ALŽBĚTA II. | ZNÁMI PANOVNÍCI

Alžběta II

Anglická královna

Datum narození:
21.04.1926 
Místo narození:
Londýn, Velká Británie 
Znamení:
Býk  


Nejpopulárnější panovnice současnosti se narodila 21. dubna 1926 v Londýně a byla pokřtěna jako Alžběta Alexandra Marie. Její šance, že jednou usedne na britský trůn, byly pramalé, jelikož se narodila jako první dítě vévody z Yorku, králova bratra. Její strýc Edward VIII. v roce 1936 abdikoval, aby se mohl oženit s neurozenou a dvakrát rozvedenou Wallis Simpsonovou.

Alžbětin otec, princ Albert, tak nastoupil na anglický trůn jako Jiří VII a Alžběta sama se stala dědičkou trůnu. Již v průběhu druhé světové války se angažovala ve službě Koruně, po válce pak v čím dál větším měřítku. V roce 1947 se oženila s poručíkem Philipem Mountbattenem, příbuzným řecké královské rodiny. který se tak stal vévodou z Edinbourghu. Hned následující rok se jim narodil syn Charles a o dva roky později princezna Anna. Další dvě děti, Andrewa (1960) a Edwarda (1964) již Alžběta porodila jako britská královna.

V únoru 1952 zemřel král Jiří VII. a Alžběta usedla na britský trůn jako Alžběta II. (její slavná předchůdkyně vládla Anglii v 16. století). 2.června následujícího roku byla Alžběta korunována ve Westminsterském opatství. Alžběta, ač mezi lidem velmi populární, to hned od začátku neměla jednoduché. Proces dekolonizace, který začal již předtím, než se stala královnou (Indie například získala nezávislost v roce 1947), dále pokračoval. V Británii to některé kruhy nesly těžce a rozhořela se debata o tom, zda Britové vůbec potřebují monarchii. Oblíbenost Alžběty jistě napomohla k tomu, že se tato debata přelila jen jako vlna a zmizela.

Pravomoci britského panovníka jsou velmi omezené a Alžběta tak má na rozhodování ve své zemi jen malý vliv, funkci reprezentační však plní skvěle a na celém světě se těší obrovské popularitě. Jedinou skvrnou jsou skandály, do kterých je namočená celá královská rodina.

Alžběta se snažila o výchovu svých dětí, důraz kladla především na jejich vzdělání. Její státnické povinnosti ji ovšem znemožňovaly na výchovu plně dohlížet, což může být jedním z důvodů nesnází, se kterými se v současnosti britská královská rodina potýká. Její poddaní však dnes vnímají královský úřad jinak než například na počátku minulého století a jsou ochotni leccos prominout.

Alžběta oslavila v roce 2002 padesát let své vlády a je v současnosti třetím nejdéle vládnoucím monarchou světa. Déle vládnou jen thajský král Pchúmipchon Adundét a monacký kníže Rainier III. Královna se těší dobrému zdraví a její vyhlídky jsou velmi slibné. Její matka se totiž dožila krásných 101 le