vše o metalu a kolem něj
29.Únor 2008,11:12

Cradle Of Filth kdysi přišli s parádním nápadem zaječet do světasvůj atmosferický metal úplně novým způsobem. Zapojili všechny prvky,které se starají o atmosféru a tento postup parádně zafungoval. Skladbyjako z mrazáku masírovaly zátylek tisícům fanoušků, záhrobní ažzvrácená atmosféra zase masírovala řady sociologů, kteří se nemohlizbavit dojmu, že tohle člověka musí nutně ovlivnit. Byl to superkoktejl taky proto, že bylo všechno dosti seriózní a vážně myšlené.Věcem to dodávalo na výstřednosti a šok tak byl mnohem hlubší.

Cradle Of Filth
Jenžehvězda Cradle začala rychle stoupat a tak musel malý zlobivý Danitrochu obrousit hrany. S tak ostnatou image už to prostě dál nešlo. Ajak se pomalu pilovala image, dostávala i hudba trochu jiné rozměry.To, co kdysi stále lákalo jako droga tisíce fanoušků, začalo pomaluztrácet na účinku. Droga se začala ředit a fanoušci začali strádat.

Cradlese v určité fázi dostali do pozice, kdy u nich image vítězila nadhudbou a to byla zásadní chyba. Fanoušci se pomalu začali dělit na ty,kteří (aspoň podle jejich názoru) rozumí hudbě a na ostatní, kteří jakoberánci následovali Daniho až pod nůž. Musím říci, že o většíkompetentnosti první skupinky dosti pochybuji. Chápu, že někdo kapeluopustí proto, že už od ní nedostává to, co by si představoval. Co užale nechápu, je situace, kdy se ještě při svém odchodu zmíníex-fanoušek o tom, že Cradle už jsou prostě sračka, a že už je můžeposlouchat jen člověk podobně mazlavého skupenství. Jistě, našly by sei argumenty, které toto tvrzení potvrzují, ale o jejich exaktnosti byse asi dalo s úspěchem pochybovat.

Dani
Jemožná pravda, že už kapela není nabytá velkými jmény, ale musí to nutněznamenat, že hudba už jde taky k šípku? Jistě, musely se začít volitjednodušší postupy, ale výsledek může být přesto hodně silnýmlektvarem. Popravdě, u alba Thornography už tomu tak podle mě není.Kapela definitivně pohřbila vše, pro co jsem ji měl rád a kvůli čemujsem ji do poslední chvíle bránil před nájezdy drsných recenzentů.Veškerá vážnost, tvořivost a statická elektřina mezi mnou a deskou bylynajednou pryč. Thornography už je jinde, jinde než bych si přál já.

Nanové desce se už Dani jeví jako zbytečná hračka, která ani pořádněnefunguje. Daniho vokál se hodil k určité hudbě, kterou kdysi Cradleprodukovali. Teď by se měl podle mě poohlédnout po vokalistovi jinde. Asamotná originalita materiálu? Ještě o desce Nymphetamine jsem tvrdil(a dělám to i dnes), že je to skvělá deska, a že se svými našlapanými74 minutami ukazuje jak to vypadá, když se prostě nepoužije pro výplňalba guma. Oproti tomu je Thornography pouze gumovým strašákem. Nejde osekundy, nové album je plné minutových pasáží, které netvoří nic jinéhonež absolutně zbytečné vlnění kytar. Je to potácení od ničeho k ničemu.Když už se ale objeví nějaké zajímavé místo, stejně mi vůbec nesedí kpojmu Cradle Of Filth.

Cradle Of Filth
Chápu,proč Cradle takovým způsobem rozdělili metalovou scénu na dva tábory.Jejich hudba se totiž po albu Midian stala něčím víc, co už si žádalodaleko větší vstřícnost fanoušků. Cradle jsou přesně tím typem kapely,který byl díky svému úspěchu "donucen" trochu ubrat ze svých původníchzáměrů, což si nechá líbit jenom někdo. Celá metalová scéna je složenaze dvou typů posluchačů. Jedni jsou schopni obdivovat kapelu jakotakovou a jedni jdou jednoduše a nekompromisně za tím, co chtějíslyšet. No a právě pro druhou skupinu už Cradle dávno umřeli. Mezi tímse u nich ale zformovala jakási druhá vlna fanoušků, která si oblíbilahudbu produkovanou třeba až od alba Midian. No a myslím si, že ti se aždo dneška královsky bavili. S deskou Thornography ale nad Cradle pomaluláme hůl i tato nová vlna. Co myslíte, přijde vlna třetí? Budou tolidé, kteří mají rádi heavy s netradičním vokálem? Uvidíme.

Jepravda, že hráčsky jdou Cradle dolů. Je taky pravda, že se hodně měnístyl hudby, který hrají. Problém bude možná v tom, že teď Dani vstoupilna led, který takové otřesy, jaké jeho kapela způsobuje, možná vůbecnevydrží a pod mocnými a nezničitelnými Cradle Of Filth se prostěprolomí led...
 
kategorie: Cradle of filth
vložil: lukyn2810
Permalink ¤


0 Komentáře: