30.Leden 2009

DJ Tiësto // 13. 11. 2004 // T-Mobile Arena, Praha

Konec měsíce září se blíží … a modří už vědí. Kromě toho že se jižochladilo, připomínáme trancechtivým, že cena vstupenek na vystoupeníDJe Tiësta v Praze se bude hýbat opačným směrem než teploměr. Od 1.října vzroste z aktuálních 340,- Kč + poplatek na stále ještěpřijatelných 390,- Kč + poplatek.

Slevy platí v e-shopu a kancelářích Ticketpro.

O tom co je Tiësto vlastně zač, na jakou hudbu se můžete v T-Mobiletěšit, co poslouchá v autě a podobné více či méně zábavné informace zumělcova života se dozvíte z přiloženého rozhovoru, který nedávnoposkytl čtenářům britského DJ Magu.

Jak bys porovnal tvorbu posledního alba s tím předchozím?
Vlastně vznikalo celkem snadno. Po prvním albu jsem prostě pokračoval vremixování a v produkci nových skladeb. Pak jsem v průběhu minuléhoroku všechny jednotlivě nahrál, což je důvod proč album zní tak různě.Je to skoro jako best of Tiësto. Když jsi na cestách dozvíš se hodně olidech. Všude po světě jsou různí lidé a tahle zkušenost ze zobrazila valbu. Dohromady mi zabralo asi rok a vlastně mě to dost bavilo.

Chtěl bych být slavný DJ, ale doma na mě řvou ať ten hluk ztlumím. Podporovali tě tví rodiče, když jsi začínal?
Rozhodně.Máma mě hodně podporovala, když jsem si začínal kupovat desky. Nechodímoc často, když hraju, ale když je nějaká velká show v Holandsku tak seobjeví.

Co posloucháš v autě?
Mámtakový ten šesti CD changer, počkej podívám se… takže je tu nějakáklasika, album od The Doves, Best Of RHCHP, Hail To The Tief odRadiohead a momentálně poslouchám nový díl Global Underground od JameseLavella. To je celkem pestrý mix!

Napadlo tě někdy skončit s DJingem, teď když jsi na vrcholu?
Tosnad ne. Cítím se dobře. Jak jsi jednou nahoře, nikdo ti to nevezme, toje dobrý pocit. Jsi daleko víc v pohodě, než když sníš o tom jak senahoru dostat.

Hraju si doma, ale nějak nemůžu překonat blok abych šel hrát někam do klubu před lidi. Jak by se měl DJ motivovat?
Když chceš motivaci najdeš. Musíš si věřit. Nedívej se příliš dalekodopředu. Dělej malé kroky. Určitě pomůže budeš-li schopen tvořitvlastní hudbu.

Top DJs jsou dneska dost pod tlakem pokud jde o vlastní produkci. Myslíš, že dobrý DJ má předpoklady dělat dobrou hudbu?
Ano, myslím, že ano. Dobrý DJ ví přesně co publikum chce, a je pro něj snazší tvořit taneční skladby.

Jakého DJe obdivuješ nejvíc?
Svena Vätha. Hraje už tak dlouho a je tak vášnivý DJ. Vždycky hrajehodiny a hodiny. V 90. letech když ještě hrával trance jsem byl jehovelký fanoušek, ale vlastně ho obdivuju i teď když hraje spíš techno.Podobně taky Carla Coxe. Oba hodně respektuju.

Používáš CD playery? Jaký je to rozdíl oproti gramofonům?
Hraju z Cdček víc a víc. Můžeš tak hrát některé skladby mnohem dřív –občas to firmám trvá neskutečně dlouho než deska vyjde na vinylu.Trvalo mi asi půl roku, než jsem si na ně zvyknul ale, teď už mi tonedělá problémy.

Máš oblíbené místo, kde hraješ?
V UK je to asi Heaven. Křtil jsem tam album a vibrace v klubu bylyabsolutně úžasný. Pokud jde o zbytek světa tak asi Amnesia na Ibize,Space v Miami, Home v Austrálii. Během asijského turné se Ministry ofSound na Taiwanu ukázalo jako neuvěřitelné místo.

Proč nehraješ techno?
Vlastně ho občas hraju. Ne pořád, ale moje sety jsou poměrně různorodé a techno se v nich najde taky.

Hraješ taky starší skladby, nebo se zaměřuješ jenom na budoucnost?
Dávám přednost aktuálním deskám, ale občas je dobré pustit nějakouklasiku. Pár jich mám vždycky s sebou, ale radši hraju nové skladby. Jeto svěžejší.

Vložil: maruska194cm ¤