rychlejší postup onemocnění. V okamžiku, kdy se začne stav postiženého horšit, kdy klesá počet CD 4 lymfocytů, je na místě zahájit antiretrovirovou léčbu - jak už bylo řečeno, ta nedokáže onemocnění vyléčit, ale má za úkol zpomalit nebo (dočasně) zastavit postup choroby. V současné době se jeví jako optimální užívat kombinaci několika léků, které se skrývají za zkratkami AZT, ddI, ddC, saquinavir mesylát... a velmi důležitou složkou léčby je boj proti každé jednotlivé infekci, která nemocného ohrožuje - bakteriální onemocnění se léčí antibiotiky, na některé virózy máme antivirové léky, na plísně antimykotika... nicméně obranyschopnost je postupem času tak zdevastovaná, že tyto léky je nutné užívat stále, aby se žádný původce nemohl příliš prosadit. Kvanta léků s postupem choroby narůstají, otravují nemocným život i žaludek, a v závěrečné fázi onemocnění AIDS se přesto objeví nějaké agens, které přivodí přese všechno úsilí smrt.
Proti AIDS se dosud nenašel žádný účinný lék nebo vakcína, kvalitu života pacientů s touto diagnózou však může zlepšit správný výběr potravin. Lidé s AIDS mohou své zdravotní těžkosti zmírnit, pokud budou mít vhodnou výživu. Je třeba konzumovat potravu, která tyto požadavky splňuje a naopak, vyhýbat se všemu, co by mohlo ještě více oslabit i tak málo výkonný imunitní systém.
Pacient s AIDS by se měl snažit udržovat zdravou životosprávu:
- Dostatek spánku, odpočinku
- Nepřejídat se
- Nehladovět
- Konzumovat hodnotnou (na živiny a vlákninu bohatou) stravu (časté konzumování sladkostí a ovesná mouka a ovesné vločky nejsou vhodné, protože podporují kandidózu)
- Vyloučit alkohol, cigarety, drogy (jedná se o tvrdé drogy, marihuana může mít naopak léčebný efekt)
- Aktivně se zajímat o možnosti léčení, životosprávy a zdravé výživy - Vyhýbat se nachlazení a oslabení organismu nadměrnou námahou či stresem, neváhat se však psychicky i duševně otužovat
- Vyhýbat se, zejména v době chřipkových epidemií a různých viróz hromadným dopravním prostředkům a shromážděním lidí. Nedovolme však, aby v nás rostl nezdravý strach před patogeny - zjistíme-li, že nám něco takového hrozí, vyrazme neprodleně na nejbližší diskotéku nebo koncert, pokud nám to zdravotní stav dovolí.
- Při hrozící infekci plic se vyhýbejme prachu vířeným vysavači, zvlhčovači a větráním v autech.
- Odstraníme koberce, závěsy a další zdroje prachu, roztočů a zárodků plísní a bakterií.

8. Něco málo statistiky

8.1 Celkový přehled počtu HIV pozitivních osob na celém světě v prosinci 2005
HIV+ úmrtí AIDS nově infikovaní v r. 2005
celkem z toho dospěli z toho ženy z toho děti pod 15 let celkem z toho dospěli z toho děti pod 15 let celkem z toho dospěli z toho děti pod 15 let
40,3 mil.
(30,6-45,3 mil.) 38 mil.
(34,5-42,6 mil.) 17,5 mil.
(16,2-19,3 mil.) 2,3 mil.
(2,1-2,8 mil.) 3,1 mil.
(2,8-3,6 mil.) 2,6 mil.
(2,3-2,9 mil.) 570000
(510000-670000) 4,9 mil.
(4,3-6,6 mil.) 4,2 mil.
(3,6-5,8 mil.) 700000
(630000-820000)


8.2 Přehled počtu HIV pozitivních osob na počátku r. 2006 v ČR
HIV+ z toho AIDS úmrtí
(jen občané ČR)
občané ČR cizinci občané ČR cizinci
muži ženy celkem muži ženy celkem muži ženy celkem muži ženy celkem muži ženy celkem
k 31.12.2005 650 177 827 159 78 237 172 24 196 13 1 14 138 17 155
k 31.1.2006 662 181 843 159 78 237 172 24 196 13 1 14 138 17 155


kraj celkem HIV/AIDS z toho AIDS
Praha
427 103
Středočeský
72 15
Jihočeský 25 4
Plzeňský 28 8
Karlovarský 42 6
Ústecký 47 7
Liberecký 22 2
Královehradecký 15 6
Pardubický 9 5
Vysočina 10 3
Jihomoravský 61 13
Olomoucký 24 6
Zlínský 14 4
Moravskoslezský 47 14

Protože ve skutečnosti se nechá testovat pouze část nakažených osob, odhaduje se, že skutečný počet HIV pozitivních je až 10x vyšší.


9. Testy-průkaz viru

Testování je bezplatné a dostupné v každé krajské hygienické stanici a ve specializovaných poradenských centrech. Nejčastěji se testuje vlastně přítomnost protilátek proti HIV (ne přítomnost samotného viru). Dostatečné množství protilátek (které lze testem prokázat) organismus vyprodukuje přibližně až za měsíc po vstupu viru do organismu. Negativní výsledek testu je platný napoprvé, ale v případě pozitivního výsledku se provádí ještě kontrolní test, aby se pozitivita potvrdila.

10. Závěrem

Jak jsem již zmínila, lidé se často přenosu se bojí mnohem víc, než by měli, ale nechovají se odpovědně tam, kde by se opravdu bát měli. Tedy mělo by platit: nebát se HIV pozitivních, bát se HIV samotného. Možná jsme se stali už mnohokrát svědkem různých projevů nepřátelství vůči HIV pozitivním a AIDS nemocným, a někdy se chce člověku brečet z toho pocitu bezmocnosti, jako by se s tím šíleným balvanem "veřejného mínění" a "malého češství" v této otázce nedalo hnout. Proto u nás stále HIV pozitivní nemohou otevřeně veřejně vystupovat. Jsou ohrožováni nejen duševními útrapami z veřejné agrese, ale i agresí fyzickou.
Takže – zatím neumíme očkovat ani vyléčit, jedinou a nejlepší cestou je se vůbec nenakazit. Protože známe způsoby přenosu, lze se nákaze lehce a účinně vyhnout svým zodpovědným chováním a správným životním stylem. Prevence je tedy následující:
1. abstinence - pohlavní zdrženlivost až do doby, než najdu toho pravého / tu pravou
2. věrné partnerství
3. a nejsem-li schopen ani být zdrženlivý, ani věrný, pak je tu kondom a celá řada postupů "bezpečnějšího sexu".
Jenže naneštěstí se lidské sexuální chování neřídí jen rozumem.
Přesto všechno věřím, že se lék nejde co nejdříve a bude mi opravdu ctí, když k tomu budu moci svou budoucí prací třeba jen nepatrně přispět.

liskapouste | 15:48

komentáře (1)

komentáře (1)

v 23.02.2015 03:50:19 Angela říká...

Je tu mnoho pochybností o vyléčení hiv AIDS, také byl měl pochybnosti, ale teď mám věřit, že zázrak jsem obdržel může být také přínosem pro svět. Mé jméno je Angela, můj email je angelafreemane@gmail.com jsem žil s touto nevyléčitelnou chorobu za více než rok, můj manžel zjistil, že jsme byli oba HIV pozitivní. Všemi prostředky se snažíme žít svůj život i přes to, co v našem těle je, jen když jsme narazili na tento mocný bylinkáře, který ztvárnil lék. Na začátku, jsme byli více skeptičtí, ale můj manžel trval na dávat to zkusit a jsme objednali pro některé z jeho byliny a pár týdnů po dokončení procesu kvůli tomuto bylinkář, šli jsme na zkoušku jak jsme také řekl, jsme byli zavaleni štěstí, když jsem obdržel výsledky v klinice. Míra virus v těle a klesl za pár týdnů, co jsme byli úplně uzdravil. Také jsme se zeptali, proč nepřišel na svět měl lék a on řekl, že v roce 2011, ale byl odmítnut mezinárodní výzkumný tým. Nejdůležitější je pro vás uzdraví Pokud chcete vědět o tomto bylinkář volání na +2349032913215 nebo e-mail: odincurahiv@gmail.com nebo odincurahiv@outlook.com

Přidej komentář